• W poniedziałek --promocja:) Autor: ~misio [89.76.121.*]
    niestety
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~Xyz [77.173.231.*]
    Zysk 3 mln, lepiej jak rok temu, a oze ruszyło pod koniec roku, tak więc czekajcie na promocję :)
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~Misio [89.76.121.*]
    Rentowność mniej niż 2%.
    Dzisaj już omyłki 2x netto, brutto, jakąś amatorka
    Ja jestem zawiedziony
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~As [37.47.18.*]
    Dla mnie raport super.
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~Bebok [88.156.131.*]
    Promocja to chyba będzie na początku sesji, spółka ma sporo umów, a porównując rok 2018 a 2019 widać znaczący wzrost umów.
    W pon pewnie przebijemy 5 zł
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~Marcin [188.146.41.*]
    Tez mi się tak wydaje, a będzie ich coraz więcej.
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: HardMetal [89.64.28.*]
    Może raport nie jest WOW ale tylko przez wysokość marży (jak dla mnie).
    Poza tym to:
    -Wynik finansowy poprawiony
    -Podpisane dużo umów
    -BP przed nami
    -OZE do przodu i nie zapowiada się na spadki
    -Ilość pracy przy gazie też nie spadnie a raczej wzrośnie

Dla mnie raport bardzo ok a na pewno przyszłość w jasnych barwach.
    Dokładnie tak, myślę gorzej nie powinno byc.
    W poniedziałek pewnie spadek
    Ale nowe kontrakty będą
    Oby rentowność poprawili!!!!!!!!!
    Przed raportem cisza na forum, a teraz :) nie kupujcie itp, wiecie co to znaczy panowie :) lecimy znowu na 6 zł. Nie dać się wyleszczyc, tu spółka rzeczywiście coś robi, a nie wirtualne firmy, listy intencyjne i inne dziwactwa
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~Dres [188.146.225.*]
    Wynik Tesgasu zgodny z moimi oczekiwaniami a nalezy zauwazyc ze jeszcze rezerwy na toczace sie prace njenzostaly rozwiazane wiec IQ 2021 bedzie mega bo pojawia sie zyski z tych prac ktore byly w toku w 2020. Rowniez nalezy zauwazyc ze nie ma jeszcze zyskow ze stress testow...
    ale co sie stalo z fotowoltaika?
    Wyglada niestety slabo ten segment. Tzn z jednej strony pojawia sie informacja o bardzo mocnym wyniku i odwroceniu utraty wartosci spolki oraz wykazaniu duzej dodatniej wartosci ksiegowej.
    Widac ze zysku jest ponad 2mln czyli tez tak jak prognozowalem...
    Tylko gdzie on jest no gdzie on jest
    To sam tesgas g.
    Zarobił
    Pardon ja juz rok do przodu... Oczywiscie IQ 20 bedzie mega bo rozlicza kontrakty ktore byly w toku w IVq19.
    No i najciekawsze dla mnie skoncza proby cisnieniowe i pokaza rentownosc tego segmentu

Ale co z OZE
    Tam jakis dramat
    "Spadek procentowy marży brutto na sprzedaży jest efektem rozpoznania w segmencie usług dla gazownictwa niższych marż na kontraktach aniżeli w roku 2018, który wynika głównie z różnych faz zaawansowania kontaktów w latach 2018 i 2019. W
    2018 roku Grupa rozpoznała końcowe marże na kontraktach w kwotach wyższych aniżeli planowano we wcześniejszych
    fazach ich realizacji. W 2019 roku Grupa realizowała kontrakty gazowe, gdzie faza ich realizacji nie pozwalała jeszcze na
    pełne rozpoznanie marż z powodu ryzyk na nich występujących."

