Zaskakująca skala spadków. Praktycznie nie ma spółki, która by przetrwała. Przypadek Orlenu jest wyjątkiem potwierdzającym regułę. Szczęściarze oddali w skupię po 11 zł. Znów udowadniając tezę, ze rynek jest zawsze w błędzie. Rynek wycenił ofertę skupu jako słaba, nie zapisując się na nią, dziś wszyscy mogą żałować. Ja zrealizowałem przesiadkę na PEM, a tam dziś nowe historyczne minima.
Ja oddałem w skupie jeszcze po 10 i podobnie jak ty wszedłem w PEM zamiast oddać drugą połowę po 11 i teraz byłbym gość,a tak zero gotówki i kupa stresu.
Panowie Pluto & wowa nie poplamcie kalesonków. "Armagedon" przy obrocie 9K akcji, gdzie ja drobny leszcz mam ponad połowę tego "Pakietooo". Oddały cienasy, które kupowały na kredyt i panikarze. Gdyby obrót oscylował w granicach 200-250K, to ok, ale 9000 akcji... Nie kompromitujcie się!
Jak bedzie kataklizm, to akcje i gotówka nic nie znaczą. Jeżeli, to chwilowe jak grypa, to nie zdążysz odkupić, gdy rynek odreaguje panikę... Obrót na W20 poniżej 1MD PLN....Żaden obrót.
Jak widzę zendee mnie uprzedził. Obrót na MCI 29k akcji gdy drobni jak np. niejaki Białoczerwony1972 ma więcej niż połowę tego ( tylko tyle po przesiadce na PEM) Na PEM obrót 3,5k akcji gdy drobni jak np. niejaki Białoczerwony1972 ma sporo więcej niż ten potężny obrót.
O ile jeszcze moim zdaniem na WIG20 ten 1 mld to całkiem sporo biorąc ostatnie o borty to u nas i na całym swig80 to śmiech. Pewnie, że lepiej byłoby siedzieć na gotówce i kibicować spadkom tyle, że nie wiadomo po ile byś odkupił znaczny pakiet Ciekaw jestem gdyby ci szczęściarze z MCI chcieli odkupić swoje akcje ilu z nim udało by się to do 11zł zrobić? O ile spadek kursu jest dosyć spory to wolumen na MCI jest zadziwiająco mały co moim zdaniem świadczy, że w akcjonariacie naprawę zostali już ludzie wiedzący o co tu idzie gra.
Mnie bardziej martwi odłożenie w czasie IPO GETTa ( no bo chyba nie planują go robić przy takim sentymencie) no i ta cisza w kwestii ATMu to odnośnie MCI i PEMu. Natomiast co do PEMu jeszcze także zaczynam niepokoić się ciszą w kwestii nowego funduszu. pierwsze wzmianki pojawiły się w 2018r. Oficjalna zapowiedź równo rok temu fakt, że zapowiadali kilka kwartałów więc niby jest jeszcze czas ale mimo to mam dziwne przeczucie....
MCI < 6-7zł PEM < 5-6zł Sam w to nie wierzę, ale jakby co kredyt zaklepany i skupuję co tylko się da, choć pewnie ewentualna podaż nie będzie wcale duża.
Cóż obroty na Mci czy PEM już dlugo nie były za duże zarowno przy wzrostach jak i spadkach. Ale należy uwzględni liczbę akcji w obrocie, po skupach akcji własnych trochę ich ubyło. A PEM ogólnie jest małoplynny. Generalnie wielki obrót to 1% ff. Na Mci to coś pod 100 tys akcji cztli dziś około 1 mln zł.. Na Wig20 to dziś właśnie 1 mld zł.
Dziś obroty już zacne a spadek niewielki. Widać ktoś podstawił koszyk. Może MCI może Tomek a może ktoś inny... A wiadomo już przecież że ATM zostaje. Obstawiałem większy spadek po takiej informacji.
Powiedział m.in.że jeśli obroty spadną o 30%to może zamknąč Giełdę.Wg.mnie jeśliby drastycznie wzrosły przy dużych spadkach to jak w Stanach możnaby ewentualnie czasowo zawiesić notowania.Ale widać prezesowi obojętne czy spada czy rośnie,aby obroty były.
Pozostawienie ATMu jest jak najbardziej neutralne, ale gdyby został sprzedany za 500-600 baniek to nie byłoby neutralne. Moim zdaniem część ludzi mogła kupić kwity pod taki scenariusz. Dlatego też wezwanie nie udało się na 100%. Ludzie czekali na exit i skokowy wzrost NAVu o kilka złotych. Dlatego jestem zdziwiony że kurs MCI jest w miarę stabilny przy takim otoczeniu. Sam czekałem na info o ATMie bo inaczej bym oddał w wezwaniu. Zobaczymy co dalej... Na bank IPO GETT przesunięty w czasie także.
@Wowa Nie tylko na MCI brak popytu. Stąd takie spadki... Jednak pomimo wszystko wcale to nie wygląda tak źle moim zdaniem. Teraz brakuje tylko aby ponowili wezwanie po 10zł i zebrali ten milion akcji. Jak będzie po 7zł to dokupuję. Nie po 7,90zł tylko po 7zł.
