Skup nie opłaca się PO. Dlaczego miałby za nim głosować, przecież ma akcje uprzywilejowane? PO i tak nie będzie uczestniczył w skupie!!! Ale będzie chciał dywidendę, a teraz Ali może ją wypłacić za 2018 i 2019. I to dywidendę tak dużą jak się da! Tak czy owak, będzie dobrze, trzymać akcje, a kto ma kasę - kupować!
Nie masz absolutnie racji. Skup to tylko inna technika (lepsza podatkowo) niż wypłata dywidendy. Każdy może uczestniczyć w skupie i ze względu na proporcjonalną redukcję Osiecki nic nie traciłby na swoim uprzywilejowaniu (w postaci większej ilości głosów). Jeśli liczba akcji ulegnie proporcjonalnemu zmniejszeniu to nadal wszyscy zachowują ten sam % udziałów w całości. Z pkt widzenia Osieckiego jest tylko jedna ważna sprawa. Obecnie na jego akcjach jest obciążenie (za sprawę GetBack). Jeśli dokonany będzie skup to obciążenie obejmie też gotówkę ze skupu na jego koncie. W przypadku dywidendy byłoby tak samo. Osiecki może kalkulować że lepiej opłaca mu się gdy obciążeniem objęte są akcje niż gotówka.
"Z ustaleń "Rz" wynika, że pod koniec września tego roku prokuratura zajęła wszystkie środki na kontach tej spółki tytułem blokady na poczet przyszłych kar i grzywien – łącznie 72 mln zł 893 tys. zł."
Chodzi o Osiecki Inwestycje czyli Spółke w której trzyma akcje Altusa. W rozumieniu "środków" są też udziały w spółkach.
Nie wiem dlaczego ale jakoś negatywnie odbierasz informacje które przekazałem. Moim celem było jedynie wyjaśnienie pierwszej osobie która zanegowała sens i prawdopodobieństwo skupu akcji - wyjaśniłem że skup akcji to tylko czysto techniczna operacja zamiennik wypłaty dywidendy.
Moja osobista opinia jest taka że Osiecki wstrzyma się od głosu (tak jak to było na ostatnim NWZA) a Jakubas i Quercus przegłosują skup.
Informacja o zabezpieczeniu akcji Osieckiego jest neutralna i jest od dawna znana. Na pewno nie ma już wpływu na obecny kurs bo nic nie zmienia.
Aha i jeszcze sprawa prawna - obciążenie na udziałach nie pozbawia prawa głosu oczywiście więc Osiecki ma pełne prawo do wykonywania głosu z posiadanych akcji przez pełnomocnika.