• jak zainwestować pieniądze? Autor: maciektor [83.8.230.*]
    Witam wszystkich serdecznie! Jestem prawnikiem i widze, że wielu z Was ma wieksze pojęcie niż ja w dziedzinie finansów dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wybraniu odpowiedniej formy ulokowania oszczędności. Mam oszczędności wysokości kilkunastu średnich wynagrodzeń i nie bardzo chcę aby te pieniądze"leżały w książce".Chciałbym je jakoś zainwestować i proszę o podzielenie się swoimi opiniami na ten temat,co będzie najkorzystniejsze i przyniesie najwieksze korzyści.Dziekuje-Maciej
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~bleh [153.19.33.*]
    Najlepiej gdy poradzisz sie specjalistow w Open Finance czy Expander.
    Fundusze inwestycyjne to swietny wynalazek. Jeszcze lepszy to np. jednostki na miniwig20 (dlugoterminowo).
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~and [192.168.2.*]
    Specjalistów ????? od czego
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~sss [83.24.164.*]
    tacy sami specjalisci jak w innym sklepie :) np z ciuchami

pozdr
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~scotty [89.64.61.*]
    Warto się zainteresować rzeczami typu giełda, forex, jakieś wschodzące rynki, poczytać czym są opcje binarne itd. - wtedy będziesz miał lepszą, pełniejszą wizję, w co można współcześnie inwestować. Szczególnie mówię o rzeczach typu właśnie derywaty, instrumenty pochodne itd. bo to jest jednak jakaś tam stosunkowa nowość. Oczywiście zawsze pozostają też obligacje, ale oprocentowanie tych wartościowych nie powala na kolana.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: snoopy90 [193.46.187.*]
    Ja patrzyłem na Łukasz Kasza - ciekawa strona przed nachodzącymi wyborami saamorządowymi.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Zegarek [83.4.96.*]
    Dnia 2007-05-15 o godz. 12:14 ~bleh napisał(a):
    > Najlepiej gdy poradzisz sie specjalistow w Open Finance czy Expander.
    > Fundusze inwestycyjne to swietny wynalazek. Jeszcze lepszy to np. jednostki na miniwig20 (dlugoterminowo).

Jest jeden minus. Pobierają zawsze opłatę za zarządzanie, nawet wtedy, gdy są straty.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~gippo [84.205.196.*]
    Fundusze inwestycyjne będą dobrym pomysłem. Szkoda, że nie podajesz okresu przez jaki chcesz inwestować oraz swojej skłonności do ryzyka. W tej chwili na coś w miarę spokojnego mogę polecić UniAktywna Alokacja oraz UniAkcja Nowa Europa. Są to fundusze w ramach Union Investment TFI, które w mojej ocenie będą w miarę pewną inwestycją - jeśli o funduszach akcyjnych można w jakikolwiek sposób powiedzieć, że można być czegoś pewnym ;) Jeśli wolisz spokojniej to obligacje. Kilka rozwiązań, które przyniosą większe zyski niż to jak będą leżały w banku na koncie lub w skarpecie ;)
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~rudy745 [94.254.146.*]

Od jakiegoś czasu śledzę oferty Mennicy 24 sprawdzając aktualny kurs metali szlachetnych i widziałem tam naprawdę konkurencyjne oferty sprzedaży zarówno sztabek jak monet. Może tam sprawdź.

• Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~orkan [217.99.148.*]
    Inwestuje od paru miesiecy w Fast Invest , ciekawa opcja szczególnie dla pocżatkujacego, zacząłem od mniejszych sum zeby sprawdzić jak to działa ( bo nie ma minimalnej kwoty i żadnych organiczeń co do tego ) no i teraz śmigam z wiekszymi kwotami, zysk jest, nie narzekam bo wszytko działa bz zarzutu . na inwestycje małą czy wiekszą fajny sposób
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~podrogan [91.189.216.*]
    A czy inwestycja w medycynę estetyczną nadal się opłaca? W sumie kobiety ciągle coś tam chcą sobie poprawiać i cały czas kupują kosmetyki i robią drogie zabiegi. Czy tego typu zabiegi mają szansę przetrwania na rynku? link  Wiem, że potrzeba do tego specjalistycznych maszyn i wykwalifikowanego personelu, ale to wszystko da się załatwić. Tylko, czy zainteresowanie jest na tyle duże, że można na takich zabiegach zarobić?
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~scotty [89.78.224.*]
    Warto się zainteresować rzeczami typu giełda, forex, jakieś wschodzące rynki, poczytać czym są opcje binarne itd. - wtedy będziesz miał lepszą, pełniejszą wizję, w co można współcześnie inwestować. Szczególnie mówię o rzeczach typu właśnie derywaty, instrumenty pochodne itd. bo to jest jednak jakaś tam stosunkowa nowość. Oczywiście zawsze pozostają też obligacje, ale oprocentowanie tych wartościowych nie powala na kolana.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: jurask [91.239.113.*]
    Można zainwestować np. na giełdzie, w nieruchomości (lokale pod wynajem), czy grunty. Możliwości jest całkiem sporo. Dobrym pomysłem może być również zainwestowanie w własny sklep internetowy. Niestety taka inwestycja może się udać wtedy, gdy dysponuje się dobrym pomysłem i unikalnym asortymentem. Ja np. zastanawiam się m.in. nad sprzedażą produktów, które często są komuś potrzebne np. ostatnio domowe testy diagnostyczne takie jak na link  . Każdy może sobie dzięki takim testom w szybki sposób sprawdzić czy nie ma np. alergii lub innej przypadłości. Myślę, że takie testy przydadzą się każdemu w różnych sytuacjach.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Wacek [78.88.231.*]
    Najpierw, drogi kolego, to zainwestuj w naukę - książki, bezpłatne webinary, popróbuj na rachunkach demo, trochę poczytaj, jak analizować sprawozdania finansowe, poobserwuj kilka-kilkanaście spółek, jak się zachowują w określonych sytuacjach, np. przy podaniem wyników i po. I jedna najważniejsza rada. Nigdy się nie nauczysz, jak nie popróbujesz oraz jak nie stracisz pieniędzy. Tylko straty uczą, a nie zwycięstwa. I DWA RADA: nigdy nie zadawaj takiego pytania na forach ani nie pytaj o to "doradców" w bankach i innych Expanderach, czy Open-ach. Oni mają zadanie Ci sprzedać inwestycję i zarobić na tym, gdyby byli prawdziwymi specjalistami toby tam nie pracowali :):)
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~proktor [91.189.216.*]
    Ja inwestuję w budownictwo. Mam firmę transportową i obsługuję wywóz gruzu i innych odpadów z budowy. Zacząłem kilka lat temu z jednym samochodem, a teraz mam ich 10 i firma nadal się rozwija. Wywóż odbywa się w workach tego typu link bo to najwygodniejsze, biorąc pod uwagę wypróbowane już przeze mnie metody. Każdy biznes się opłaca. Trzeba tylko znaleźć ten, w którym się odnajdziemy.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.9.2.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~misio [95.215.28.*]
    zobacz tu:

http://p4qt6t.webwavecms.com/
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: emilia_wik_capital [89.77.63.*]
    Kilka pytań do zadania...

Jest jakaś opcja na niezobowiązujący kontakt?

Chętnie porozmawiam o możliwościach inwestowania w nieruchomości, fundusze inwestycyjne zamknięte, obligacje...
    Tylko na podstawie posta nic nie można doradzić. Trzeba wiedzieć, Ile, na jak długo, jakie oczekiwania...
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~inwestor33 [89.78.224.*]
    A ja mówię inaczej - zamiast bezsensownie ryzykować pieniądze, postaraj się raczej nauczyć jakiegoś przydatnego zawodu. Bądź prawnikiem albo lekarzem, albo nie wiem, rób automaty na komórkę - coś, za co ludzie będą chętnie i uczciwie płacić. Inwestycja w siebie to najlepsza możliwa inwestycja!
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Jacek [94.254.249.*]
    Jak jeszcze nie masz dużej wiedzy jak inwestować to najlepiej skorzystaj z ofert banków jak na przykład fundusz z lokatą od BGŻOptima.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [95.215.28.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: melestra [178.235.40.*]
    Ja tam polecam obligacje korporacyjne, ale trzeba podejść do tematu ostrożnie i nie kupować wszystkiego jak leci, sugerując się wyłącznie wysokością oprocentowania. Polecam link czy link, wiele przydatnych informacji w tym temacie.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.6.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Antoni78 [178.37.28.*]
    ja na twoim miejscu kupiłbym jakieś mieszkanie w studenckim mieście (np. Wrocław, Kraków, Katowice, Warszawa) i po prostu je wynajmował studentom. Żyła złota :)
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Entity [94.254.143.*]
    Dokładnie, mieszkania wynajmowane dla studentów przynoszą niezły dochód :) Ceny w Warszawie też są chyba największe

• Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Editka [188.146.107.*]
    O Pan Bralczyk to doskonały specjalista. Wie jak nauczyć kogoś zarządzaniem swoimi funduszami i jak uchornić przed wpakowaniem się w jakieś większe straty!
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Amanda [188.146.0.*]
    Pan Bralczyk doskonale doradza i uczy, sama korzystałam z jego pomocy i szczerze mówiąc moje pieniądze bardzo ładnie pracują i widać ze to było doskonałe posunięcie!
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Flak [195.8.97.*]
    Co to znaczy, że ładnie pracują, co to ma być, ładnie to może być na łące, tu ma być efektywnie.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Skannka [188.146.236.*]
    taaak! tez uważam, żę to dobry doradca! mozna sie wiele od niego nauczyć!
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~osmanaro [193.46.187.*]
    No dobrze dobrze, ale jak to wszystko ma się do twardych faktów? Ile z tego jest czystym, ekonomicznym ROI (return on investment?). To jest trochę tak jak takie zdrowe żywienie - raz się uda, raz się nie uda, jeden będzie do przodu, drugi do tyłu ale w ogólności to raczej działa i nikt nie zamierza takiego faktu kwestionować.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: modulometer [5.172.255.*]
    Tia... Żyła. Ktoś kto nie miał kłopotów z wynajmowaniem tak może sobie myśleć
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: snoopy90 [89.78.224.*]
    A może zainteresuj się firmami tworzącymi strony internetowe? Ja kiedyś uruchomiłem tego typu przedsięwzięcie i muszę przyznać, że zyski były dość dobre. Pozdrawiam.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~amberus [37.47.0.*]
    Pomysłów na bezpieczne i dochodowe lokowanie środków obecnie mamy wiele. Do wyboru. Tak poprzez internet jak i w 'realu' wystarczy poszukać. Zajmuję się zarabianiem na codzień. Część ciekawszych znajdziecie tu http://zarabianieodzaraz.pl.tl/Konkretne-zarabianie.htm
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: albert0 [94.75.97.*]
    Będzie na wkład własny, to może dobrać trochę kredytu i w nieruchomości?
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~amberus [37.47.13.*]
    Warto w Polskie firmy. Jedna z ciekawszych to Expasset. Ma wiele możliwości zarabiania do wykorzystania. http://zarabianieodzaraz.pl.tl/Expasset%2C-biznes%2C-nauka.htm
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Jedras [195.245.104.*]
    W tym momencie zakładanie lokat zupełnie się nie opłaca. Nowym dla mnie rozwiązaniem są platformy P2P. Zresztą bardzo popularne w Niemczech a do Polski dopiero wchodzą. Ja osobiście inwestuje na platformie fast invest i jestem zadowolony. Środki zawsze można wycofać a oprocentowanie jest bardzo atrakcyjne.
    Polecam przeczytać też artykuł na który ostatnio trafiłem: https://direct.money.pl/artykuly/inwestycje/szukasz-bezpiecznych-inwestycji-nie-tylko,136,0,2276744.html
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: hania12 [77.65.96.*]
    Wolałabym bezpieczniejszą formę lokowania pieniędzy, która zapewniłaby mi stały miesięczny dochód. Idąc tym tokiem myślenia zainwestowałam w mieszkanie we Wrocławiu. Piękne miasto, pełne studentów, turystów i ludzi biznesu czyli ludzi, którzy przyjeżdżają tu na jakiś czas i szukają lokum dla siebie. Inwestycja idealna. Z racji tego, ze nie mieszkam tu na co dzień pieczę nad tym mieszkaniem powierzyłam DJN, którzy zarządzają mieszkaniem, szukają najemców i zapewniają bezpieczny wynajem i co najważniejsze mam gwarancję czynszu czyli zapłatę nawet w chwili gdy w mieszkaniu nie ma najemcy.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Rennie [188.146.161.*]
    no akurat pod względem inwestycji to Pan Piotr Bralczyk okazal się doskonałym wyborem - dobrze doradza, pomaga w inwestycjach. Dla mnie to mega ułatwienie!
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Flak [89.79.110.*]
    Tak, pamiętam jeszcze z Cambridge, już wtedy potrafił zdziałać cuda i nawet lampę naprawił. Oj tak.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Aksa [188.146.162.*]
    ja myślę ze dobra opcją jest wlasnie poradzenie się fachowca w co mozna zainwestować pieniądze - np. wiem ze nie doradziłby inwestycji w obligacje korporacyjne - co na pewno uchroniło przed wpakowaniem się w problemy jak ma np teraz z get back!
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~jacekmaj [85.232.252.*]
    Mogę zarekomendować nowy sposób inwestowania tzw. Life Settlements (można poczytac na http://www.lisa.org/about
    lub na naszej stronie www.binfo.pl.) Dopiero od połowy stycznia 2018 ten instrument jest oferowany w PL ( Szwajcaria , Niemcy od 2003 r) Efektywność od 8 % rocznie , horyzont inwestycyjny ponad 2 lata, próg wejścia 10 tys doll. Jeśli jest zainteresowanie prosze o kontakt przedstawię temat. Szczególnie dla prawnika jest to ciekawy temat,
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Sławekk [193.106.131.*]
    A myślałeś może o inwestycji w złoto? Ja o tym myślę, polecam Ci artykuł http://www.lista-firm.com.pl/blog/inwestycja-w-zloto , może pomoże w decyzji. Pozdrawiam.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: kevbar [5.39.2.*]
    Ja bym się zastanowił nad blokowaniem pieniędzy w amerykańską gospodarkę. Według teorii warrena buffetta jak ktoś nie wie co ma zainwestować to najłatwiej i najszybciej ulokować pieniądze w amerykański indeks giełdowy. Oczywiście nie można kupić akcji bezpośrednio ale można zainwestować w ETF.

