• spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~drobny [31.0.35.*]
    przez pkc i pusty arkusz. mam nadzieję że w tym tygodniu odwieszą, że znikną pkc, a pojawią się normalne zlecenia. więcej luzu bo arkusz między 1-2 zł prawie pusty, trzeba się niżej ustawiać a nie walić pkc i kupno po 3-4 zł... inaczej się nie odwiesi... dawajcie taniej, po złotówce czy cuś, wpadnie albo nie wpadnie, w najgorszym razie nie zarobicie ale też nie stracicie, a lepszy handel na niższym poziomie niż brak handlu wgl.... w tak poza tym widłowy to c%#@!*&j.
  • Re: spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~drobny [31.0.35.*]
    trend się zmienił na wzrostowy i od razu zawiasy... to jest właśnie fajne że jakby miały być spadki to po 1 dniu byłoby -30%, ale jak są wzrosty to nie puści nawet na +10 buahahah
  • Re: spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~Jakub [5.173.96.*]
    No i co? Dalej wisimy... czy jest tu jakaś szansa na odblokowanie w tym tygodniu notowań?
  • Re: spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~Bioliq [31.60.251.*]
    Tko długo było 1.45. I tez giełdzie niepasowalo. Czekała na 2.22.
  • Re: spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~miki [37.30.53.*]
    cześć moim zdaniem odwieszenie odbędzie się na fixach o godzinie 11 lub 15 albo na dogrywce o 17:05 i to tylko w momencie, jeśli pod tko jest równowaga zleceń kupna, czyli np jak tko jest 1,45 to w przedziale 1,35-1,40 powinno być kilka tys zleceń kupna. mamy sytuację gdzie jest 40-80 tys zleceń pkc a w arkuszu jest tylko kilka akcji na kupnie poniżej tko. gpw obawia się że gdyby zrealizować te zlecenia i kurs poszedłby np. na 2,30 od razu, to nawet małe zlecenie mogłoby spowodować spadek spowrotem na niskie poziomy i powstałby hak. innymi słowy jeśli tko jest np. 2,20 to musi byc przynajmniej kilka większych zleceń np w przedziale 1,90-2,20, a mniej pkc.
    widłowy puści kurs tak wysoko, gdzie będzie więcej koszyków, tak jak puscił z 50 gr na 80 gr, bo na 80 gr bylo więcej zleceń.
    ewentualnie będzie wisieć tak długo, aż ilość pkc spadnie i wtedy normalne zlecenia pociągną kurs do góry. jak jest tyle pkc to kurs może pójść nawet na 1000zł w zależności od sprzedających a przecież nikt nie chcialby zapłacić 1000 zł za akcję. musi być jakaś równowaga. jesli do niej nie dojrdzie widłowy będzie trzymał kurs tak długo, aż kupującym znudzi się czekanie, usuną swoje pkc i dopiero puści . o to właśnie chodzi
    z drugiej strony to jest chora sytuacja, bo wyobraźmy sobie że ktoś ma sporo pieniędzy i daje np. 100.000 akcji pkc czyli więcej niż jest w arkuszu. wtedy notowania są zawieszone do usranej śmierci, bo nie będzie komu sprzedać. w ten sposób jakiś grubas może sobie zawiesić spółkę i uniemożliwić handel... a tak nie powinno być powinien dostać po łapach i jeśli chce pkc to niech ma, regulamin powinin określać że zawieszenie nie trwa np dłużej niż miesiąc a potem puszczamy wszystko i niech sytuacja się wyjaśni. ja nie wiem jakie są przepisy jak ktoś wie to proszę o napisanie
  • Re: spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~Xyz [31.0.64.*]
    O czym wy wg mówicie? Jakie koszyki, jakie wycofanie zleceń pkc? Co to za pi....o cenie na rynku ma decydować popyt i podaż, to że są zlecenia pkc to jest osobista decyzja osób je składających. Przewodniczący sesji ma jedynie obowiązek rozszerzyć widełki i wznowić notowania zgodnie z cena dyktowana przez rynek. Sama idea widełek została wprowadzona tylko po to by zapobiec jakiemus niespodziewanemu dużemu zleceniu INTRADAY,ktore mogłoby zmanipulować przebieg sesji. Obecna sytuacja tutaj to jest nieprawdopodobny skandal i w normalnej firmie ktoś powinien za to beknac. Sytuacja taka jak tu zresztą jest coraz częściej spotykana, zobaczymy ile będzie wisieć IQP. Ktoś tu totalnie odleciał i stracił kontrolę nad płynnością notowań. Niech do tych ludzi wkoncu dotrze że to oni decydują o cenie a rynek. Brak słów.
