Jak według Was może się skończyć ulokowane całych oszczędności w złocie? Przez 2 lata udało się odlozyc 20k, które nie są uzywane na codzień. Czy zakup 3 uncji zlota (3 buliony x 1 uncja) to dobry pomysł wg Was? Czy ochroni wartosc pieniądza przed tym wszystkim?
Dnia 2020-03-08 o godz. 15:55 ~M36 napisał(a): > Jak według Was może się skończyć ulokowane całych oszczędności w złocie? Przez 2 lata udało się odlozyc 20k, które nie są uzywane na codzień. Czy zakup 3 uncji zlota (3 buliony x 1 uncja) to dobry pomysł wg Was? Czy ochroni wartosc pieniądza przed tym wszystkim?
Na Twoim miejscu kupiłbym teraz Dolary a później za te Dolary kupił złoto jak cena spadnie do około $1000 za uncję (raczej na pewno spadnie). Aha, i kup jakieś najpopularniejsze monety nie sztabki.
Dnia 2020-03-08 o godz. 23:26 ~LeszczBezAkcji napisał(a): > Dnia 2020-03-08 o godz. 15:55 ~M36 napisał(a): > > Jak według Was może się skończyć ulokowane całych oszczędności w złocie? Przez 2 lata udało się odlozyc 20k, które nie są uzywane na codzień. Czy zakup 3 uncji zlota (3 buliony x 1 uncja) to dobry pomysł wg Was? Czy ochroni wartosc pieniądza przed tym wszystkim? > > Na Twoim miejscu kupiłbym teraz Dolary a później za te Dolary kupił złoto jak cena spadnie do około $1000 za uncję (raczej na pewno spadnie). > Aha, i kup jakieś najpopularniejsze monety nie sztabki.
niech sobie konfident zgłasza trzeba ciągle pisać prawdę ten koleś to de bil:)
Ja zamiast 3 bulionowe kupił bym 7 monet zlotych 200 zł ... moneta waga 15.5 g zloto 900 czyli 13.95 '' czystego" złota... kupisz w okolicy 3000 zł za sztukę... wychodzi taniej za gram... ograniczony nakład, bo moneta kolekcjonerska i nie słyszałem o podróbkach... niektóre bardzo ładne i może się w kręcisz w kolekcjonerstwo.... Są jeszcze 100 zł 8 g au 900 ale dla mnie zbyt małe i za duzy nakład... pozdrawiam
Dnia 2020-03-09 o godz. 08:32 ~Nowy napisał(a): > Przemyśl czy nie lepiej zacząć od np... 10000 zł .. a drugie 10000 sobie zostaw i czekaj na rozwój sytuacji
Monety w celach inwestycyjnych kupuje się możliwie najpopularniejsze / rozpoznawalne, aby można było je najłatwiej odsprzedać choćby Kowalskiemu, który ominie egzotyki szerokim łukiem, bo nie będzie w stanie zweryfikować autentyczności jakichś dziwnych pół-uncjówek 200zł".
Najpopularniejsze jakie można kupić bez ryzyka to kangur,krugerand liść klonu i filharmonik wiedeński,z od sprzedaniem ich nie będziesz miał problemów.
Nie ładuje się wszystkich jajek do jednego koszyka, przy 20tys, kup jedną popularną monetę, za resztę akcje. Kasy na rynku jest tyle że jedno i drugie będzie rosło, realnie inflacja będzie 20% i taki portfel zabezpieczy twoje oszczędności
Tak, ochroni ale na przestrzeni 5-10 lat. Złoto będzie wówczas bardzo drogie. Jesli chcesz szybkiego zysku i szybkiego wycofania kapitału np po 2 latach kup akcje Orlenu.
Przede wszystkim jeżeli chodzi o monety uncjowe masz niższy split pomiędzy zakupem i sprzedażą.
Kolejna kwestia to okres na który chcesz zainwestować. Mnie interesuje perspektywa 5-30 lat.
wszystkiego bym nie ładował tylko w metale szlachetne jeśli chodzi o oszczędności ale te 20-30% warto mieć w złocie i srebrze. Ja inwestycję jak na razie tylko w monety bulionowe 1 uncjowe, jedne z najlepszych cen ma mennica skarbowa i też jak to pierwsza twoja taka inwestycja to na pewno doradzą, bo ważne żeby kupując z niepewnych prywatnych rąk też nie dać się oszukać.
