Wynik netto Agroligi za 2019 rok to 6746 mln EUR. To najlepszy rok w historii firmy. Posiada jedną z najbardziej nowoczesnych tłoczni oleju w Europie. Produkuje też własny prąd w systemie zielonej energii. Na obecną chwile działalność nie jest zagrożona przez koronawirusa. W tym roku producenci żywności mogą być bardziej poszukiwani niż firmy zajmujące się fotowolkaniką. Firmy i prywatni inwestorzy zmuszeni będą wstrzymać się z inwestycjami w panele gdyż będą mieli ważniejsze wydatki. Popyt na żywność przez koronawirusa i susze będzie z pewnością wzrastał na całym świecie.
Generalnie się zgadzam. Obecna wycena jest bardzo niska a spółka radzi sobie coraz lepiej. Problem w tym, że wskazane przez ciebie argumenty nie są niczym w zasadzie nowym, a spółka rozwija sie systematycznie, co jednak nie ma odzwierciedlenia w kursie. Dlatego gdybym miał się z kimś zakładać czy za rok kurs spółki będzie wyżej to powiem uczciwe że się nie założę...… od wielu lat mam akcje AGL i co roku jestem zaskakiwany niższym C/Z..... Ale oczywiście wszystkim życzę wzrostów.....
Obecna sytuacja w Polsce przynosi podobne ryzyko, że przyjdzie pisowiec i zagrabi pod pretekstem wirusa. Już podobno nacjonalizują niektóre aktywa, wojska wystawiają na ulice, ludziom nie pozwalają wyjść do parku, sytuacja jest coraz gorsza. Chyba gorsza niż na Ukrainie.
właściciel jak by dobierał to by już dawno musiał poinformować.. i przeprowadzić buyback. nikt tu nie dobiera właściciel musi mieć furtkę na giełdę jak by chciał kasy np... na zakup ziemi z dzierżawy
Czy ta firma ma bezpieczną przyszłość? Większość ich areału znajduje się w obwodzie Charkowskim czyli to dzisiejsza Rosja. Tam wogóle obowiązuje jakieś prawo?Wyniki fajne ale co dalej? Będzie jakaś dywidenda?? I czy jak będzie to obejmie akcje , które sa notowane na GPW? JS
Ja znam takie firemki... rosną ale się nie dzielą zyskami , właściciele i tak znajdą sposób żeby dostać tyle kasy z tej firmy aby im na waciiki starczyło.. potrzebowali kasy wtedy więc dopuścili dawców kapitału , bedą potrzebowali na wykup ziemi dopuszczą kolejnych.... al żaden z nich nie zobaczy złotówki z dywidendy( chyba że przed emisją akcji żeby podbić kurs)