    Dokładnie. Mam na ten temat już obfita korespondencję z gpw i powiem szczerze że ręce opadają. Z ekonomistów zrobili się tam urzędnicy nie mający jakiegokolwiek rozeznania gospodarczego.
    Jaka INNA równowaga? Wg mnie od 6 sesji jest równowaga w przedziale 2.18 a 2.50. I co z tego? Czy gdyby posłuchać Ciebie i inaczej ułożyć zlecenia i arkusz to nie byłaby to manipulacja? Tego chce Giełda???
    ja tu akurat należę do mniejszości sprzedających a nie kupujących, mam 2 tys akcji które ustawiałem już gdziekolwiek od pkc od 1 zł do 1,60 i nawet nie zależy mi bardzo +/-5% tylko chcę je normalnie sprzedać bo potrzebuję ich na inny cel. napisałem to bo po prostu chcę mieć wolność wybo ru figene to nie bankrut kania żeby uniemożliwiać handel tylko liczę że ktoś to przeczyta i w końcu pojawi się tu równowaga
    Kupię od Ciebie te akcje po 1.60 zł. Tylko jak? Giełda chyba chce byśmy zrobili to umową cywilną. Bo po co rynek regulowany???
    ja jestem tym oburzony, bo nawet jak traciłem to zawsze mogłem sprzedać ze stratą, a tutaj zamrożone pieniądze. wysłałem dwa maile do biura figene czemu jest zawieszenie, czy sami wnioskowali o to, czy wiedzą coś. nawet nie piszę nie dzwonię do gpw bo nie liczę na ich życzliwość każdy traktuje się tu wzajemnie jak złodziej, gpw niczym nie różni się od innych urzędów.
  • Re: spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~Xyz [31.0.64.*]
    Spółka niema z tym nic wdpolnego, szkoda zawracać im glowe, niech się zajmują biznesem. Cały problem leży tu po stronie GPW i tych bzdurnych regulacji. To jest wogole szerszy temat. Temat widełek i ich wpływu na handel. Generalnie na rynku glownym obowiązuje to magiczne 10% i przez 95 procent czasu właśnie w takim zakresie kończy się dzienna zmienność. Te bariery przyciągają jak magnes. 10% i ni diabeł wiecej. Raz jeden przy płynnym handlu kurs urósł o prawie 100% w ciągu sesji, bodajże pierwszego dnia po wprowadzeniu UTP na ursusie
  • Re: spółka od 17 dni wisi na górnych widłach Autor: ~ROBI [178.235.2.*]
    POSRAŁO CIĘ NA JAKICH WIDŁACH JEŁOPIE
    ONA STOI W MIEJSCU BO NIE MA NA NIEJ OBROTU
    TO PAŹDZIERZ - KAPUJESZ TO SŁOWO???
  • Ciekawe co będziesz mówił jak podpiszą kontrakt z IKEA Autor: ~Andrzej [5.173.236.*]
    a co powiesz na to: https://www.bankier.pl/wiadomosc/FIGENE-CAPITAL-S-A-Zawarcie-listu-intencyjnego-dotyczacego-potencjalnej-wspolpracy-z-IKEA-Industry-Poland-Sp-z-o-o-7950260.html
[x]
FIGENE 3,83% 0,49 2024-06-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.