Marze sa znacznie wyzsze ale to sie pojawi w Iq21

Ale segmentu OZE nie potrafie zrozumiec. Co tam sie stalo?
    Zobaczcie róznice pomiedzy raportami TSG a TSG skonsolidowanym raportem... czyżby OZE nie ujeli ?? Bo różnica jest o prawie 30 mln
    Przychód z oze 24 mln, za, 2018 12 "mln.. Tak więc up.
    W analizowanym okresie przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej uległy zwiększeniu z poziomu 77.630 tys. PLN w 2018
    roku do 127.031 tys. PLN w 2019 roku. Największą zmianą w badanym okresie charakteryzowały się przychody:
     z segmentu „Usługi dla gazownictwa”, które uległy zwiększeniu z 57.509 tys. PLN w 2018 roku do 97.335 tys.
    PLN w 2019 roku, tj. o 69,3%,
     z segmentu „OZE” które wzrosły z 12.936 tys. PLN w roku 2018 do 24.148 tys. PLN w 2019 roku, tj. o 86,7%,
     z segmentu „Obróbka stali”, które uległy zmniejszeniu z 5.852 tys. PLN w 2018 roku do 4.464 tys. PLN w
    2019 roku, tj. o 23,7%,
    Przychody z tytułu pozostałej sprzedaży obejmowały głównie najem nieruchomości oraz sprzedaż materiałów i odnotowały
    w latach 2018-2019 spadek z poziomu 1.331 tys. PLN do 1.083 tys. PLN, tj. o 18,6%.
    Tak na poziomie przychodow OZE wyglada tak jak prognozowalem (25mln). Ale nje widsc kasy.

Wyjasnieniem mkze być strona 27 raportu zarzadu...
    "Ryzyko opóźnień w płatnościach za wykonane instalacje fotowoltaiczne
    W związku z liczną realizacją przez spółkę zależną piTERN Sp. z o.o. instalacji fotowoltaicznych w ramach programów
    dotacyjnych istnieje ryzyko przejściowych problemów z płynnością finansową za wykonane prace. Powodem długotrwałego
    nieotrzymania płatności za wykonane instalacje jest żmudny proces odbioru i podłączenia jej do systemu energetycznego.
    Wypłata środków instytucji współfinansujących możliwa jest, dopiero po pełnym odbiorze instalacji przez operatora
    energetycznego oraz rozliczenia dotacji przez bank/instytucję obsługującą program dotacyjny, który wynosi około pół roku
    od zamontowania instalacji. Zarząd Emitenta oraz spółka piTERN w sposób ciągły monitorują proces odbioru i podłączenia
    instalacji, aby przyspieszyć płatności za wykonane prace oraz zmienić strukture finansowania instalacji OZE skutkująct
    skróceniem terminów płatności za wykonane prace."

Jesli tak to Iq20 bedzie GWIAZDKA bo zarowno proby cisnieniowe zostana pokazane, pozamykaja sie kontrakty jak i kasa z OZE?

Jak to widzicie
    Ja tu widzę przyszłość, zobaczcie akcjonariat. Niska kapitalizacja, branża przyszłościowa, wszystko powoli się dopiero rozwija. Piszecie o marzowosci itd. A w budowlance co było? Przetsrgi za mld I upadłość :)
    XYZ to Misio narzeka na marze bo porownoje jablka z gruszkami.

