Na korzyść MARVIPOLU.porównanie.Cena Domdvp-105 zł,Marvipol 4,8zł.Zysk na na akcję Dom 10 zł(10 %) Marvipol bez IV kwartału1,1 zł (23% ) a plus IV kwartał?.Dom wypłaca prawie cały zysk na dywidendę a Marvipol-nie wiadomo.C/Wk DOM 2,4 a Marvipol 0,8.Najlepszego.
Tak, tak widzimy to i dlatego tu jesteśmy. Ja tylko sprostuję, że już teraz C/WK w MVP jest na poziomie 0,44 a po wynikach IVQ przy cenie 4,8 zł spadnie do poziomu ok. 0,4. Wskażnik Cena/Zysk po 4Q powinien z kolei wzrosnąć w MVP do poziomu ok. 1,5. Biorąc pod uwagę tylko te dwa wskaźniki za 2019r. DOMDEV jest 6-krotnie wyżej wyceniony niż MVP. Wydaje się, że taka różnica w wycenie to trochę zbyt dużo...Dlatego tu chyba jesteśmy? Trzymajmy kciuki za DOMDEV, trzymajmy kciuki za indeks WIG-NRCHOM, trzymajmy kciuki za hoossę na rynku nieruchomości w Polsce i na Świecie i przede wszystkim trzymajmy kciuki za Wall Street, a wtedy jest duża szansa, że MVP zostanie dostrzeżony i doceniony
Przepraszam, oczywiście za 2019 rok chodziło mi o zysk na 1 akcję MVP na poziomie ok. 1,5 PLN a nie jak napisałem Cena/Zysk=1,5 czyli wg wskaźnika P/BV MVP jest 6-krotnie niżej wyceniony od DOMDEV, zaś wg wskaźnika P/E wycena jest niższa 3-4 krotnie
Jeszcze jedna rzecz jaka przemawia za Dom Development to skala działalności. Marvipol ostatnio nieco nadrobił, ale nadal jest 4ta częścią większego brata.
Niestety, ale na gieldzie 4x mniejsza spolka powinna byc wiecej niz 4x tansza. Ryzyko bledu w jej przypadku jest wieksze... dzis niestety krew sie leje na calym swiecie i chodzby Marvipol zarobil 100 mln za to niewiele to dzis da.