• Wyniki za Q4 Autor: ~Michu [77.115.48.*]
    I jak oceniacie wyniki za Q4? Ponizej wklejam najważniejsze według mnie cytaty ze sprawozdania:

'W ujęciu narastającym, na koniec 2019 r. skonsolidowane przychody netto ze sprzedaży Grupy
    Aforti osiągnęły wartość ponad 1,03 mld zł i były wyższe o 81,16 proc. niż w roku poprzednim. Zysk
    netto Grupy wzrósł do 1,97 mln zł (+516,01 proc.).'

'W IV kwartale 2019 roku Grupa AFORTI w głównej mierze kontynuowała działania w zakresie
    uzyskania licencji instytucji pieniądza elektronicznego EMI (ang. E-Money Institution) przez spółkę
    Aforti,UAB. Spółka będąca podmiotem tego procesu była w stałym kontakcie z organem nadzoru
    finansowego rynku na Litwie. Należy podkreślić fakt, iż projekt uzyskania ww. licencji jest aktualnie
    ostatnią nową inwestycją zagraniczną w Grupie Aforti i do chwili jej ostatecznego zrealizowania,
    Emitent nie będzie rozpoczynał nowych inwestycji na rynkach zagranicznych.'

'dnocześnie, w celu skutecznej realizacji przyjętej strategii rozwoju, Grupa Aforti skupiała swoją
    aktywność m.in. na poszukiwaniu inwestora instytucjonalnego. W IV kwartale Aforti kontynuowało
    rozmowy w tym zakresie. Dodatkowo, w październiku 2019 r. Zarząd Emitenta powziął uchwałę w
    sprawie rozpoczęcia starań zmiany rynku notowań akcji Emitenta z Alternatywnego Systemu Obrotu
    rynku NewConnect na rynek regulowany. Zmiana rynku jest procesem długotrwałym i Emitent planuje
    krok po kroku realizować niezbędne do tego celu etapy. Pierwszym z nich będzie rozpoczęcie
    sporządzania sprawozdań finansowych Emitenta oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych
    Grupy Emitenta zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości Finansowej (MSSF)
    oraz Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości (MSR) począwszy od dnia 1 stycznia 2021 r.. W
    celu zachowania transparentności oraz zwiększenia porównywalności z podobnymi podmiotami
    krajowymi oraz zagranicznymi, Zarząd Spółki planuje także publikować finansowe raporty okresowe
    Emitenta oraz jego Grupy Kapitałowej za lata 2019 – 2020 zgodnie z dotychczas stosowanym Polskim '

Pozdrawiam,
    Michal 
  • Re: Wyniki za Q4 Autor: ~gan [37.47.8.*]
    No wynik bardzo ładny. Dodał bym jeszcze:
    "Zobowiązania długoterminowe w ujęciu r-d-r wzrosły o 110,62%. Na wynik ten wpłynęło zwiększenie wartości długoterminowych instrumentów dłużnych (+57 mln zł), a także zwiększenie zobowiązań wobec jednostek powiązanych. Zobowiązania krótkoterminowe obniżyły się o 42,23% w ujęciu r-d-r oraz o 13,59% w porównaniu do III kwartału 2019 r."

Zgłosiłem prośbę o analizę raportu na stockwatch.pl Jeśli ktoś ma tam premium to również zgłaszajcie, bo liczy się ilość chętnych. Robią tam bardzo rzetelne analizy.

• Re: Wyniki za Q4 Autor: ~Michał [83.22.149.*]
    Czytałem raport do poduszki, co tu dużo mówić, jestem zadowolony, już dużo dali mi zarobić na obligacjach ale nie pozostaje mi nic innego jak przenieś się całkowicie na akcje. Ostatnimi czasy zakręciłem się wokół ideologi Warrena Buffeta jestem tego zdania, że to właśnie takie spółki z jasnym biznesem operacyjnym, jasnym finansowaniem, mocnym zarządem i strategią rozwoju na 5-10-15 lat interesowały go najbardziej, spółka dla długodystansowców jak w mordę strzelił. Widzimy się na investors days.
  • Re: Wyniki za Q4 Autor: ~xxx [89.64.12.*]
    Co roku ujemne przepływy operacyjne.
  • Re: Wyniki za Q4 Autor: ~gan [37.47.8.*]
    Z analizy Casf Flow:
    - ujemne przepływy operacyjne
    - ujemne przepływy inwestycyjne
    - dodatnie przepływy finansowe
    Ten wariant jest typowy dla młodych rozwijających się firm.

No i to się zgadza. Bardzo mocno przez cały czas inwestowali w rozwój - szczególnie na rynku rumuńskim.
[x]
AFHOL 6,87% 2,50 2023-06-01 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.