Przestań reklamowac to mennice skarbową, która ma ceny jednej uncji złota wyższe o ok. 350 zł niż konkurencja. Jeśli autor będzie kupował 3 uncje przepłaci w ten sposób 1000 zł.
Zamiast w mennicy skarbowej lepiej kupić w mennicy Krajowej - to spółka córka skarbowej. ale tańsza na uncji o około 150 -200 zł i jedna z najtańszych na rynku Co ciekawsze zamówienie idzie w obydwu przypadkach do mennicy skarbowej a wysyłka jest z tej samej lokalizacji. Taniej tylko na Coininvest ale jak wiadomo wysyłka jest z Niemiec
A co do kupowania to 20K PLN podzieliłbym na 3 części. Kupujesz pierwsza monetę ( teraz niezły okres po ostatnich spadkach). Jak przyjdzie to mocnej się tym zainteresujesz, kolejne kupować na kolejnych dołkach. Jak widać opór jest na 1680$ ale trafienie w punkt jest niemożliwe no i kurs PLN do dolara ma na to wypływ
Ja bym jednak z max 30% lokowal w metale szlachetne z oszczednosci bo nigdy nic nie wiadomo. No i tez lepiej usredniac ceny zakupy, co do wyboru to mennica skarbowa na ten.moment jest okey bo wysylaja monety w jeden dzien
Od zeszłego roku jest darmowa i sprawnie działająca porównywarka cen, bez naganiania na konkretnego sprzedawce mozna sobie sprawdzić i dokonać wyboru, można się miło (lub niemiło jak się przepłaciło) zaskoczyć jakie są różnice w cenach. Jak ktos nie ufa mniejszym sprzedawcom i dostawie terminowej, to moze wejsc i kupic od ręki, kasa za towar. Cięzko mi zrozumieć ludzi, ktorzy w 30-40 minut jazdy po warszawskim śródmieściu mogą obskoczyć 5 dilerów, a i tak przepłacają 350 zł na uncji.
Jeśli masz trochę kasy i chcesz ją zainwestować na dłuższy czas to kup złoto w MennicySkarbowej. Mają tak zloto od ręki, nie trzeba czakać 15 dni roboczych jak u innych
Moim zdaniem warto kupić teraz 3 uncje. Nawet jeśli po kupnie złoto miałoby spaść 100$ to bym się nie zrażał. W niedalekiej przyszłości będzie ono tylko droższe. Za 20k nie kupisz nieruchomości więc złoto jest dobrym zabezpieczeniem przed inflacją w obecnej sytuacji.
Wiesz wszystko zależy ile masz tych oszczędności. Lepiej większość daj na złoto a część kasy zostaw bo może się przydać tym bardziej że wszystko coraz droższe. Ja kupiłam złoto w Miennicy Skarbowej za część swoich oszczędności. Zobaczę co będzie dalej
Nie wiem czy całe, ale na pewno część warto jest mieć w złocie. Ja ostatnio korzystam z oferty Mennicy Skarbowej, mają duży wybór różnych gramatur jeśli chodzi o złoto i srebro, moim zdaniem warto tam zajrzeć jeśli ktoś jest zainteresowany tematem.
Moim zdaniem to się opłaca i tak czy tak pieniądz ma coraz mniejszą wartość a jak oszczędności nie są ci narazie potrzebne to kup złoto. Złoto można kupić w Miennicy Skarbowej w dobrej cenie. Polecam
Moim zdaniem opłaca się kupić złoto. Może nie cale oszczędności ale na pewno większość część. Najlepiej kup sztabki złota w Miennicy Skarbowej tak są ceny ok polecam
Całe na pewno nie, raczej 1/3 miałbym w metalach szlachetnych i do tego sam planuję dość dobierając złote i srebrne monety bulionowe w mennicy skarbowej
Miałbyś nagonie wiec 35% gdybys dobierał w mennicy kapitałowej
Ile ci płaca żeby na te złodziejskie marże w mennicy skarbowej naganiać ? Najdroższe miejsce w Polsce
Na zakupy dla łosi
Całe na pewno nie, wolę jednak zainwestować w metale szlachetne w ok 20-30% wszystkich środków, jak szukacie dobrych ofert to według mnie warto zajrzeć do mennicy skarbowej bo mają jednak spory wybór dostępny od ręki