• Kompleksowa prognoza 2019/2020 Autor: ~Dresdner [134.176.203.*]
    Fotowoltaika: piTERN wypracuje obroty ok 25mln zl. Marza netto wykazywana za 3Q wynosi 12%. Za caly rok zblizy sie do 10% czyli mamy 2.5mln zysku

Budownictwo i uslugi w sektorze rurociagiw: tutaj na roznym etapie realizacji sa projekty za lacznie w skali roku 92mln., z czego czesc to proby cisnieniowe i stress testy. Takich umow prob cisnieniowych udalo mi sie znalezc jedna konkretna ze spolka IDS na kwote 3884tys i umowy z Gaz Systemem (spolka gazociagowa PGNiGu) z ktorych czesc MOZE byc probami cisnieniowymi. Wiec pewne sa te 3.8mln. Dlaczego to wazne.? Otoz w ostatnich 3 latach Tesgas zainwestowal 10mln zl w zakup sprzetu i kompetencji do przeprowadzania takich prob. Teraz po prostu podjezdzaja sprzetem i robia mapowanie. Rentownosc mega wysoka. Jaka dokladnie zobaczymy ale koszt to logistyka i ludzie.
    Na pozostalych kontraktach rentownosc powinna wyniesc min. 2.5%. Juz w 3Q rentownosc wyniosla 2.2% a w 4Q uwalnia sie rezerwy na kary i skokowo rosnie rentownosc. W najlepszych latach Tesgas osiagal 9% rentownosci. Nie wiem gdzie jest dokladnie break even point. Sadze ze w okolicach 70mln.
    Reasumujac na dzialalnosci gazowej mysle ze bedzie 4mln dzieki mocnej kontrybucji prob cisnieniowych

PiTERN 2.5mln
    Tesgas 4ml
    6.5 mln zysku
    Spolka ma aktywo podatkowe do rozliczenia na kwote 2.8mln

W 2020 piTERN zwiekszy planowo sprzedaz o 50% do ok 37.5lmln. Rentownosc netto na innych spolkach PV to 26% nie wiem ile piTERN wykreci

Gaz ma na razie backlog na 2020 ok 110mln. Buduje sie obecnie duzo gazociagow wysokiego cisnienia i TesGas bedzie robil proby. Wiec rentownoscntych kontraktow znacznie wzrosnie. Ile to spekulacje.

Ja zakladam KONSERWATYWNIE 10mln zysku netto w 2020. Wiecej bedzie mozna powiedziec po 20.3 po raporcie

Spola dobrze zachowuje sie na ostatnich sesjach. Podobnje jak deweloperka jest traktowana jako bezpieczny asset.

Moim zdaniem na obecne czasy spolka idealna bo wyizolowana od wplywu wirusa i z rozpoczynajacym sie trwalym wzrostem biznesu. Inwestycje w gazociagi beda trwaly 10 lat a solar to wiadomo eksploduje. W przyszlosci Tesgas jako jedyna spolka z gieldy ma kompetencje do budowania instalacji wytwarzajacych kompleksowe rozwiazania OZE z zielonym wodorem z elektrolizy.
  • Re: Kompleksowa prognoza 2019/2020 Autor: ~Dres [134.176.203.*]
    10mln w tym roku jest mega konserwatywnie. Ja patrze w kierunku kilkunastu mln. Spolka obecnie na CZ za 2020 4-5. Poprawa rentownosci dzieki probom cisnieniowym bedzie szokowa. Rynek zamiast analizowac perłe zajmuje sie wirologia. A nas ten wirus nie obchodzi. Jedziemy pod prad. Ich strata nasza superata. Im wyniki poleca nam rosna. W relacji do innych przesuwamy sie o 3 pietra.
    Widelki prognozy za 2019 6-9mln
    Nje doceniamy efektu wzrostu zysku operacyjnego po przelamaniu break even point i dodatku uslug prob cisnieniowych.
    2020 12mln + nieznany komponent stress testow ale chyba stress testy glownie w 2021 beda. To juz Oldboy powie bo zna harmonogram Baltica
  • Re: Kompleksowa prognoza 2019/2020 Autor: ~Slawson [89.64.92.*]
    A czy myślicie, że Tesgas ma szansę na wycenę C/Z wyższą od 10 skoro spółki PV mają ten wskaźnik kilka razy większy?
    Liczyłem, że rynek w końcu uwzględni komponent PV w Tesgazie, ale jak na razie to wnioskuję, że będziemy się posuwać w górę bardzo powoli...
  • Re: Kompleksowa prognoza 2019/2020 Autor: ~oldboy [88.214.184.*]
    brawo Dres!, dobra robota.

Myślę, że nie doszacowałeś PV za 2020. To naprawdę będzie skokowy wzrost, głównie z powodu programu Słoneczne Dachy, a także wejścia w segment elektrowni PV.
    Oczywiscie progniza bardzo konserwatywna. Nie wiemy jak stromo rosna zyski po przelamaniu BEP. Paradoksalnie slaba sytuacja w gospodarce nam sprzyja bo nie bedzie presji na wzrost pensji. Ludziska sie beda cieszyc ze maja co robic.

Slawson wysokie wskazniki to kwestia czasu bo Green New Deal i nie tylko PV ale i Hydrogen Economy. W DE partia zielonych bije rekordy popularnosci i oni narzucaja bardzo ambitne cele. Do wysokich wskaznikow potrzeba mody. Story musi byc. A tu jest.
    Dzieki Dres za odpowiedź! Mam nadzieję, że może pomyślą o IPO Piternu i wszystko nabierze przyśpieszenia i obie spółki nie będą już ograniczone tym samym C/Z.
    18 marca Bundestag oglasza strategie wodorowa. Bedzie o tym glosno w polskim internecie na Energetyka24 WNP czy Forsal.
    Niedlugo powazni inwestorzy zaczna zajmowac pozycje w spolkach z tej branzy i okaze sie ze duzo ich nie ma
  • Re: Kompleksowa prognoza 2019/2020 Autor: ~Dresdner [5.173.104.*]
    7-7.5 mysle. Przy potencjale jaki mamy spokojnie bez innych informacji powinno nas katapultowac na 7zl. Jak rzad zapowie wlasna strategie wodorowa to cz 15 plus kolejne informacje i leci rakieta na 10. Strategia wodorowa juz jest omawiana to wiem. Po wyborach prezydenckich. Zeby nie straszyc ryli. Beda ryle wk.. ale juz dawno trzeba zasypac te dziury. 20 lat za pozno.
    A co z dywidendą, dadzą 10gr na akcje? Byłoby miło:)
[x]
TESGAS 0,00% 1,96 2026-05-20 09:55:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.