Tak z czystej ciekawości nie żebym się czepiał czy coś ale jednak zapytam. Czy skoro wszyscy wiedzą że wyniki powinny być dobre i wszyscy wiedzą że w najbliższym roku będzie zwiększone zapotrzebowanie na kasy online to uważasz że będą kupować po wynikach :) a nie hmm np przy cenie 3z10gr kiedy potwierdziła się zmiana trendu a następnie przetestowała ? Dodatkowo jak popatrzysz historycznie na wyniki finansowe w danych okresach i odpowiadającą cenę akcji to można by zakładać że przy dobrych wiatrach cena akcji może osiągnąć 20zł. Po ostatnich wydarzeniach to już chyba lepiej kupić akcje jakiegoś giganta który dostał po tyłku jak branża energetyczna w USA czy lotnicza. Ma taki sam up-side a dodatkowo ma płynność. Od tygodnia próbuje się pozbyć akcji bez zdołowania kursu. Nie chce nikomu źle życzyć ale ja wycofałem 90% pozycji ze średnią 7,2 ( zakup śr 4,7 dla całej pozycji ) Dzięki wielkie. Dla mnie teraz risk-off a 10 % pozycji niech się bawi dalej.
Faktycznie, też spodziewałem się szczytu przed wynikami, a tu nic. też tak pomyślałem, że nie spełniły się moje oczekiwania ponieważ są atrakcyjniejsze okazje. Rzadko posługuję się AT, ale teraz przeglądam wykresy nie patrząc na nazwy, a tylko na wykresy. Co widzę? Koszmar. Nie ma co kupić, bo wszystko jest obarczone ogromnym ryzykiem. spektakularne odbicia doszły do oporów. Wszystko wygląda bardzo marnie. Jeżeli cokolwiek może to ciągnąć do góry, to na pewno nie jest, to AT. Jaki wykres trafił się, który wygląda przyzwoicie? Elzab. Co prawda nieco osłabiony, ale ciągle wybicie jest realne. Dlaczego obroty są takie małe jest trudne do zrozumienia.
Wszystko zależy od choryzontu inwestycyjnego. Jeśli zagranie na krótki swing to masz rację że teraz to raczej słabo. Trzeba poczekać na jakiś większy dump bo teraz kupować na odreagowanie trochę ryzykownie. Jeśli na kilka / kilkadziesiąt lat to okazji jest pełno. Nie chcę nikomu niczego reklamować ale dla przykładu ja otwarlem longi na pzu, pkobp i gazpromie w poniedziałek. Liczę na dywidendy za kilka lat. Elzab jest naprawdę sensowny ale przy obecnym kryzysie i braku płynności to wolałem stać z boku. Wyniki musiałyby być rewelacyjne żeby inni chcieli zagrać spekulacyjnie. A istnieje szansa że przez tego korona vir może dojść do jakiś nieprzewidzianych sytuacji. Oczywiście zawsze mogę popełnić błąd i wtedy powodzenia i gratulacje tym co dalej mają pełną pozycje :)
Mniej więcej o to mi chodzi. Z punktu widzenia AT, taka firma jak Elzab powinna korzystać z obecnej sytuacji. Dlaczego tak się nie dzieje? Bo AT tak naprawdę niewielki wpływ ma na ogólne ruchy giełdowe. Może na jakieś krótkotrwałe.