• Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: inwestujemypl [5.173.40.*]
    Niektórzy pisza ze za słabo Marvipol spadł po ostatniej zwyzce do 5,8 Nic bardziej mylnego
    Spółka straciła najwiecej bo jej wartośc na giełdzie spadła do 140 mln , żadna spółka na GPW nie została tak ukarana tylko za to że przy kapitalizacji 140 mln wypracowała w2019 roku 90 mln zysku operacyjnego zwiekszając ten zysk o 100% .
    Giełda widocznie dyskontuje przyszłośc na ten rok i wpłyniecie w styczniu 129 mln gotówki z czego 66 mln samego zysku ze sprzedazy 3 magazynów oraz mozliwosci sprzedazy nastepnych 2 magazynów w 2q za 80 mln olała ciepłym moczem wydaje się że najwiekszym problemem dla akcionariatu jest to że spółka wyprzedała aż 80 % lokali przeznaczonych do oddania na 2020, 20221 bo akcinariat doszedł do wnioski ze lepiej jednak sprzedac ikupic nie tak dochodowe i dzieki graniu na spadki przez inwestorów traci wiecej od WIG 20 zielona linia i od WIG nieruchomości fioletowa
    link
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~transek1975 [91.233.69.*]
    Nie wiem czy zauwazyles ze cala developerka doznala paralizu zakupowego, od Dom Dev po Atal.
    To nie jest dobry okres dla tej branzy. Ale teraz Marvipol powinien byc spolka jedna z najsilniejszych wsrod swojej branzy, tylko dzieki temu ze ma dywersyfikacje swojego biznesu o magazyny. Ksiazek ma jednak leb na karku, Wczesniej na niego psioczylem ale pomalu bede go nazywal krolem biznesu. Cos czuje, a moje przeczucia zazwyczaj sie nie myla, ze za pare lat to ten Marvipol moze osiagnac cene Dom Dev.
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~Novy [89.64.78.*]
    W tym momencie kupowanie mieszkań jest utrudnione dodatkowo straszą zwolnieniami.
    Teraz kupuje się żarcie , papier toaletowy i konsole do grania.
    PS. kapusta kwaszona nas uratuje.
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~transek1975 [91.233.69.*]
    Mozemy zrobic biznes, mam 50 beczek plastikowych 200l, brakuje mi tylko kapusty. :)
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: pluto85md [188.147.102.*]
    Ja mam i troche beczek i troche kapusty. Jakos pewniej sie czuje z kapusta.
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: inwestujemypl [5.173.40.*]
    Dnia 2020-03-25 o godz. 09:51 ~Novy napisał(a):
    > W tym momencie kupowanie mieszkań jest utrudnione dodatkowo straszą zwolnieniami.

Napradę mamy taki akcionariat czy tylko udajecie ze nie znaci faktów .Po pierwsze 2/3 zysku w Marvipolu pochodzi z Marvipol lLgistics i ten zysk 60mln juz jest na ten rok Druga odnoga Marvipol developer w przeciwieńse do innych branż, nie odczuje spadku sprzedaż mieszkań w tym czy za dwa miesiące , bo sprzedaz nie jest równoznaczna z odnotowaniem zysku z tego tytułu. Gotówka pojawia się na rachunku spółki deweloperskiej dopiero po kilku kwartałach od sprzedaży. Bywa, że od momentu sprzedaży mieszkania, do zaksięgowania przychodu mijają nawet 2 lata. Różnica ta wynika z tego, że deweloper może odnotować przychody dopiero w momencie przekazania mieszkania kupującemu.
    Marvipol podał na poczatku stycznia że w 2019 sprzedał juz lokale za 500 tys zł przy marzy wyższej niz 20% a zyski z tej sprzedazy bedą spływąc do spółki przez dwa lata Brak sprzedazy czy obnizenie marży pojawi sie w wynikach spółki za półtora lub dwa lata jesli wirus spowoduje spowolnienie może tezto byc nie odczuwalne dla spółki bo z obecnie budownych i mozliwych do przekazan za dwa lata zostało im tylko 320 lokali .Wprowadzili do oferty ostatnio 160 lokarty ale nie rozpoczeli budowy i pewno nie zakończy w 2021 roku wiec ta oferta niebedzie maiła wpływu na wynik do konca 2021 roku Problemem moga byc jedynie opóżnienia w oddawaniu mieszkań ale jak wiemy marvipol samnie buduje żadnych mieszkn i ma wyprzedzenia terminów bo zima była lekka problm gdyby koronawirus uniemozliwił dłuzsze prace prace na budowie poniesie GŁówny Wykonawca .

Dnia 2020-03-25 o godz. 09:31 ~transek1975 napisał(a):
    > Nie wiem czy zauwazyles ze cala developerka doznala paralizu zakupowego, od Dom Dev po Atal.

