• czegoś tu nie rozumiem Autor: ~karol [37.248.156.*]
    wartość firmy na giełdzie 145 mln, zysk za 2019 wynosi 69,9. po publikacji raportu wskaźnik c/z 2,16 i spada.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~maruś [188.147.38.*]
    Moim zdaniem w ciągu kilku dni powstanie raport o wpływie korony na działalność spółki .Od tego momentu przestaniemy spadać.Pewnie będzie boczniak i okolice 3.5 do4 zł.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: inwestujemypl [5.173.56.*]
    Maruś a czytał ty Parkiet W styczniu a wiec w tym roku Marvipol sprzedał juz trzy magazyny Wartość udziałów przed korektami była szacowana wstępnie na blisko 66 mln zł. wiec w tych granicach zysk z tej inwestycji Jak deklaruje prezes Książek, przepływy netto z tytułu wyjścia z inwestycji sięgną około 129 mln zł netto. Marvipol Development poza tym, że sprzeda udziały, odzyska bowiem kapitał z pożyczek dla spółek celowych budujących magazyny  
    W lutym a wiec tez juz tym roku spółka podpisała umowe przedsprzedazy na kolejne dwa za 120 mln z czego 80 mln przypada na Marvipol
    Magazyny te sa juz wynajete z dzierżawą 10 letnia wiec nie ma problemu czy ktos to obecnie wynajmie bo nie sprzedaja magazynu jako budynku bez najemcy tylko sprzedaja maszynki zarabiajacej pieniądze z umowa dzierżawy co przy niskim oprocentowaniu obligacji jest doskonala alternatywa dla zagraniczych funduszy emerytalnych lokujacych w bezpieczne aktywa.

W developerce sa na wygranej pozycji z koronawirusem bo wg raportu za 3q 2019 w budowie było 1900 lokali do przekazania na 2020 i 2021 rok ale sprzedanych było już 69% a w 4q dodatkowo sprzedali 217 lokali za 129 mln a nie wprowadzili nowej oferty wiec prawie wszystko sprzedane .
    W tym roku  do oferty trafiło 156 z 477 zaplanowanych lokali w MOKO Botanika Ale prace budowlane jeszce nie ruszyły planowane rozpoczecie na II kwartal tego roku, ich zakończenie zaplanowano na IV kwartał 2021 DO końca 2021 wirus powinen sie skonczyć to co wiecej napisza ze ich nie rusza bo leza na pieniądzach bo w grudniu spłyneło 179 mln z przekazanych lokali z Mieszkaniowego rachuneku powierniczego który  został wprowadzony do polskiego porządku prawnego, aby lepiej chronić interesy nabywców nieruchomości. Prowadzi go bank i to on sprawuje pieczę nad wpłacanymi przez kupującymi środkami.do momentu przekazania mieszkania kupujacemu
    Marvipol buduje magazyny pod knkretnych najemców dzieki umowie z Panattoni
    Pisałem juz o tym dlczego Polska bedzie potrzebowała magazynów i ze na koronona wirusie zyska Marvipol .
    .Marvipol w grudniu podawał ze 50% powierzchni magazynowych bedzie budował poza Warszawą a jak wiemy Polska lezy w centrum Europy a Europa potrzebuje planu B na wypadek takiej blokady jak obecnie 80 proc. światowego handlu przepływa przez Morze Południowochińskie. Poza największymi portami w Chinach, przez epidemię koronawirusa sparaliżowane zostały także największe punkty przeładunkowe w Singapurze i Korei Południowej.W Molsce na poczatku roku otwarto szerokotorowa linie kolejową mogace przewozic kontenery takie jak statki .
     link
      Pierwszy pociąg szerokotorowy mogacy przewozić takiekontenery jak na statku 06.01.2020 dotarł z chińskiego miasta Xi’an. do Polski . Jechał 12 dni i pokonał aż 9,5 tysiąca kilometrów.Otwarcie szerokotorowej linii kolejowej pozwala znacznie skrócić czas transportu, który do tej pory odbywał się głównie drogą morską.
    Kontenerowiec wypływający z Szanghaju potrzebuje ponad miesiąca na dotarcie do Gdańska. Taki sam ładunek załadowany do pociągu pokonał tę trasę dwa razy szybciej. Jesli jest juz jest w Sławkowie , koło Dąbrowy Górniczej. To najdalej wysunięte na zachód Europy miejsce, gdzie sięga wiodący ze Wschodu szeroki tor kolejowy.Jak informują przedstawiciele PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa o wyborze szerokotorowej linii zdecydowały m.in. brak konieczności przeładunku towarów na granicy Unii Europejskiej, możliwość prowadzenia najdłuższych pociągów kontenerowych w Europie o długości do 950 m oraz potencjał przeładunkowy 
    To hub logistyczny, posiadający duże możliwości dalszej dystrybucji ładunków z Chin oraz ich koncentracji .
    Potrzebne sa olbrzymie powierzchne - magazynowe której potentatem jest Marvipol Obecnie dzieki splywającej olbrzymiej gotówce ze sprzedazy trzech magzynów 129 mln splyneło w styczniu A do końca marca jak podała spólka w komunikacie ma byc rozliczona sprzedaż magazynu sprzedanego w 4q. plus ostatnia emisja obligacji W tej chwili buduje dwa bardzo duze magazyny każdy o powierzchni 60 tys m2 i jeden ukończony nie sprzedany posiadac chca 8 do 10 Niestety rynek nie zechciał zrozumiec że deszcz pieniedzy płynie do Marvipolu nie z zagrozonej byc moze przecena nowych nie sprzedawanych jeszce mieszkań z developerki t ale własnie z magazynów W 2018 ze sprzedaży magazynów wpłyneło 15mln w 2019 40 mln a tylko w styczniu 2020 wpłyneło 60 mln zysku netto ( celowo pisze kiedy wplynął zysk a nie zaksiegowano ten zysk ) bo to jasno tłumaczy dzieki czemu Marvipol osiaga z roku na rok coraz wieksze zyski .

• Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~maruś [88.156.131.*]
    A na dziennym nie lecimy czasem w 5 fali na dno ? Poniżej 3.37 polecą SL i ktoś zapakuje do taczki akcji za 3 zeta.
    Potem to na 6 lecimy.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Novy [89.64.76.*]
    2zł i ksiazek zdejmuje z gieldy razem z bah.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: inwestujemypl [5.173.56.*]
    Nie zajmuje sie dziennym Ale powyzej 3 jest olbrzymi opór ale musiłby sie zminic układ fal a na to sie nie zanosi .
    My w porownaniu z rynkiem który ma korekte fali spadkowej mamy korektę ABC pprzedniej fali wzrostowej .
    Interwal tygodnowy pokazuje fale wyzszego rzedu i dosknale widac żejest to układ trójfalowy a nie piecifalowy
    a wiec oznaczomy korekta ABC Zasieg spadków C to najczęście 1,65 fali A to jest 3,37 .
    Zmiana trendu nastapiła .wraz z przebiciem czerwonej lini .
    Poprzednia styczniowy wzrost niebył jednak fala wzrostowa tylko korektą ABC taka jak obserwujemy obecnie na WIG 20 ,
    a obecna fala wzrostowa nie była trójka tylko jedynka teraz mamy korektę ABC czyli 2 .
    link

• Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Lechu [5.226.73.*]
    opierając się na liniach trendu, miniony tydzień zamknęliśmy poniżej linii trendu... kolejny przystanek to okolice 2.5 PLN

ciekawa jest percepcja waloru - mam rozgrzany rynek nieruchomości, świetną marżę i... nachodzący kryzys... nie możemy patrzeć na wyniki za Q4 czy Q1, to preszłość... przyszłość może być trudna jeśli pandemia nie zostanie zachamowana asap
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Inwestujemypl [5.173.41.*]
    A jaki był wynik z tych rozgrzanych nieruchomości w 1 q wMarvipolu bo zapomniałem ? To czasem nie z Marvipol Logistics wpłynie 130 mln a 2q to nie Marvipol Logistics dołoży znowu kasy bo do końca czerwca mają sprzedać dwa dwa magazyny za 80 mln ? Myślę że ktoś nie doczytał co pisałem powyżej niech przeczyta lekturę z grudnia .
    "Marvipol działa także na rynku magazynowym. W tym roku spółka sprzedała cztery projekty magazynowe, a dla trzech kolejnych ma zawarte umowy przedwstępne sprzedaży. Na ten moment spółka ma siedem projektów – gotowych lub w budowie. Pydzik poinformował, że zdecydowana większość z nich jest w tej chwili przedmiotem rozmów o sprzedaży.

"Nasza strategia w segmencie magazynowym jest taka, żeby budować, wynajmować i sprzedawać. Zwykle cały projekt od momentu zakupu gruntu do momentu sprzedaży trwa dwa lata” - powiedział Pydzik.

Celem spółki jest posiadanie w portfolio 6-10 projektów i do 200 mln zł zaangażowanego kapitału.

"Chcemy mieć połowę portfela magazynowego w Warszawie lub wokół Warszawy, a pozostałą część w dobrze położonych - w sensie połączeń komunikacyjnych – lokalizacjach. Skupiamy się na zachodniej lub południowo-zachodniej części Polski”

"Rozpoczęliśmy w tym roku realizację trzynastego projektu magazynowego w ramach segmentu grupy, rozwijanego od 2015 roku. W trakcie due diligence są kolejne projekty. Tempo uruchamiania nowych projektów jest uzależnione od tempa sprzedaży obecnych obiektów z portfolio oraz dostępu do finansowania” - dodał.

Jego zdaniem, to co napędza i będzie napędzać rynek magazynowy w przyszłości to rozwój e-commerce, rozbudowa infrastruktury drogowej, centralne położenie Polski w Europie oraz zmiana formatu sklepów z wielkopowierzchniowych na mniejsze.'

rozwój e-handlu ma coraz większy wpływ na rozwój sektora nieruchomości przemysłowych. Źródła należy doszukiwać się w zmianie naszych przyzwyczajeń zakupowych – popularyzacja e-commerce zrewolucjonizowała operacje logistyczne w magazynach.W Chinach w czasie obecnej epidemii nastąpił 2 krotny wzrost rynku e commerce
    Technicznie jeśli była 5 falowa struktura wzrostowa to po nie zawsze jest trójfalowa struktura a rynek przestrzega tylko C równe 1 lub 1,618 fali A
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Novy [89.64.76.*]
    A czy mieszkanie nie będą dalej dobra inwestycji. W kwest inflacji po dodruku pln.
    Na pewno tak po chwilowej stagnacji to nieruchomości są jednak najlepsza inwestycja na każde czasy a sama obniżka stóp procentowych sprzyja Marvipolowi bo niższe oprocentowanie obligacji i rat kredytowych bo są uzależnione od Wiboru Podstawa wzrostu w mieszkaniach to utrzymanie 500+który służy w większości młodym jak zauważyłem nie do zakupów dla dzieci tylko do spłacania rat kredytowych m innymi mieszkaniowych .
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Transek1975 [91.233.73.*]
    Inwestujemy, cos te twoje fale nie dzialaja dobrze.

Zart, trzymaj sie tego i nie zmieniaj swojego stanowiska tylko lekko skoryguj o takie zdarzenia jak cykle swiatowe.
    Usraw wykres na miesieczny. :)
    Ja myslalem ze zmiana cyklu nastapi blizej maja dlatego udalo mi sie sprzedac tylko polowe pakietu.myslalem ze bedzie czas na dojscie w okolice 6.2. Chytry dwa razy traci.
    Teraz beda duze przetasowania w akcjonariacie spolki zobaczymy co z tego wyniknie kto bedzie zbieral wieksze pakiety, bo kto wyrzuca w tak niskich cenach to juz wiemy.

