Wpis historyczny z forum ( znalezione w internecie, ale warte zapoznania się. ..:))) )
Wysłane: 26 czerwca 2018 13:56:42 przy kursie: 1,82 zł
Byłem na walnym drozapolu.
Spółka z gatunku inwestowania w wartość, w tym przypadku podstawowy biznes generuje stabilne ale bez szału zyski. W 2017 mieliśmy spory odpis i wpłatę do skarbówki, teraz spółka walczy o odzyskanie ponad 2mln pln. według nich odzyskają. Swego czasu walczyli z pfronem, zajęło to trochę czasu, ale odzyskali wszystko i wszystkie sprawy wygrali.
teraz tak, spółka odpisała wszystko co mogła odpisać, w tym projekt wiatrowy w momencie zmian na rynku.
sytuacja płynnościowa spółki bardzo dobra. nowa linia do zbrojeń uruchomiona w I kw. mogliby pracować na 3 zmiany tak wygląda popyt. hale na osowiej górze wynajęte w 100%. przyznam, że moja inwestycja w tę spółkę to głównie aktywa do spieniężenia, czyli sama osowa góra w Bydgoszczy. Sama ta działka jest więcej warta niż cała kapitalizacja spółki a nie ma pod nią zadłużenia.
do tego hale i biurowce w Ostrowcu też się wynajmują, ale obecnie nie w 100%. Z samego wynajmu spółka ma przepływów netto ok 600k rocznie.
Na wniosek małego akcjonariusza mamy dywidendę, gdyby nie skarbówka byłoby więcej.. może za rok na dywie pójdzie ponad 1mln a to da stopę ponad 10%.
W zeszłym roku prezes chciał wycofać spółkę, na razie nie ma tematu i mam wrażenie, że skoro pojawili się akcjonariusze patrzący na ręce temat nie wróci. Mali czekają na podział kasy lub dobrą, uczciwą cenę w wezwaniu.