• Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    System bankowy jest stabilny i bezpieczny, mocno skapitalizowany.

Polska gospodarka na pewno nie wpadnie w recesję, jest i będzie na ścieżce rozwoju, może nieco wolniejszego.

Wirus za dwa tygodnie - miesiąc zostanie okiełznany i zagrożenie pandemią zniknie.

Panika w przyszłym tygodniu się wypali. Polski rząd reaguje właściwie, jest wielce prawdopodobne, iż unikniemy problemu o takiej skali, jak w EU. Polska gospodarka może nawet na wybuchu epidemii zyskać.

Niestety, kapitał krajowy jest bardzo słaby i to jest podstawowy problem

link

• Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Widzę, że wszyscy mają już dość giełdy... Nie dziwię się.
  • Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~Gosciu [5.184.105.*]
    Daj spokój ludzie potracili majątki. Am jestem 20000 na minusie. Ty pewnie więcej. Pozdrawiam
    Ja znacznie, znacznie więcej. Ale nie można się poddawać panice ani załamywać rąk.

Kto sprzeda, straci realnie.
    Miałbym więcej, ale tesgas udało mi się dobrze usredniac.. Mam nadzieję że w przyszłym roku się wszystko unormuje, bo planuję się żenić.
    Wiele wskazuje, że jesieni najdalej będziesz pił szampana.
  • Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~misio [89.76.121.*]
    oldboy to jest tragedia
    to jest mega masakra, ale nie będzie trwać wiecznie. Za kilka dni musi przyjść opamiętanie.

Rynki nie mogą walić się w nieskończoność.

Za mniej więcej 10 dni zagrożenie pandemią zostanie zneutralizowane. W tym samym czasie dojdzie do porozumienia na rynku ropy.

Trzeba przetrwać.

• Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~misio [89.76.121.*]
    to jest chore co sie dzieje, chyba za ostra ta reakcja na swiecie a na banaanie to juz napewno
    caly zrost tesgasy poszedl, wrocil do piuktu wyjscia z cena
    byłoby dobrze, gdyby tu się zatrzymał...
    Myślę, że spadki jutro i w poniedziałek są murowane, WIG20 spadnie poniżej 1100... Przykro
    no coż, wynika z tego, że rynki finansowe sczyszczą się same...

Odbicie będzie mega totalne.

• Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~Adi [185.44.218.*]
    Radze nie sprzedawac, ja tez jestem ostro na minusie i poradze wam nie patrzcie na swoje rachunki. Panika jest najgorszym doradca. Trzymac sie chlopy
    Można wiedzieć mniej więcej ile masz w plecy? Pozdrawiam.
    Wszyscy są w plecy. I ci którzy nie sprzedali, i ci co ni wytrzymali i popuścili, z tym, że ci drudzy już na pewno.

To jest paniczne szaleństwo. Giełda zaprzecza swojej istocie. Giełdy powstały, aby biznes mógł pozyskiwać kapitał. A jeśli w ciągu kilku dni z giełd wyparowały SETKI bilionów dolarów, to tego kapitału nie ma...

Regulatorzy rynków nie docenili problemu i niebezpieczeństwa, jakie niesie. Pewnie od przyszłego tygodnia to się zmieni i rynki otrzymają duże zastrzyki kapitału.

Na razie wystarczy to jedynie, aby powstrzymać spadki.
    pisałem o pompowaniu pieniędzy w rynki finansowe, a to się już dzieje. FED wyda miliardy na interwencje na amerykańskich giełdach

link

EBC podobnie, choć w mniejszej skali.

Czy to odmieni obraz rynków? W USA na pewno.

Nawet jak się pojawią lekkie plusy to wiele osób będzie uciekać z lekkim plusem w strachu... To spowolni wzrosty.
    na pewno.

Lecz nie ma zbyt wielu tanich akcji w obrocie. W przedziale 3-4 PLN jest w obrocie jakieś 140k akcji TSG. To nic, to zostanie strawione podczas jednej dwóch sesji wzrostowych.

Pytanie jednak, kiedy wajcha się przestawi i odejdziemy od mega zmiennych panicznych ruchów na rynkach.

• Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~Lah [31.0.82.*]
    Jak zaczęło spadac to zaczęłyem dokupywać po 5 tys, dziś pierwszy dzień odpuściłem, kasę będę potrzebował na wiosnę 2021,
    Wzosty po 10% mnie nie interesuja
  • Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~jutro [94.172.225.*]
    Wbrew pozorom ostry kryzys wcale nie jest wykluczony i kiedy 2 tyg. temu inwestorzy sobie to uświadomili, zaczęło spadać. Prognozy mówią że zachorować może nawet 20 proc. populacji (Merkel cytowała jakiegoś immunologa), nawet jeśli jest to spora przesada to zobacz co się dzieje we Włoszech, gdzie zachorowało 0,03 proc. ludzi. Kraj stanął. Ludzie siedzą w domach i przestają konsumować (turystyka, gastronomia, rozrywka, ubrania, samochody, ropa, meble) część firm padnie, zaczną zwalniać ludzi, a ci bojąc się o jutro (nawet jeśli są zwolnieni, to się boją że mogą zostać zwolnieni) będą konsumowali mniej i gospodarka siądzie. Tak się nie musi być, ale jest takie prawdopodobieństwo, dlatego leje się krew
    Pytanie, czy firmy będą miały dostęp do taniego kapitału. W USA tak, u nas też raczej tak.
  • Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: ~jutro [94.172.225.*]
    Jak widzisz słaby się okazał nie tylko polski kapitał, Stany -9,8% rekord od 1987 roku. Inwestorzy nikogo nie chcą słuchać nawet obiecanek FED-u, tylko walą akcjami w rynek. Nawet FB i Netflix spadły po 10%. Po czymś takim tu szanse na wodospad są spore
  • Re: Nie wierzę w ten kryzys... Autor: zbieracz_grzybow [89.72.185.*]
    Dołączeniu nie zawiesza notowań do czasu aż się uspokoi?!
    Now tylko chodzi o to, że spada co instytucję, które są zamknięte, nie ma gry.
    Głupota.
[x]
TESGAS -0,77% 1,93 2026-05-27 16:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.