Ja sie nie boje o marze na gazie tylko o wykazany niski zysk piTernu

Na gazie wszystko gra a Iq20 to bedzie ponprostu kosmos
    No właśnie Xyz, o tym pisałem że kontrakty na mld nie gwarantują zysku
    I tutaj te marzę śmieszne
    Działania strategiczne w obszarze segmentu usług dla gazownictwa
    W zakresie usług dla gazownictwa Emitent zakłada intensyfikację działań zmierzających do pozyskania kontraktów o coraz
    wyższej wartości jednostkowej oraz stopniowego uzupełniania kompleksowości swojej oferty o kolejne specjalistyczne
    usługi. Realizacja tych zamierzeń będzie możliwa poprzez realizację przez głównych klientów Emitenta tj. Operatora
    Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A. oraz Grupy Kapitałowej PGNiG planów inwestycyjnych rozbudowy
    infrastruktury gazowej na terenie Polski. Emitent podejmuje działania skierowane na budowie kompetencji pozwalających
    na realizacji największych inwestycji rozbudowy infrastruktury gazowej. W tym celu konieczna jest budowa zaplecza
    inżynierskiego oraz rozbudowa parku maszynowego o nowoczesny sprzęt niezbędny do budowy gazociągów dużych
    średnic. Zarząd TESGAS szacuje, że planowane inwestycje w rozbudowę sieci gazowej w Polsce mających na celu
    zwiększenie możliwości przesyłowych oraz dywersyfikację źródeł dostaw zapewnią podmiotom działającą w branży budowy
    infrastruktury gazowej liczne zlecenia przez okres najbliższych 6-7 lat.
    Xyz w każdym raporcie tak piszą
    Liczę że jednak poprawia marzę.
    Pisałem w którymś poście że w tym roku poprawy marzy nie będzie, ale nie myślałem że spadnie poniżej 2%ostatnio w raporcie było 2.5%
    Pisałem też że w wygrywanych przetargach mieli chyba zawsze najniższa cenę kosztem marży
    ziałania strategiczne w obszarze segmentu „OZE – odnawialne źródła energii”
    W zakresie segmentu OZE Grupa prowadzi działalność poprzez podmiot zależny spółkę piTERN Sp. z o.o. Ostatnie lata to
    dynamiczny rozwój budowanych instalacji produkujących zieloną energię ze słońca. Porównując moce mikroinstlacji
    zamontowanych w Polsce i w Europie, można szacować, że potencjał polskiego rynku jest ogromny. Pozwala to
    optymistycznie prognozować dalszy rozwój tego źródła pozyskiwania energii. Działalność spółki piTERN w okresie ostatnich
    lat opierała się na specjalizacji w budowie mikroinstlacji głównie dla klientów indywidualnych i podmiotów gospodarczych.
    W okresie ostatnich lat zamontowaliśmy blisko 15 MgW mikroinstalacji. Szacujemy, że rosnąca świadomość Polaków
    związana z postawami proekologicznymi oraz planowane inwestycje w zielone źródła wśród podmiotów gospodarczych oraz
    jednostek samorządowych oraz absorpcja środków unijnych przyczyni się w najbliższych latach do dalszego dynamicznego
    wzrostu ilości budowanych instalacji. Działania spółki piTERN nakierowane są na zwiększenie profesjonalizmu obsługi
    klienta począwszy od budowy proekologicznych postaw, po wykonanie efektywnych instalacji oraz ich dalszą obsługę w
    okresie eksploatacji. Naszym celem nadrzędnym jest budowa marki piTERN jako partnera we wdrażaniu zielonych
    rozwiązań, które są obecnie w początkowej fazie rozwoju.

Wszystko przed nami
    Zysk z OZE pominięty w skonsolidowanym raporcie?? Czyżby korekta i wiekszy zysk niz w dzisiejszczym raporcie?? 30 mln róznicy prawie a z OZE rentowność jest wyższa ... wiec powinno być ponad 4 mln netto na moje oko
    Z OZE samego powinni miec 2.5-2.8 mln ZYSKU
    Lacznie powinno byc 5.9-6.2mln tak jak prognozowalem (moja srednia przedzialowa to 6.2 bylo)

I ta kasa jest tylko jej nie wykazali hahaha

Takie widocznje zasady rachunkowosci. Bo nie przypuszczam zeby chcieli wywolac panike
    Korekta raportu ... :) ojj będą widły... :D
    Jaka korekta?
    Dres zawarł odpowiedz powyżej...
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~misio [89.76.121.*]
    nie ma w raporcie , to nie ma, ze dres tak sobie wyliczył to ok, ale formalnie ,,nie ma tego wykazanego
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~Dre [188.146.225.*]
    Dres wyliczyl liniowo ekstrapolujac rentownosc z wczesniwjszych kwartalow. Zauwazcie ze po IIIq OZE mialo chyba 1.8mln zysku

A teraz co do k. nedzy ??

