Innych uczestnikow watku zanzasmiecanie watku bezproduktywna mlocka z Oldbojem.
Bede sie staral pisac jedynie o spolce.
Jednak Oldboj tez musi przestac atakowac mnie za to ze mam swoje zdanie.
Drogi Oldboju ludzie sie roznia pod wieloma wzgledami i rowniez miewaja rozne opinie.
Co wiecej ta sama osoba moze zmieniac zdanie.
Nie zycze sobie osobistych atakow, obelg, wycieczek osobistych.
Mam prawo do wlasnej oceny sytuacji i jej wyrazania.
Na razie znikam i nie pisz o mnje w swoich postach bo to prowokacja.
Dres ja tego nie rozumiem, to co pisze Oldboy generalnie głupie nie jest, spólka podpisuje kontrakty, prace ma, tylko problem z zarobkiem a tej pracy. Zeby nie pracowali za darmo, poprawiaja wyniki perspektywa niby o, a kurs idzie jakby raport byl 5mln na minusie nie pojmuje tego ale jak opera sypie to przy płytkim rynku tak bedzie
Dosc droga jest wg wskaznika C/Z a zysk wcale tak szybko nie bedzie rosl. Teraz ostroznosciowo nie nalezy szacowac wiecej njz 8mln zysku za 2020. To przy CZ 5 daje 40mln kapitalizacji a wiec ok 3.5 za akcje. A to i tak wysoka wycena na besse.
Z latwoscia mozna sobie wyobrazic ze nke zrobja nawet 7mln zysku przez recesje a z pwodu bessy wskaznik obnizyc do 4. Wtedy masz cene akcji 2.5.
Jak widac wszystko zalezy od oczekiwan. Jesli ktos ma oczekiwania ze spolka zrobi 16mln to jest sklonny placic i 7zl wiec jak sie handluje po 3.5 to dla takiej osoby mega tanio. A dla innych wcale nie tanio.
Wiec pytanie kto dobrze oszacuje wyniki i oczekiwania rynku czyli akceptowalna przez rynek wycene.
Tesgas moze wrocic ponad 5zl dopiero za rok. To jest bardzo prawdopodobne. Bardziej niz ze z powodu kontraktu na budowe 80km BP nastapi wystrzal kilkadziesiat %. Zanim wroci na 5zl moze zaliczyc 2.5.
Taki scenariusz bardzo mi się nie podoba bo jak pisałem mam średnią 4,5 Jedyne czego mam akurat pod dostatkiem to czas więc nie muszę podejmowac żadnych przymusowych decyzji. Jeżeli to spadnie do wspomnianego 2,5 to na pewno poprawię sobie średnią i to znacznie. Mam nadzieję że się mylisz! :)
Ja tez mam nadzieje ze tak nie bedzie bo tez mam akcje :D
Ale nie ma teraz spolek z branzy ktore sie kreca wyzej niz CZ5
Dla mnie tematem porownywlnym jest Torpol. Tez dziala w segmencie budowlanki ktory jest na topie i nie powinien zostac dotknjety przez recesje. A i Torpol planuje wejsc w gazownictwo.
Glownym ryzykiem sa opoznienia. Oraz to ze ludzie zwyczajnie mniej chetnje beda inwestowac w PV.
Poza tym prezes moze sobie podwyzszyc pensje. Niby smieszne ale tez moze zdjac 0.2mln z zysku.
Wyskok z poczatku roku to byl nie poparty fundamentami szal spekulacyjny. Teraz jest po prostu powrot do fundamentow.
A jesli bedzie przechylenie w druga strone to bedzie 2.5
Dres się myli
Po pierwsze jak już na pewno zaobserwowaliście rynkiem teraz rządzą emocje i spekuła
Jakakolwiek dobra lub mniej dobra informacja może wynieść spółkę na orbitę
np. coś tak idiotycznego jak to że firma będzie teraz produkować maseczki czy rękawiczki
tak zrobiło kilka spółek i ich kurs wystrzelił o kilkadziesiąt a nawet kilkaset procent
jedna firma napisała że podpisała list intencyjny i poleciała w kosmos
Podobnie jest z gamingiem
jedne z większych spółek ogłosiły że wypuszczą gierkę końcem roku i codziennie rosną
a znając realia gamingu te gry mogą zostać wydane za dwa trzy lata i być kiczem
na Tesgasie mamy konkretne wymierne kontrakty a nie wróżenie z fusów
kolejna rzecz wskaźnik c/z jest jednym z wielu
dlaczego nie przyjąć np. wskaźnika c/wk lub innego
Podsumowując uważam że kolega Dres próbuje kulturalnie wpłynąć na spadek kursu akcji
w wiadomym celu.
