Natomiast Panie axaa dyskutowalbym z tym, że rośnie nam stopa dywidendy jak ceny akcji spadają. W moim odczuciu rosnie stopa dywidendy osób kupujących akcje, wedlug mnie stopa dywidendy akcjonariuszy powinna byc liczona od ich średniej ceny zakupu i nie zależec od obecnego kursu. Ale z tą metodą można spokojnie polemizować
Dnia 2020-03-14 o godz. 13:20 ~St napisał(a): > Dokładnie to autor miał na mysli:) > > > > Natomiast Panie axaa dyskutowalbym z tym, że rośnie nam stopa dywidendy jak ceny akcji spadają. W moim odczuciu rosnie stopa dywidendy osób kupujących akcje, wedlug mnie stopa dywidendy akcjonariuszy powinna byc liczona od ich średniej ceny zakupu i nie zależec od obecnego kursu. Ale z tą metodą można spokojnie polemizować
Natomiast panie St/Stopę dyw. liczymy w dniu "nabycia praw do niej"/I w związku z tym prawie każdy inwestor ma inną stopę dyw.- bo kupowaliśmy akcje w różnych przedziałach czasowych po róznych cenach-TAK?Jeśli tak to jeszcze o euro.Osłabianie sie PLN powoduje TEŻ WZROST STOPY DYW. ale w przeliczeniu na PLN Ja swoja stopę dyw. licze od netta (po odcięciu Belki) ; a analitycy licza od brutta.Pozdrawiam AXAA