• Wynagrodzenie zmienne? Autor: pluto85md [37.248.167.*]
    Wydaje się że EuroVenture mogło zapłacić wynagrodzenie zmienne. Wg raportu Noble dot. wyceny Mci, podano wartości certyfikatów na koniec 2019. Przekracza ona 70 tys, w 2015 było to około 45 tys. Możliwe jest więc, że poszło z końcem roku wynagrodzenie zmienne. Ale pewności nie mam, bo dokladnych wycen - poza nieprecyzyjnym wykresem, nie znam.
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~subwoofer [125.24.147.*]
    Poniżej wspomniany raport:

https://www.bankier.pl/static/att/259000/7837957_35556578-mci-capital-noblesec-0320.pdf

Nie ma za co
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: pluto85md [178.235.184.*]
    Na podstawie niedokładnych odczytów na wykresie w raporcie, szacuje, że wartość certyfikatów EuroVentures od połowy 2015 (44-46) wzrosła więcej niż 10% średniorocznie (do 72) na koniec 2019, a jak dobrze pamiętam, od nadwyżek ponad 10% przysługuje wynagrodzenie zmienne. Nie pamiętam za bardzo czy od wszystkich serii. Proszę mnie poprawić, jeśli źle pamiętam.

Certyfikaty wyprzedziły 10% sredniorocznego wzrostu o około 1,5 tys zl do 3 tys zł na każdy certyfikat, a jest ich bodaj ponad 15 tys. W tym przypadku wynagrodzenie mogłoby należeć od 22 do 45 mln zł, czyli 4-9 mln zł dla PEM?

To są osobiste kalkulację, proszę się nimi nie sugerować, proszę tylko o dyskusje, czy dobrze zakładam, czy dobrze liczę, czy dobrze czytam z wykresu z raportu Noble.
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: bialoczerwony1972 [188.147.105.*]
    A po liście prezesa co powiesz?
    https://www.google.com/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/MCI-PRIVATE-VENTURES-FIZ-wyniki-finansowe-7844179
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: pluto85md [188.147.99.*]
    Dzieki, nie widzialem takiego sprawozdania, tylko za IV kw. ze strony mci.pl

Z wprowadzenia wynika chociazby seria R emisja 26 maja 2015 w cenie 219,29, wycena na koniec roku 2019 z raportu kwartalnego 360,11 -przyjmujac okrws 4,6 roku mamy prog do wynagrodzenia zmiennego okolo 340,50, czyli przekroczone o 19,6zl na certyfikat. Seria O wykupiona czesciowo 30 czerwca 2015 po 220,01, na koniec roku 2019 wyceniona na 335,26, okres 4,5 roku, prog okolo 338, wynagrodzenia brak, seria N wykup czesciowy 30.09.2015 po 217,68, koniec 2019 336,37, okres 4,25, prog okolo 326, wynagrodzenie od 10 zl na certyfikat. Seria P blisko 0. Ciezko to ogarnac. Jakies wynagrodzenie zmienne bedzie, ale w sumie nie bedzie tego za wiele. Zalezy od serii, ich oplat za zarzadzanie, i pobranych wczesniej oplat, w rozroznieniu na seria 25% powyzej nadwyzki (teraz bedzie ciezko), czy 20% od nadwyzki (szybszy wzrost wyceny netto) -bedzie latwiej.
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Zaczyna brzydko to wyglądać, choć zabaw na kursie nie brakuje....
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: pluto85md [188.147.103.*]
    Szacuje ze cale wynagrodzenie zmienne przekroczylo 6 mln zl, z tego moze byc 1 zl zysku na akcje w samym IV kw. To moje osobiste szacunki. A wowczas za caly 2019 PEM mialby 2 zl na akcje netto. Czasy niepewne, wiec pewnie bez dywidendy, ale dobre by bylo i to.
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~marek [62.133.134.*]
    Skąd takie wyliczenia? Zresztą tu jest bardziej pytanie o 2020 i dalej.
    To szału nie ma. Z TechV nawet opłaty stałej nie będzie i to prawdopodobnie w 1H2020 także. Ale i kurs też nizutko.... Tak sobie myślę, kto sprzedaje w takiej cenie? TFI? Drobni?
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~marek [62.133.134.*]
    Przy zysku 6-7 mln za 2019 CZ to jakieś 3-4 przy kursie w obecnych okolicach. Więc tanio rzeczywiście jest (choć obecnie znajdą się tańsze, zdrowe firmy). A sprzedaje pewnie ktoś zainteresowany utrzymaniem kursu nisko. Tylko pytanie po co? Jeśli miałoby być wezwanie/skup to lepszego czasu nie będzie (chyba?).
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~Poldek [188.147.103.*]
    TFI sprzedaje napewno, po takim krachu gieldowym, mieli mnostwo zlecen umorzenia certyfikatow. I to racja ze jest teraz duzo tanich spolek.
    Nie tyle chodziło mi o "teraz" a o teraz w sensie od momentu afery z TechV kiedy to kurs zjechał z 30zł.
    Poza ty TFI wcale nie miały tak dużo tych akcji. Razem około 236k akcji. W ostatnim roku ( niej więcej od 25zł) wolumen wyniósł 710k akcji. Wiadomo, że część zrobili ci co liczyli na odbicie i na nim zarobili, cześć ci co nie zarobili i cieli straty. Mimo wszystko to i tak sporo w porównaniu do stanów posiadania przez TFI z 30.06.2019.