To jest tylko moje indywidualne spostrzeżenie.
Heh... wspomniałeś o tym ze ktoś powie ze chce produkować maseczki i leci w kosmos. Dokładnie dziś zrobiła to firma OBUWNICZA Protektor i poleciała 40 czy 50%. Tak teraz wygląda giełda. Ja mówię otwarcie że szczerze wierzę w Tesgas i wierzę w to ze dostaną BP (kawałek czy w konsorcjum). Nie zależy mi na spadkach a jeżeli takie nastąpią to będę na niskich poziomach kupował. Fakt jest taki że gaz to teraz dobra perspektywa. Umowy i zobowiązania międzynarodowe podpisane a za tym idzie konkretna kasa. Musi być wydana. Jestem nadal pozytywnie nastawiony.
Ja mam w portfelu 3 spolki a w obserwacji kolejne kilka. Jesli Tesgas spadnie to tamte raczej tez i wcale nke mowie ze jak Tes spadnie na 3 czy na 2.5 to kupie. Bo tamte inne moga byc atrakcyjnjejsze.
Ja zakladam ze gaz zarobi te 6 mln, OZE wezmie 3.5mln, reszta 0.2 czyli wszystko 9.7mln EBIT. Do tego odliczam 0.6mln odsetek od kredytow. Wychodzi 9.1. Minus podatek to masz 7.4mln zysku netoo to 100% wiecej niz poprzednio. Razy 5 to masz 37mln czyli 3.25 za akcje
To jest wycena zakladaja znjednej strony ze nie beda mieli ekstra zyskow a z drugiej ze zadnych wtop i opoznien i ze beda mieli rentownosc na gazownictwie te 6%.
To wcale nie jest zanizona wycena.
Mozna spekulowac jak bardzo zysk bedzie wzrastal w kolejnych okresach.
Jak na razie te spekulacje byly nadmierne.
Nie oszukujmy sie tu kasa sie wlala ktora patrzyla na wyceny Novavisu i Cybatona i liczyla mnoznikowo zyski Piterna razy 20. Jeszcze zakladali chlopaki ze pitern trafi na gielde i juz z niego robili czempiona fotowoltaiki. No to jasne ze im wychodzilo ze spola musi kosztowac 7zl najmniej heh. No ale to wlasnie byla spekulacja. Teraz jest rzeczywistosc. Za chwile moze byc depresja.
tez mam 3 spolki obcnie tegas, mls ,na ktorych obecnie jestem na niewielkich minusach. troche kasy mam i pogrywam cos spadnie, cos wzrosnie, dzisaj obrocilem biomaxima na +15% , sprzedalem i kupilem po 311 plw i zobacze co jutro najbardziej mi zalezy na tesgasie i mls niestety obie obecnie bardzo slabo i nie chodzi ze tam kilka 5 w plecy mam ale chodzi o zachwanie kursu w trakcie sesji, niestety sypanie na obu, a nie ukrywa ze zainteresowalem sie nimi po pczytanu oldbaoya
Tesgas zostal zgrzany przez kapital inwestujacy w fotowoltaike. Ten sektor to byl balon. Na koncowce hossy tam zrobili jeszcze zgrzewke na Tesgasie a teraz schodzi powietrze jeszcze.
foto jeszcze bedzie miała dobre chwile, bo bedzie coraz wiecej parcia na zieloną energię, poczekam w gazie tez sie bedzie dzilo, tylko musza poprawic rentownosc, moze cos bedzie z tego PB jak sie swiat usokoi to na koniec roku moze 5-6 zl bedzie
No tak to kazdy sobie musi policzyc dla siebie jak szybko beda rynek i zyski rosly. Moje wyliczenia to przyklad jak mozna podejsc do tematu. Nie upieram sie ze to wlasciwa metoda.
Natomiast banka na foto to byla anomalia i ta gorka na Tesgasie to tez anomalia.
Banka na foto pekala juz zanim wirus przyszedl.
Jeszcze inaczej liczac:
Jesli pitern i tesgas policzymy jako osobne firmy po wskaznikach za 2019 i dla piternu wezmiemy wskaznik Novavisu a dla tesgasu torpola
To pitern 22.5mln a tesgas raptem 8.5mln (wiem niemozliwe)
Razem 31mln czyli 2.73zl za akcje.
Sorry ale takie sa realia. Dlatego w 2019 srednia cena za akcje Tesgas to bylo 3zl.
Mysle ze w tym roku 2020 srednia cena w calym roku moze byc 4.5. Poczatek roku mielismy anomalie a teraz mamy urealnianie.
Mamy besse i mysle ze nie nalezy miec wielkich nadziei.