.
    Transek pisałem nie jestem chytry tylko cierpliwy .Czy ktoś kto trzyma spółkę i nie sprzedaje spółkę z c/z 2 a po 1q być może 1 jest chytry czy rozsądny i cierpliwy inwestor( nie gracz) .Ja w przeciwieństwie do Was nie zmniejszłem a zwiększyłem siedmiokrotnie ilość akcji nie ważne kto mi to sprzedał tak tanio ważne że chciał sprzedać nie brałem z ukrycie tylko półki i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia że kupiłem od kogoś coś bardzo tanio a co jest warte dużo więcej Czy to moja wina że sprzedał przecież pisałem że sytuacja w spółce jest bardzo dobra .
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Lechu [89.64.228.*]
    popełniasz błąd piszesz jak obłąkany o wskaźnikach.. c/z... tylko, że piszesz o historii... musisz to zrozumieć, bo się wywrócisz.

czytając Cię, słyszę siebie z przed pół roku, gdy wydawało mi się, że JSW to rewelacyjna inwestycja... przecież wycena spółki była niższa niż gotówka w kasie a c/z wynosiło 2... i co? możesz dziś zobaczyć spadek z 30PLN do 9 PLN... miec w Nowej Hucie mał zostać uruchomiony w marcu... i przełożono uruchomienie z uwagi na pandemie.. umowa przedwstępna nie jest finalną...

nie rozumiecie, że nie mamy do czynienia ze spowolnieniem, lecz z globalną recesją i całkowitym zatrzymaniem poszczególnych gospodarek (tego powojenny świat nie widział)
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Transek1975 [91.233.73.*]
    Tak, to koniec swiata.
    I juz nigdy nic nie odbije. :)
    Trzeba przeczekac na koniec cyklu. Czekalem na besse przez pare lat, zeby teraz mozna bylo zainwestowac w dobre spolki i towary. Nie myslalem jednak ze skala bedzie porownywalna do wojny swiatowej.
    Pamietac trzeba ze to nie koniec swiata.
    Bessa trwa krocej niz hossa, ta jest zazwyczaj bardziej dynamiczna niz hossa, dlatego tak trudno przewidziec poczatek bessy i poczatek hossy.
    Ze wzgeldu na dynamike i glebokosc hossy mysle ze zakonczy sie w ciagu pol roku, to wcale nie znaczy ze bedziemy caly czas spadac pionowo w dol.

C/z i inne wskazniki sa wazne w momencie wyboru spolki do inwestycji.
    Pamietam besse z 2008 roku, dlatego nie dzialam emocjonalnie juz wtedy gdy upadal system finansowy kazdy przewidywal wojne i koniec swiata. Co sie stalo pozniej z gielda us ?
    To samo moze byc teraz u nas.

