Dnia 2020-04-02 o godz. 11:11 ~miro napisał(a): > Czyli 18,82%- jak zwykle piękna dywidenda.
Dywidenda jak dywidenda, normalna. Ile zarobili ,tyle wypłacają. Jest wysoka procentowo ,bo kurs akcji jest bezsensownie niski. Gdyby akcje były po ok.50 -60zł ,to by było normalnie 5-7 %
Po zawiedzeniu dywidendy (nawiasem mówiąc analitycy walutowi przewidują w pierwszym półroczy nawet 5 zł za Euro ) zacznie się znowu jęczenie ,że zaraz będzie kurs po 6 zł lub firma splajtuje ,
Bzdury opowiadasz. Sypali akcjami wszyscy, którzy mają dostęp do informacji poufnych. Przy okazji zbijając cenę. Gdyby nie sypali mielibyśmy 22 zł dziś na kursie. Jest jakiś trup w szafie i pewnie wypadnie przy okazji wyników za 2 kwartał. Może na kontraktach popłynęli może marże poleciały może stracili klientów . Ja tego nie wiem , Ty tego nie wiesz ale oni wiedzą .
Dnia 2020-04-02 o godz. 16:16 ~aleks__ napisał(a): > Bzdury opowiadasz. Sypali akcjami wszyscy, którzy mają dostęp do informacji poufnych. Przy okazji zbijając cenę. Gdyby nie sypali mielibyśmy 22 zł dziś na kursie. Jest jakiś trup w szafie i pewnie wypadnie przy okazji wyników za 2 kwartał. Może na kontraktach popłynęli może marże poleciały może stracili klientów . Ja tego nie wiem , Ty tego nie wiesz ale oni wiedzą .
Policz- z komunikatów -ile zarząd wysypał/Tak na szybko ~ 10K Czyli nic!A kurs spadł bo spekuła się od kursu odcięła-wszystko!
Co Ty opowiadasz jakie 10K , ludzi w błąd wprowadzasz , bzdury wypisujesz. Lepiej policz ile sprzedali i pisz dalej. Ja od razu tracę zaufanie do firmy której managerowie sprzedają akcje i to na dodatek sypiąc dzień w dzień . Chamski sposób na sprzedaż.
Robi się to zgrabnie w pakieciku pozsesyjnym po cichu a nie tak jak tu.
Dnia 2020-04-02 o godz. 16:37 ~aleks__ napisał(a): > Co Ty opowiadasz jakie 10K , ludzi w błąd wprowadzasz , bzdury wypisujesz. Lepiej policz ile sprzedali i pisz dalej. Ja od razu tracę zaufanie do firmy której managerowie sprzedają akcje i to na dodatek sypiąc dzień w dzień . Chamski sposób na sprzedaż. > > Robi się to zgrabnie w pakieciku pozsesyjnym po cichu a nie tak jak tu. > >
OK/Straciłeś do spółki zaufanie?Proste! Wolno ci.SPRZEDAJ AKCJE I PO KŁOPOCIE!Po co tutaj siedzisz i biadolisz?
Przez lata kurs szorował po dnie, nie mogli trochę odsprzedać? Zresztą ktoś tutaj pisał do spółki z pytaniem o co chodzi i odpisali, że tylko parę razy w roku mogą robić takie ruchy.
Jak prześledzisz te zakupy insiderów to zobaczyć że jak kurs szorował po dnie to akurat oni kupowali, . Założyli jakąś spółkę krzak JG investment management i na nią kupowali. ( Po cenach między 5 a 6 zł ) . Kupowali bo wiedzieli że jest dobrze , teraz sprzedają bo wiedzą ze jest źle . Wszystko w temacie.
