Tu bedzie dobry wynik na kursie zobaczycie. Papier silny trzyma cene caly czas pomimo wyealania przez sypacza opoke. Teraz juz beezie tylko lepiej, nowe info o przetargach beda
ja jeszcze nie zakończyłem zakupów, właściwie co sesję kupuję, nawet nie myślę o sprzedaży spółki, która wszystko co najlepsze, ma dopiero przed sobą,
Najbliższe 3-4 lata, to będzie złoty okres w historii TSG. Miliardy na budownictwo gazowe, miliardy na PV.
Pamiętać warto też, że spółka jest jedyną firmą świadczącą w Polsce usługę stress testów gazociągów. Z tego można wyciągnąć nawet 40-50 mln przychodu rocznie, przy wysokiej zyskowności, bo wszystkie istotne koszty na uruchomienie tej usługi zostały już poniesione...
Teraz sprzedawać?.. Trzeba być niespełna rozumu... TSG to idealny kandydat na LT
aura wspiera mocno spółkę... Żadnych przerw w realizacji inwestycji gazowych. To znak z góry...
Piszą tutaj niekiedy, że to spółka spekulacyjna, do kręcenia kółeczek...
Zobaczymy, co będą pisać po raporcie rocznym, a zwłaszcza po raporcie za 1Q 20 i po kolejnych wielu informacjach dotyczących rozwoju sieci gazowniczej w Polsce i ważnej roli TSG w realizowaniu się tego rozwoju.
14 mld rocznie do wydania na rozwój sieci gazowniczej w Polsce w ciągu 4 najbliższych lat... A takie sieci buduje w Polsce raptem kilka firm, realnych konkurentów TSG jest nie więcej niż palców u jednej dłoni...
Tylko w 2020 ponad 1.1 mld zł na rozwój pv, z czego 1 mld na rozwój pv indywidualnego.
Jeżeli giełda dyskontuje przyszłość, to na koniec 2020 kurs będzie atakować 20 zł. Ciekaw jestem, co wtedy będą pisać specjaliści od kółeczek?..
Spolka w perspektywie kilku lat ma ogromny potencjał, a orzekonujemnue do tego ilość kontraktów oraz nowe sieci gazu w pl. Gazsystem ma ogromne nakłady na gaz i tesgaz mały torcik z tego będzie mieć czy ktoś chce czy nie. Dostanie się też gng, bo muszą dywersyfikowac kontrakty. Tak jak na oze i tutaj ciężko aby firmy tego nie wykorzystały. Poprostu jest tego tyle że starczy dla wszystkich Kolega ma nadzorować budowę odcinka gazociągu i to nie jest robota dla 1firmy i nie chwilę.. Wyciągać wnioski. Tutaj nie zgodzę się z kolegą rtomala i uważam że tutaj wszystko przed nami. A co do nvv to oldboy czy zubrzyk nie piszcie głupot bo tam też super zysk maja i kontrakty.
a kręć sobie te kółeczka.....masz do tego prawo jak każdy,skoro są co oddają na niższych poziomach.....wbrew pozorom "kółeczka" też w pewnym stopniu przyczyniają się do wzrostu kursu.... chyba że jakaś pierdoła kupi po 5,60 i za chwilę odda po 5,2 ..... ale to już chyba samobójcy........ja mam akcje kupowane w różnych przedziałach cenowych i też jak mam trochę wolnej gotówki to dokupuję......uważam że obecne ceny są promocyjne...... jeszcze w tym roku powinna być dwucyfrowka....pozdrawiam oldboy... według mnie robisz dobrą robotę .....pozdro dla wszystkich LT
Bedzie dobrze Panowie tesgas to zdrowa spolka i zdrowy akcjonariat. Ja tez popieram oldboya fajne wrzuca info, widac ze jest zaangazowany i ktos taki jest na wage zlota na forum. Dobrze ze sie nie obrazil i z nami zostal. Pozdro
mam parę innych spółek, ale teraz skupiam się na TSG, to priorytet, ponieważ dla sieci gazowych zaczyna się w Polsce ELDORADO. Gaz to kwestia bezpieczeństwa Państwa Polskiego, to też wielka międzynarodowa rozgrywka Zachodu ze Wschodem. Potrzebne są olbrzymie inwestycje na nowe ułożenie klocków gospodarczo-politycznych.