Nie pękaj. Wszystko się uspokoi, a potem czeka nas kolejna hossa pokoleniowa. A i te zamknięcia wszystkiego przyśpieszą rozwój e-commerce. Skoro MCI spada mniej niż sporo innych spółek to jeszcze dzień, dwa, trzy i można się przesiadać jak ci tak mocno uwiera. To trochę jak ochrona kapitału, wiadomo że lepsza byłaby gotówka, ale jest co jest. Tu stracisz założy 30% a gdzie indzie polecą 50% i już masz lepszą sytuację do zajęcia pozycji niż ci co tam siedzieli podczas tych spadków. oczywiście gotówka to byłoby najlepsze wyjście...
Nie. Czekam. Moim zdaniem to jeszcze nie koniec. teraz po panice zacznie powolne osuwanie indeksów razem z amerykanskimi bo tam będzie mocna recesja i yankesy jeszcze zjadą.
Jezeli chodzi o cale indeksy, to polecam Przemyslaw Kwiecien na Twiterze, glowny ekonomista XTB. Faktycznie wg wiekszosci takich krachow w historii, najnizszy punkt byl okolo 120 dni po krachu, poza czarnym piatkiem 87', wtedy od razu byl boczniak.
Przyznam szczerze ze raport Noble to stek bzdur. Czesto wzajemnie sie wykluczajacych. O ile cena docelowa jest nadal mega atrakcyjna, to spodziewana strata MCI w 2020 z inwestycji 165 mln zl to totalne nieporozumienie. I o ile perspektywy dobrych wyjsc spadly, o tyle juz zrealizowano w tym roku czesciowe wyjscie z Netrisk ze sporym zyskiem na tej inwestycji. Poza tym wiele aktywow byla przez lata nieaktualizowana, mimo wzrostu skali dzialalnosci jak Marketinvoice czy Azimo, a takze od zakupu nie bylo przeszacowania IAI. Pojawily sie duze ryzyka na Travelata czy Tatilbudur. Od dzis MCI wg tej prognozy musialby wykazac 250 mln zl strat. To ja takiego potencjalu nie widze.
Ale wg nich Netrisk był znacząco przeszacowany na koniec IVQ2019... Gett strasznie poleci w dół, Morele już poleciało (zresztą rozwój Morele strasznie kuleje) Również Travelata i Tatilbudur o którym wspomniałeś. I ta wycena )zł dal Telematics Technologies ( NaviExpert) strasznie mnie zaskoczyła W sumie może dzięki ograniczeniom Morele i Answear dostana potężnego kopa w rozwoju. Jestem bardzo zaskoczony in minus.
Azimo I MarketInvoice faktycznie nie przeszacowywane i IAI także. Ogólnie TechVentures ma bardzo słabe stopy zwrotu ostatnio.
Skoro Netrisk juz przeszacowany, to nadal ciezko wskazac 165 mln zl strat... ale chyba juz powaznym bledem jest uwaga, ze MCI po porzadkach w grupie wykaze strate podatkowa, przeciez juz ja zaksiegowali w 2019.
Po tylu latach nadziei i rozczarowań nie będę czekał dłużej na coś co zdaje mi się nigdy nie nastąpi.Wszystkie powody dla których miałbym tu siedzieć wzięły w łeb.Beznadziejna sprawa.Inne spôłki szybko się podniosą ale nie MCI.Od ostatniego szczytu lata temu nawet połowy nie udało się odrobić.Teraz też czarno to widzę.
Wg raportu Atm wyceniane na ponad 17 zł na akcje. Na giełdzie Atm jest za pół ceny. Przy tej wycenie EuroVenture prawdopodobnie zapłacił wynagrodzenie zmienne za zarządzanie.
Nie wiem, oplaty za zarzadzanie zmienne naliczane jest na dzien zmiany wyceny, kiedy nastapilo przeszacowanie Netrisk nie wiadomo, a kiedy faktycznie pobiora wynagrodzenie tez nie wiadomo. Z uwagi na plynnosc najbardziej utknalem wlasnie w PEM i w sumie to mnie najbardziej zainteresowalo. Teoretycznie mogli przeszacowywac w dniu podpisania umowy, a nie finalizacji sprzedazy. Dlatego napisalem ze jest taka szansa, ale szczegolow nie znam. Pamietam ze pobrali wynagrodzenie zmienne w okolicach maja 2015 -wykres pokazuje okolo 44-45 tys za certyfikat, na koniec 2019 na wykresie jest ponad 70 tys. Takze to moga byc grosze dla MCI, ale te grosze to dla PEM np. 1 zl na akcje, a to juz cos.
Tak sobie mysle, czy nie mieli wlasnie oferty wstepnej na ATM za taka wlasnie kwote, to by pozwalalo na wycene wyzsza niz gieldowa, ale to tez niestety oznacza przeszacowania w dol po nie dokonanej transakcji.
Jaka pewnosc, same znaki zapytania. Po prostu przez wiele lat udowadniali, ze maja konserwatywne wyceny, i probuje w tym kontekscie znalesc rozsadne uzasadnienie.