• OZE Autor: ~merkel [89.64.82.*]
    ktoś wie jaki % energii pozyskują z OZE? nie udalo mi sie tego znalezc na ich stronie
  • Re: OZE Autor: ~majk [83.20.245.*]
    to sprawdź w raporcie, tam jest.
  • Re: OZE Autor: ~merkel [89.64.82.*]
    sprwadziłem raport za III kwartał i nie dają rozróżnienia. To istotna info, bo jak zaczna robic inwestycje to z dywidendami bedzie problem, jak z naszymi super-energetykami...
  • Re: OZE Autor: ~majk [193.105.251.*]
    oczywiście, że jest w raporcie. i nie porównuj ich do naszych spółek energetycznych bo IRL działa zupełnie inaczej
  • Re: OZE Autor: ~merkel [89.64.80.*]
    Wskażesz stronę w raporcie z III kwartału gdzie widzisz te informacje?
    na stronie 9 masz dochody z tytułu kupna albo produkcji. udział oze niewielki
  • Re: OZE Autor: ~merkel [89.64.80.*]
    Raport za III kwartał: https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2019-11/ited__interim_financial_statements_for_9_month_period_ended_30_September_2019_201911141910365533.pdf

Na stronie 9 masz wykres ceny prądu w 3 krajach.
    Ani słowa o OZE na żadnej stronie tego raportu ani na ich stronie internetowej. Napisalem tez do nich z tym pytaniem maila i cisza.
    Jeśli ktoś ma link do tych danych będę wdzieczny.

To kraj UE wiec maja takie same zobowiazania jak PL w kwestii OZE. Ryzyka znamy...
    w tym na 11., w skróconym na 9. ale to nie są wolumeny tylko dochód z tego tytułu.
  • Re: OZE Autor: ~js [95.175.3.*]
    Po co tyle dyskusji Dochod z wiatru to miedzy 15 a 20%
  • Re: OZE Autor: ~aleks__ [31.130.96.*]
    Powiedzcie chłopu kawa na ławę a nie odsyłacie do raportu

IRL ma z produkcji energii 2,5 mln euro rocznie czyli jakieś 10 mln zł .

Z samej tylko farmy wiatrowej wycena spółki powinna być 150 mln zł licząc po CZ 15.

• Re: OZE Autor: ~merkel [94.124.15.*]
    piszesz o wycenie farmy, a mi chodzi o udział w produkcji energii z wiatru, to nie jest to samo. Wiemy ze do konca 2020 z całej energii sprzedanej min 15% powinno pochodzić z OZE. Wczesniejsze wskazowki do stron nie zawieraly tych informacji. Przestudiowałem cały ich raport (94 strony) i ich strone internetową i napisałem maila (bez odpowiedzi). W tych materialach nie ma tych informacji. Ostatni pełny raport: https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2020-02/IRL_Consolidated_Annual_Report__Financial_Statements_and_Auditor_Report_2019_202002140042114069.pdf

Jak ktoś znajdzie info ile pradu sprzedali z OZE jest mistrzem :) 
  • Re: OZE Autor: ~js [95.175.3.*]
    To nie jest stala wartość bo i wiatr wieje roznie Napisalem ze to miedzy 15 a 20 % i niczego precyzyjniejszego nie znajdziesz Pozdrawiam
  • Re: OZE Autor: ~merkel [94.124.15.*]
    Czy mógłyś podlinkowac zrodlo gdzie znalazles te informacje?

To sie zmienia miedzy dniami, ale dla okresu rozliczeniowego mozna podac precyzyjnie wielkosc produkcji pradu z roznych zrodel.
  • Re: OZE Autor: ~Xx [89.64.9.*]
    Ale co to w ogóle za różnica? Kurs rośnie jak ludzie kupują, a kupują jak wyniki są dobre albo jak spekulują wzrost wartości akcji. Praktycznie nikt nie jest w stanie ci przywołać wartości procentowej udziału OZE co znaczy ze niewielu inwestuje tutaj po przeanalizowaniu spółki. Dla wszystkich liczy się ze spółka przynosi zysk i wypłaca dywidendę.
    ponadto w tym albo w przyszłym roku, nie pamiętam, kończą im sie dopłaty rządowe do wiatru więc udział oze w przychodach gwałtownie spadnie
  • Re: OZE Autor: ~Me [94.124.15.*]
    Tutaj ludzie kupuja dla dywidendy. Jesli maja zbyt malo OZE to beda inwestowac, ergo brak dywidendy, spadek kursu. Historia naszych energetykow.

Pytanie jak najbardziej trafne
  • Re: OZE Autor: ~al [83.30.185.*]
    Po co im inwestować w oze, jak będą sprowadzać tani prąd z białoruskiej atomówki bez potrzeby nakładów finansowych
  • Re: OZE Autor: ~Me [94.124.15.*]
    Litwa jest w ue wiec musza spelniac wymogi o udziale oze.
  • Re: OZE Autor: ~majk [83.20.245.*]
  • Re: OZE Autor: ~merkel [89.64.81.*]
    Dzięki
    "W 2018 roku farma wytworzyła 50,00 GWh energii elektrycznej"
    Tylko za cholere nie mozna sie polapac ile wytworzyli pradu ze zrodel nieodnawialnych :/. patrzac tylko po sprzedazy całościowej (ale wchodzi tez import) to sa daleko w tyle wzgledem wymogow OZE (u nich ma byc 20% do konca 2020)

• Re: OZE Autor: ~Aa [89.64.92.*]
    Jedyny prąd jaki produkuje IRL to jest prąd z farmy wiatraków ,
    Cała riszta to energia kupiona od spółki matki.
  • Re: OZE Autor: ~fun [37.47.226.*]
    Dnia 2020-03-11 o godz. 18:32 ~Aa napisał(a):
    > Jedyny prąd jaki produkuje IRL to jest prąd z farmy wiatraków ,
    > Cała riszta to energia kupiona od spółki matki.

W 2019 r ładnie wiało, mieli ponad 5.5 mln  euro przychodu z  elektrowni wiatrowej .Pewnie bliżej 60 GWh. Gdzieś tam jest w raporcie. .Resztę kupuja  głównie od Inter Rao. W 2018 jak szwedzi zamknęli nord balt,to brali sporo z Białorusi. Teraz też nie jestem pewien czy nie biora z nowej małej atomówki na Białorusi tylko via Łotwa.
  • Re: OZE Autor: ~fun [37.47.226.*]
    Dnia 2020-03-11 o godz. 19:27 ~fun napisał(a):
    > Dnia 2020-03-11 o godz. 18:32 ~Aa napisał(a):
    > > Jedyny prąd jaki produkuje IRL to jest prąd z farmy wiatraków ,
    > > Cała riszta to energia kupiona od spółki matki.
    >
    > W 2019 r ładnie wiało, mieli ponad 5.5 mln  euro przychodu z  elektrowni wiatrowej .Pewnie bliżej 60 GWh. Gdzieś tam jest w raporcie. .Resztę kupuja  głównie od Inter Rao. W 2018 jak szwedzi zamknęli nord balt,to brali sporo z Białorusi. Teraz też nie jestem pewien czy nie biora z nowej małej atomówki na Białorusi tylko via Łotwa.

Może nawet bezpośrednio ,wszedłem teraz na Litgrid.eu a tu z Kaliningradu tylko 120 mwh z Lotwy 150 mwh a z Białorusi 290 mwh.?
  • Re: OZE Autor: ~Aa [89.64.92.*]
    Białoruska atomówka w Ostrowcu jeszcze nie jest gotowa ,chyba dopiero ja napełniają .
[x]
INTERAOLT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.