Najbardziej zadziwia mnie, że Czechowicz już drugi raz ma zgodę KNF na dokup. A informacji nie ma. Więc albo za drogo jeszcze albo PEM idzie to utylizacji a ja wraz z nim...
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~Pluto85 [37.248.161.*]
    Wyliczenia własne w oparciu o wyceny kilku serii w EuroVentures. Z TechVentures faktycznie nie ma opłat stałych w wielu seriach. Zupełnie nie znam sytuacji CreditVentures, poza tym ze jest sporo więcej aktywów (ze sprzedaży ABC)., więc opłaty stałe dadzą większe przychody, wiadomo też że Helix sprzedał część Frisco, a tam zdaje się opłaty dla PEM przy wyjściu. Przychody mogą więc wzrosnąć r/r mimo braku części przychodów z TechVentures.
    Trochę dziwne te wyliczenia. W jaki sposób mogą wzrosnąć przychody PEMu gdy TechV a jest w nim( kilkaset mln zł pod zarządzaniem nie pobierze złotówki? Przecież cały TechV jest na potężnym minusie, a opłaty stałe obecnie pobierane są gdy po ew potrąceniu opłaty stałej stopa zwrotu jest >0.
    Sam już nie wiem. Zresztą te wyniki to już mocno historyczne i za 1Q to czeka nas mocne przeszacowanie w dół i TechV i EuroV a za 2Q chyba ponownie.
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~Pluto85 [37.248.161.*]
    Od 6 do 14 mln opłaty zmiennej od EuroV i dużo większe aktywa Credit. To wystarczy.

Co do 1q, dlaczego EuroV miałoby być przeszacowane w dół? Które aktywo tam konkretnie miałoby poleciec
    Czy ja dobrze rozumiem? Twierdzisz, że EuroV przyniesie od 6-14 mln opłaty zmiennej???

Co do wyceny to moim zdaniem ATM zostanie przeszacowany w dól.Jak wynika z raportu NOBLE został przeszacowany tak jakby przed sprzedażą, a skoro została odsunięta w czasie.... Być może także Broker Topco. Nie wiem jak obecnie rozwija się rynek ubezpieczeń online na Węgrzech.

Także Indes ale to akurat okruszek.
    Jeśli nawet do nich dojdzie to ie będą to znaczne przeszacowania ( no chyba, ze zrobią to w ATM) ale jednak jakieś będą. Co przy wodospadzie wycen w TechV obniży mocno NAV na akcję za 1Q i za 2Q także.
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: pluto85md [188.147.112.*]
    Tak uwazam ze EuroV przyniesie 6 do 14 mln zl oplaty zmiennej dla PEM w IV kw. To sa moje szacunki na podstawie kilku serii certyfikatow.

Co do ATM, to nie jestem przekonany co do slusznosci wnioskow z raportu Noble, wiadomo ze EuroV jest wlascicielem AAW III, a w tej spolce jest partner ktory wykupil 25% po okreslonej cenie i to na tej podstawie wycenia sie AAW III. Co jest w spolce poza ATM nie wiem.
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~marek [37.72.120.*]
    Prośba do tutejszych wyjadaczy o Wasze szacunki zysku 2019. 7 mln?
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: pluto85md [188.146.41.*]
    Szacuje 50-53 mln zl przychodow i 8-9 mln zl zysku.

Szacunek zysku obarczony wiekszym bledem. Nie ma jak oszacowac kosztow.
    Ja nie podejmuję się szacowania zysków. Starta z 3Q2019 kompletnie mnie zaskoczyła. Wyniki ważne ale dużo ważniejsze są postępy lub ich brak w pozyskiwaniu nowych środków pod zarządzanie ( nowy fundusz).

• Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: pluto85md [188.146.41.*]
    50 mln zl przychodow, 9,8 mln zl zysku.

10,5 mln zl wynagrodzenie zmienne w IV kw. Z MCI EuroV. Czyli wynagrodzenie zmienne poprane prawdopodobnie ze wszystkich serii. Mamy nowy punkt odniesienia, dla przyszlych szacunkow wynagrodzenia zmiennego. Po ostatniej sprzedazy Indes, w EuroV pozostaje ATM, Mobiltek, IAI, Netrisk (a wlasciwie jego wlasciciel). Poza tym wieksze aktywo to obligacje MCI Management za 32 mln zl, tu niestety 8% staly kupon
    Wynagrodzenie zmienne z EuroV bez opłaty stałej z TechV szału nie rorbi. Przydałaby się opłata stała z TechV + stała i zmienna z EuroV..
  • Re: Wynagrodzenie zmienne? Autor: ~marek [37.72.120.*]
    Pluto szacowałeś ładnie. Teraz pytanie co dalej.
[x]
PEMANAGER 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.