A apropos dywidendy wole kupić Asbisa - tam akurat firma skupuje swoje akcje a nie je wywala a dywidenda będzie podobnej wysokości co tutaj. ( 2 razy po 6 centów powinno być )
Dnia 2020-04-02 o godz. 18:32 ~aleks__ napisał(a): > Jak prześledzisz te zakupy insiderów to zobaczyć że jak kurs szorował po dnie to akurat oni kupowali, . Założyli jakąś spółkę krzak JG investment management i na nią kupowali. ( Po cenach między 5 a 6 zł ) . Kupowali bo wiedzieli że jest dobrze , teraz sprzedają bo wiedzą ze jest źle . Wszystko w temacie. > > > > A apropos dywidendy wole kupić Asbisa - tam akurat firma skupuje swoje akcje a nie je wywala a dywidenda będzie podobnej wysokości co tutaj. ( 2 razy po 6 centów powinno być ) > >
Trzymaj sobie Asbisa, (też miałem kupione koło1 zł) a my wolimy IRL. Jak wybuchła afera getbacka i wszyscy rzucili się do wycofywania kasy z TFI, to faktycznie kurs zjechał niemiłosiernie. Wtedy jeszcze ceny energii na Nord poolu skoczyły o 100 % w 2 m-ce i IRL nic nie zarobił. Wtedy dokupował Jonas G. Firma jest jego od Inicjałów. Mimo że ma na tym olbrzymie zyski nie sprzedał ani jednej akcji. Teraz zresztą nikt z firmy nie może sprzedawać aż do wyników za 1 kw.
Już się pogubiłem w percepcjach niektórych forumowiczów (nie jestem pewien czy akcjonariuszy ) !!! . Zarząd kupuje -źle ,sprzedają źle ,podarować nie mogą bo będzie hejt ,że nikt już nie chce dać nawet grosza za akcje .
Sytuacje bywają różne ,ta firma nie daje mawet premii swoim pracownikom,Jeśli chcą zarobić ,muszą kupić akcje na giełdzie ,zakasać rękawy i robić wszystko żeby zyski były jak najlepsze.
To jest giełda i oczywiście wszystko się może zdarzyć ,ale szukanie na okrągło dziury w całym , zaczyna być drażniące. Kiedyś było tu spokojnie i w miarę merytorycznie , niezależnie od kursu. To jest spółka głownie dywidendowa i zazwyczaj po odcięciu kuponów spada .Można sprzedać wcześniej ,można później lub kupić i zapomnieć ale codzienne wymyślanie teorii spiskowych nic merytorycznego nie wnosi .
Dnia 2020-04-02 o godz. 20:40 ~Aa napisał(a): > Już się pogubiłem w percepcjach niektórych forumowiczów (nie jestem pewien czy akcjonariuszy ) !!! . > Zarząd kupuje -źle ,sprzedają źle ,podarować nie mogą bo będzie hejt ,że nikt już nie chce dać nawet grosza za akcje . > > Sytuacje bywają różne ,ta firma nie daje mawet premii swoim pracownikom,Jeśli chcą zarobić ,muszą kupić akcje na giełdzie ,zakasać rękawy i robić wszystko żeby zyski były jak najlepsze. > > To jest giełda i oczywiście wszystko się może zdarzyć ,ale szukanie na okrągło dziury w całym , zaczyna być drażniące. > Kiedyś było tu spokojnie i w miarę merytorycznie , niezależnie od kursu. To jest spółka głownie dywidendowa i zazwyczaj po odcięciu kuponów spada .Można sprzedać wcześniej ,można później lub kupić i zapomnieć ale codzienne wymyślanie teorii spiskowych nic merytorycznego nie wnosi .
Masz rację/Ale "ludzie listy(posty) piszą ...." jak w piosence Skaldów/Tak, było cicho i spokojnie do czasu aż spekuła wywindowała kurs IRL do 22pln/I sie zaczęło.Ale myślę że się i ..skończy.Jestem optymistą:))
Taka to super spółka , że jak pokazali stratę 750 tysi w 2 kwartale 2018 r kurs zjechał na 5 zł. Zaznaczam że przy bardzo dobrym wzroście w Polsce i dobrych perspektywach gospodarczych.
Teraz najnowsze szacunki mówią o -0,6% PKB w 2020 czyli jak pokażą stratę na na ile spadnie? Myślę że będzie to spółka groszowa.
Bardzo dobrze ,.Akcji IRL nie ma za wiele w obrocie ,będzie spokój .Niech się tylko dawcy pozbędą Odkupią osoby związane ze spółką ,oraz akcjonariusze będący tu od kilku lat .