Poza tym całkiem dobrze rozwijają się duże firmy amerykańskie. Jak na przykład w ciągu ostatnich 12 miesięcy można było zarobić prawie 40% na akcjach Microsoftu. Poniżej można sobie przeczytać.

link 
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Jacmaj [85.232.252.*]
    Warren Buffet jest jednym z największych inwestorów na rynku Life Settlements w USA, nie jest to inwestycja "w gospodarkę" tylko w konkretną polisę , której ktoś już nie potrzebuje i robi odpłatną cesję. Stąd wynika brak korelacji z klasycznymi rynkami kapitałowymi czy surowcowymi. Dużo info na amerykańskich www.Polecam zapoznanie się.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: jacekmaj [217.99.160.*]
    Właśnie fundusz Warrena Buffeta inwestuje od lat setki milionów dolarów w Life Settlements. Można wygooglować bez problemu. Duzi inwestorzy instytucjonalni nie dzielą sie tą informacją (Credit Suisse, AEG, DB) bo to zbyt "tłusty kąsek". Rekomenduje poczytac w necie.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: jacekmaj [217.99.160.*]
    Właśnoe Buffet od lat inwestuje miliardy doll w rynek Life Settlements. Łatwo można wygooglać.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.77.63.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: shake6 [185.136.133.*]
    Witam,
    jeżeli chcesz nastawić się na duży zysk to najlepiej kryptowaluty i ICO, ale wiąże się to z pewnym ryzykiem, a jeżeli bezpiecznie w 100% to polisa inwestycyjna z gwarancją zysku 4%. Służę pomocą w obu przypadkach.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.184.62.*]