Zakladam wątek na APR odnośnie przyszłości z teraźniejszości.
Jeżdżę po serwisach, rozmawiam z ludźmi w hurtowniach i sklepach.
Moje obserwacje
- niewielka czesc serwisów zamknięta
- pozostałe dzialaja od 40% do 60% vs sytuacja bez Covid
- sklepy spadek o 50%
Natomiast w hurtowniach:
- zawieszaja drugie i trzecie wyjazdy z towarem
- zwolnienia ( 1-2 pracowników) w malych oddzialach.
Koszty stałe zostana ictak dosc wysokie, spadek sprzedaży znacznie odczuwalny, m.in. 30%
Jeszcze kilka tygodni temu reko na 8 zeta a teraz blisko 3 . I to chyba najbardziej realny scenariusz w obliczu panujacej zarazy.
1. Rzadu nie stac na dlugie zamkniecie, sam Morawiecki przed senatem przyznal ,ze kasy starczy na 4-5tyg. 2.Juz sa sygnaly ,ze skroca czas opiekunczego kasa sie konczy > wracamy do punktuwyjscia >trzeba otworzyc gospodarke. 3. Ludzie sie boja wiec jezdza autami, a nie komunikacja miejska. 4. Ludzi wku...ja maseczki, w aucie nie trzeba jej wiec auto nawet na bliskie zakupy.
5.No niestety jest obawa ze czesc pozostanie na pracy zdalnej dluzej, ale to jedyny minus, pare mc moze byc gorszych, ale to okazja do zakupu spolki.
kwiecien to tylko 1 miesiac w roku spadek 50% w kwietniu to 0.5* 1/12 = 4% , cala ta tarcza antykryzysowa i pomoc najbardziej uderzy w male firmy, i tutaj potentaci rynku czesci zamiennych jak InterCars i Autopartner , zwieksza swoj udzial w kurczacym rynku? co ja gadam , rynek czesci automotive rosnie z roku na rok, zwlaszcza w kryzysie gdy brak kasy na nowe auta, wiec te kilka % spadku zostanie zrekompensowane z nawiazka przez wiekszy udzial w torcie czesci automotive.