No i TSG w tym wszystkim... Mała spółka z niepowtarzalną szansą na błyskawiczny rozwój. I grono inwestorów z niepowtarzalną szansą na duży zysk...
Zgadzam się z odlboy. Przed Tesgas wielkie perspektywy, nie znalazłem tylko za wiele w ich sektorze PV - nie mają raczej większych umów, piTERN (50% udziałów) instaluje panele w mieszkaniówce. Jakby dorzucili info o znaczącej umowie na budowe elektrowni fotow. to dałoby mocny sygnał do wzrostów. No i jeszcze Stal Warsztat - to bardziej pod siebie robią, obudowy stacji gazowych, kołnierze. Z tego szału raczej nie będzie. Obecnie jest ciśnienie na uniezależnienie się o Rosji i ukończenie Baltic Pipe. Co myślicie o energetyce wiatrowej, to może być następna branża oze, w której niedługo zacznie się dziać.
piTERN rzeczywiście nie buduje jeszcze elektrowni PV, ale w tym roku to się zmieni. Natomiast realizuje rocznie ponad 1000 instalacji PV w budownictwie indywidualnym, komunalnym, na budynkach użyteczności publicznej, w Polsce i zagranicą. Przychody i zyski z instalacji PV piTERN są znacząco wyższe niż chociażby 01C, czy NVV. A kapitalizacja jego właściciela, czyli TSG - niższa...
Oprócz dużego biznesu w postaci budownictwa gazowego, TSG zajmuje się wyposażaniem gazociągów i stacji przesyłowych w niezbędne urządzenia. Jako jedyni w Polsce świadczą także usługę badania szczelności i przepływu rurociągów gazowych. To taka mała żyła złota heheheh
Stal Warsztat rzeczwyiście działała głównie na rzecz grupy, ale to się już zmienia, przy tak dużej skali inwestycji w gazownictwo, na pewno będą duże zamówienia z zewnątrz.
Patrząc na całokształt nie widzę obecnie lepszej inwestycji na giełdzie od TSG :)
Z ta wycena to rzeczywiscie jest problem. Dlatego wydaje mi sie, ze fundusze podpowiedza Tesgasowi, zeby wprowadzic Pitern na gielde. Wtedy moznaby Pitern wycenic na 100mln, z czego Tesgas dostalby za sprzedanie 50% akcji 50mln. I w koncu wycena zrobilaby sie normalna.
Takie rozwiazanie wydaje sie oczywiste, ale piTERN musi wczesniej wejsc na rynek elektrowni PV, co bedzie miec miejsce w tym roku.
piTERN musi mieć komplementarną ofertę a nadto państwowe programy inwestycyjne typu Moj Prad muszą być kontynuowane. Wtedy piTERN bedzie MEGA PERŁĄ, a TSG zgarnie mega premię za IPO swojej spółki PV.
To jest myśl... Tesgas powinien zrobić IPI piTerm, biorąć pod uwagę perspektywy i wyceny tego typu spółek mogła by zebrać kilkadziesiat milionów złotych i przyśpieszyć rozwój! Tak jak wiele spółek "growych" na różnych etapach rozwoju potrafiło zebrać dużo kasy i w większości przypadków, dynamiczne urosły. Tutaj jest to bardziej przewidywalne! i sukces niemal pewny! Jeden z artykułów w Parkiecie mówił, (analityk) 100-ktotnie !
Bart, przyznam że nie wiedziałem, od kiedy mają 100% piTERN. Chodzi mi od kiedy będę konsolidować ich wyniki finansowe. Na jakiej podstawie twierdzisz że piTERN ma większą kapitalizację od Tesgasu.
wyniki finansowe piTERN są konsolidowane przez TSG. Wystarczy spojrzeć do ostatniego raportu za 3Q.
Kapitalizacja TSG to nieco ponad 60 mln. Zobaczcie jaka jest cap NVV czy 01C. Wyższa heheh
Tymczasem roczne przychody i zyski piTERN są znacznie wyższe od wymienionych spółek OZE. A będą jeszcze wyższe, bo w 2020 piTERN nie dość, że będzie miał rekord montażu instalacji PV, to wejdzie także w segment budowy elektrowni PV.