Bessa trwa przynajmniej pol roku do roku. Gielda przywiduje pol roku do przodu to co sie dziej w gospodarce.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: pluto85md [188.147.99.*]
    C/z jest niewazne, wazna jest prognozowana c/z. Prognoz oficjalnych jeszcze dlugo nie bedzie, mozna sobie samemu powrozyc z fusow. Jedno jest pewne, wiekszosc spolek teraz nie ma takich samych perspektyw co 3 miesiace temu i to zarowno perspektywy na ten rok, jak i przyszly. Czy 30% spadek jest odpowiedni, nie wiem, w kazdym razie na wielu spolkach jest uzasadniony. To nie bedzie tak ze minie epidemia, i wszystko wraca do normy. Skutki gospodarcze dopiero sie zaczna. Tez uwazam ze w pol roku uksztaltuje sie wszystko. I sam wrocilem czesciowo na rynek, ale twierdze ze teraz trzeba niedowazac, a nie 7krotnie zwiekszac ryzyko. Bo jezeli 3 miesiace temu zgadzalem sie ze kurs stac na okolice 10 zl, tak teraz uwazam ze zasieg sie zmniejszyl i mozemy liczyc na duzo mniej.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Inwestujemypl [5.173.72.*]
    Lechu różnica jest taka że nie zwraciłeś uwagi na podstawową sprawę wartość likwidacyjna spółki JSW nigdy nie była dobra bo pół roku temu była minus 18 zł a obecnie minus 21 wie było i jest ogromne zadłużenie więc skoro było minus 18 zł to w spółce była gotówką To trzeba mieć chyba trochę rozumu i pomyśleć że jak ktoś ma do oddania kredytu 10 mld a w kasie w gotówce ma 1 mld to nie jest to ich gotówka .To tak jakbym ja wziął kredyt 1 mln i miał w domu 100 tys i każdy sąsiad pisał ale jestet bogaty żenada że są tacy inwestorzy Marvipol ma wartość co likwidacyjną 5 zł rozumiesz to czy nie bardzo .
    bo każdy inwestujący wie że w takich trudnych czasach sprawdza się wartość księgową Grahama czyli wartość likwidacyjna . Graham żył i inwestował w czasach po wielkim kryzysie lat 1929-1933 Traktował każdą spółkę tak jakby miała ona już zbankrutować, czyli brał pod uwagę de facto jej wartość likwidacyjną, a nie księgową .Graham nie brał pod uwagę łatwych do zmanipulowania w bilansie pozycji, jak wartości niematerialne i prawne, wartość firmy (goodwill), patenty, znaki towarowe itd. przez tą wartość szacunki są pozbawione jakichkolwiek złudzeń.Ty nie pozbawiłeś się tych złudzeń bo wartość bez złudzeń JSW pół roku temu była minus 21 zł więc daruj sobie to porównanie Pisałem ale nie czytasz magazyny są budowane pod branże e-commerce a brańża ta w epidemii podwaja czy potraja w handelu swoje obroty .
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~as [89.151.46.*]
    Panowie wy jak zawsze głowy w chmurach a tu zaraz będzie 2 zł
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~transek1975 [91.233.69.*]
    Na poczatek 3 i odbicie, nawet jak bedzie po 2 ( moze byc), to myslisz ze ja bede sprzedawal w tej cenie ?

Graham nie żył w chmurach tylko twardo stąpał po ziemi 5 zł to cena jaką odda syndyk tylko po sprzedaniu aktywów obrotowych po ogłoszeniu upadłości .Co powiesz właścicielowi JSW jak wartość likwidacyjna minus 21
    Jednej rzeczy jedynie nie moge zrozumiec, przeciez to nie koniec swiata. Gospodarka otrzasnie sie z tego kryzysu szybciej niz sobie myslicie wystarczy iskra w postaci wynalezienia leku lub szczepionki za mniej wiecej rok. Gielda bedzie wiedziala o tym przynajmniej pol roku wczesniej.
    Pewnie ze nie koniec swiata... ale dzis nikt nie mysli o zakupie mieszkania. Malo tego znam juz przypadek wycofania sie z transakcji kupna, nawet po stracie 10% zaliczki. Maly deweloper w mojej miescinie, ale to juz jakis sygnal ostrzegawczy.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Novy [89.64.78.*]
    Ratujcie kapitał szybko. tu nawet 1zł to drogo. Wszyscy teraz sprzedają mieszkania.

Tydzień scedzenia w domach i takie odmóżdżenie.
    Niech sie wycofuja, tak jak z samochodow, bedziemy mieszkac w ziemiankach bez pracy i jezdzic wozami drabiniastymi po szytrowych drogach. Cofamy sie na moment o 20 lat,bessa tak dziala, ale nie dajmy sie zwariowac. :)
    Przewidujesz zbyt czarny scenariusz.
    Wiadomo nie czas na przekazywanie wszystkich pieniedzy na gielde, ale powolne zbieranie po pare procent portfela jest uzasadnione.