Transek wybacz ale co porównujesz spadek spółki z której jedna zwieksza zysk o 100% a druga tylko o 15% jedna ma zapweniona zysk na ten rok ze sprzedaży magazynów druga nie .
    Dem DEV EBITDA 282 mln w 2018roku wzroot zysku operacyjnego o 15 % do 320 mln w 2019
    a wycena spółki gieldzie na 1,95mld zł
    Marvipol EBITDA 45 mln w 2018 wzrost zysku o 100% do 90 mln w 2019 a wycena spółki na giełdzie 140 mln zł

• Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: pluto85md [188.147.102.*]
    Transek z tego co widze napisal o calej brazny, a nie porownal tylko te dwie spolki. Tak jak w branzach gier nawet smieciowe spolki mialy kosmiczna wycene, tak w deweloperce nawet najlepsze spolki maja smieciowa wycene. Rynku nie przeskoczysz.
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~as [89.151.46.*]
    No atakuje 3,8 zł , raczej 2,8 zł/ Panowie to nie koncert życzeń
    Czekamy na ubijanie dna, jak ubijanie dobrej kiszonej kapusty w beczce.
    Czym dluzej i wolniej bedzie dojrzewac tym smaczniejsza.
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~Inwestujemypl [37.47.111.*]
    Transek kapustę ubija się na jesień jak masz teraz puste beczki wlej do jednej na próbę wodę i zacznij teraz ubijać jak się woda ubije to i kurs w tym czasie wzrośnie .
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~Inwestujemypl [37.47.111.*]
    Dobrze tylko niech będzie wyceniany dwukrotnie niższymi wskaźnikami a nie pięciokrotnie niższymi wskażnikami w stosunku do całej brańży pokazałem wykres i widać na nim że tle branży Marvipol spadł o 10% niżej tylko dlatego że ma zapewniony zysk na ten rok i poprawił wynik Ebitda o 100% .
    Inwestujemy, ile czasu jestes na gieldzie ?
    Przeciez na gieldzie panuja emocje, od skrajnie dobre po te zle, szczegolnie w tych czasach.
    Tylko opanowani i wyrachowani dzialajacy w spodzielniach zarabiaja na gieldzie, nie zawsze ci madrzy ktorzy potrafia wyczytac cos z wykresow lub z wynikow finansowych.
    Liczy sie dziki zbiorowy pend/poploch, bardziej dziala na graczy/inwestorow psychika niz sztywne wyliczenia finansowe.
    Ty masz inne zdanie.

a wystarczylo zamiast marvipolu kupic unimot, pieknie odbil
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~Inwestujemypl [5.173.48.*]
    Do Transka przecież piszę że nie jestem chciwy tylko cierpliwy i czekam do raportu za 2q mam wolne i wyjechane na kurs pomimo że zwiększyłem zangażowanie po 3,7 siedmiokrotnie na okres pół roku to piszę bo mam wolne Do Asa przecież ciągle piszę że nie jestem graczem tylko inwestorem i Unimot już sprzedałem cena zakupu ostatnio była dobra ale zobacz przepływy operacyjne zresztą nie skaczę z kwiatka na kwiatek bo nie gram po prostu widzę większy potenciał zwiększania zysków w Marvipolu i cierpliwie czekam aż po raportach zobaczą inni .
    Ja trzymam maripol i unimot. Niestety nie miałem funduszy na dokupienie unimotu. Masz racje cena na unimocie była okazyjna
    Zastanawiam się kiedy będzie jakieś pozytywne info na marvipolu. Bo widać dobre wyniki są już w cenie i nie podniosą kursu wyżej
    Bedzie jesli cena Euro/PLN utrzyma sie na tym poziomie do konca tygodnia to mamy dodatkowy potęzny zysk na wycenie magazynów pdobny jak w q 2018 rokuwtedy zyskał 12 mln ale byłmniejszy wzrost EURO Teraz kiedy kurs wzrósł od poczatku roku o 10 % a wspólne Inwestycje z Panattoni w JV wyceniacje są w EUro to przy wartości magazynów 160 mln da 16 mln dodatkowego zysku . A najprawdopodobnie Marvpol Logistic nie zamienia zysku z tych inwetsycji z Euo na pln bo reinwestuje te zyski w nastepne projeky i pozyczki do JV tęz udzielając je w Euro to przeszacowanie może siegnąc 200 mln wartości co dawałoby 20 mln dodatkowego zysku bo tyle lub wiecej powinno być w Marvipol Logistics z zyskiem za sprzedaż 3 magazynów .wstyczniu
    Gorzej dla Unimotu bo jesli cena oleju napedowego spadla o 20% od poczatku roku to na samych zapasach ktore musi wycenic na koniec kwartału powinien pokazacniezła strate to samo dotyczy Orlenu . Jak widac inwestorzy odwrotnie wyceniaja te zagrożenia lub Unimot z tegopowodu został juz przeceniony i ma lekka korekę ale marvipol który wykaże zysk tez jest przeceniony to juz ciekawa sprawa
  • Re: Wig 20 lekko odbija, moze bedzie atak na 3,8 ? Autor: ~As [89.151.46.*]
    Unimot przekazał dziś info o dywidendzie stąd te wzrosty
[x]
MARVIPOL 1,62% 8,78 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.