Moze ze pootwierali tyle nowych projektow w IVq a jeszcze nie dostali rozliczenia?? I sa koszty nie ma zysku

Po co mieliby tak robic?
    Wzgledy podatkowe?
    Podejrzewam ze tak.

Tam nie ma mozliwosci oszukiwania. Kocik jest prezesem i sobie i tak podwyzszyl pensje. Nie jest matolem zeby tolerowac wałki w spolce zaleznej. Odpowiedzia jest wiec nie rozliczenie projektow z IVq czyli one formalnie pozostaja budowami.

Porownajcie zysk tego segmentu po IIIq19
    A Oldboy pewnie siedzi i się przygląda dyskusji :P Co ty na to Oldi??
    Ukryta kasa powinna byc w pozycji bilansu ROZLICZENIA MIEDZYOKRESOWE
    Tak więc wartość akcji 15 zł :) Miłego weekendu :P
    Przed raportem fair value było coś koło 13zł.
    Efekt wow :P i bedzie 15 :) Teoretycznie jest to do zrobienia OZE ma perspektywy, bezpieczny sektor w którym jesteśmy mogą zrobić swoje.
    Jak na razie liczby sie nie zgadzaja. Odpowiedzia moze byc strata podatkowa mozliwa do rozliczenia. W przyszlym roku moga rozliczyc znacznie wieksza strate podatkowa. Inne wytlumaczenie to wzrost kosztow pracy czyli wydali caly zysk piTerna na premie. Dzisiaj juz mi sie nie chce jutro nie mam czasu. W niedziele popatrze.

Gaz z pewnoscia da dobre wyniki w 21 ale umowmy sie kazdy sie jaral OZE a jest zonk
    A co bedzie jeśli wykaża korekte o kilka mln w zysku netto? Miłego weekendu i Zdrowia życzę:)
    Bebok nie bedzie zadnej korekty sprawozdania. Po to jest audytor zeby zatwierdzic.
    Bedzie mocny Iq20. Pod to gra sie rozpocznie juz za moment. Teraz bedzie strząsniecie nas drobnych z papiera. Potem kupia, pokaza liczby i dopoero leszcz wejdzie.

Ja sobie poczekam. Ale w poniedzialek raczej Niagara Falls.
    Zalozyc pampersy albo walic pekacem na open.
    Czas pokaże... A im niżej tym lepiej :) oczywiście aby dobrać :) Ale zagadka powoli się rozwiązuje wiec wychodzi i tak na to aby nadal inwestować. Spólka ma perspektywy :)
    Daj spokoj 13zl to jakis glupi automat internetowy wypluwa liczac bez sensu wskazniki C/WK i cene historyczna. Oldi czasem to wkleja.
    Dnia 2020-03-27 o godz. 22:34 ~Dre napisał(a):
    > Daj spokoj 13zl to jakis glupi automat internetowy wypluwa liczac bez sensu wskazniki C/WK i cene historyczna. Oldi czasem to wkleja.

Zwróc uwagę na to że rynek zaczyna inwestować obecnie w bezpieczne sektory, nieruchomości stoją bo biura nieruchomosci maja problemy z formalnosciami to samo z deweloperka a tutaj OZE i GAZ tu nie ma siły musi iść
    Bebok cala otoczka czyli story sie zgadza ale liczby sie nie zgadzaja!!! Po IIIq OZE pokazywalo prawoe 2mln zysku a teraz 0.2 co to k. jest ?????

Ja przyznam ze tego nie rozumiem co tu pokazano. Musze na spokojnie w niedziele usiasc i przeanalozowac.
    Bo pewnie zysk z OZE poszedł na pokrycie straty z 2018 i dlatego zostało 0,2.
    Czyli zabieg księgowy... zysk z OZE hmm połowa tego co TSG ojj szykuje sie niezły raport za 2 i 3 Q :)
  • Re: W poniedziałek --promocja:) Autor: ~1982 [37.47.50.*]
    Się zobaczy
[x]
TESGAS -0,48% 2,06 2026-04-10 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.