Kurs ropy zaczyna byc co raz ciekwszy. Cena 10 do 20 to jest marzenie. Tylko kiedy brac i za ile, zeby nie wyczyscilo konta?
    Na podstawie tego, ze uwazam ze perspektywy spolki spadly, uwazasz ze sugeruje zbyt pesymistyczny scenariusz? To jaki jest realistyczny, ze po epidemi wszystko wroci na te same tory? Otoz nie.

Scenariuszy jest setki, przykladowo obnizka marzy o 5p.p., spadek sprzedazy mieszkan o 5 p.p. wzgledem prognozy, mniej rozpoczetych nowych projektow -przez gorszy dostep do finansowania (patrz ostatnia emisja akcji), to raczej nie jest zbyt pesymistyczne zalozenie. Moze byc nawet zbyt optymistyczne.
    Komuś odebrałem dużo akcji i gra teraz na spadki popatrz jak niewielką ilością zbija kurs a inwestorzy wystraszeni mu sprzedają a on blokuje kupionymi prawą stronę .Niech sobie gra ale nikt nie grał na stop los .
    Kazdy gra tak jak mu rynek pozwala.
    Ja sie nie dam omamic szczegolnie gdy czekalem na besse przez pare lat. Co z tego ze spadnie o polowe jak pozniej wzrosnie o kilaset procent.
    Tylko ze tego wiekszosc tutaj nie rozumie i dobrze .
    Od dzisiaj koniec spadkow na deweloperce.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Novy [89.64.78.*]
    Jak się już obkupią w polskich tanich akcjach to będzie dzida.
    Masz rację Transek kto się boi strat nigdy nie będzie miał zysku Ja inwestuję w spółki które mają wartość likwidacyjną wyższą niż wartość giełdowa i zwiększają zyski z roku na rok i nie lubię strat ale Marvipol to nie tylko developerską bo 2/3 zysku pochodzi z budowy magazynów dla e commerce Jak bardzo to się rozwija w czasach epidemii widać po Chinach gdzie dziesięć lat temu w było to 1% rynku obecnie ponad 60 % i ta branżą będzie się też u nas rozwijać żaden inny developer nie jest tak dobrze ustawiony na czas epidemii Koronawirusie .Widać że dużo osób sprzedało i chce kupić taniej i szuka jelenii
    Owszem, spolka lepiej spozycjonowana niz wiekszosc deweloperow, jak rowniez duzo nizej wyceniana jak wiekszosc deweloperow.
    Zobaczymy czy wygeneruja sygnal kupna czy dalej beda ciagnac po krawedzi w dol. Mysle ze zrobia sygnal kupna, bo po co inwestowali by wczesniej w spolke tyle kasy.
    Jedynie czego sie boje to wycofanie sie Wlochow z inwestycji, na razie nie ma do tego powodow, skoro sa zyski na tego typu dzialanosci.
  • Re: czegoś tu nie rozumiem Autor: ~Jacek [188.146.135.*]
    Mamy duże luki w ekonomii a właściwie w grze giełdowej . Firma , która powiększa przychody i zyski jakby wyglądała na cieniasa ledwo zipiącego . Ale to my tak ją postrzegamy i opisujemy swoimi ruchami na giełdzie ,na razie większość bo spada ale myślę ,że to kwestia czasu , ktoś na tym na pewno dużo się obłowi . Znając giełdę od początku nie raz plułem sobie w brodę bo zachowałem się jak dzisiaj inni ,którzy szerokim łukiem omijają spółkę jakby trędowatą , a to jest po wynikach oceniając bardzo przyzwoita spółka do kupowania i to tak tanio . Spółka dla tych co się znają .
[x]
MARVIPOL 0,96% 10,50 2026-04-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.