Jestem bogaczem!!!! 4 lata temu kupilem za 20 tys. Stalprodukt i wyjechalem do pracy do Irlandii. Od tamtej pory w ogole nie mialem stycznosci z gielda. :))))))))))) Life is cool.:))
taki kit to sobie swojej starej wciskaj
jak wyjechałeś do roboty to dla ciebie 20 k to był giga majątek i co tak sobie o tym zapomniałeś uaaahahahahahahahahahaha
marzyciele- żebracy
A Ty co kpisz? Przeciez to moze byc prawda.
Gdyby byla, to z tych 20 tys. dzis jest okolo 2.800.000
Kawal grosza, i pozostaje pogratulowac :-)
Im dluzej sie bawie w te klocki, tym bardziej przekonuje sie
ze Buffet mial racje kiedy powiedzial: "Gielda to miejsce transferu
pieniedzy od aktywnych do cierpliwych"
Dedykuje ta mysl posiadaczom Mastersa (nie po to wchodzil
Leszczynski z IDM i Zientara z SN by nedzne 100, 200% na
drobnej spekulacji zarobic, Fona (po co siedza tam ludzie z
adm. panstwowej? Ile dotacji na budowe drog z EU bedzie?
Kto wie jak sie do nich dobrac?) PcGuarda (MST Notebook
moze pobic Karen, i polecam ten: http://urltea.com/h6n artykul),
oraz MSX (tu nie ma co tlumaczyc, jesli Skipietrow klamie, bedzie
zjazd 20%, jesli mowi prawde, bedzie kilkaset% w pare miesiecy).
zgadza sie. Wyjechalem do Irlandii bo nie mialem kasy. A czemu wplacilem te 20 tys. na gielde i skad je mialem? Moj dziadek w owym czasie sprzedal pole, bo musial (w okolicy bylo smietnisko i byl obowiakowy wykup przez gmine). Tak wiec dziadek podarowal mi je. Wowczas mialem wyjechac. Moj kolega gral na gieldzie i polecil mi Stalprodukt. Wiec wplacilem - wiedzialem ze nie bedzie mnie 4 lata, wiec nie balem sie ze strace. A do Irlandii kasa nie byla mi potrzebna, bo wlasnie po nia jechalem i z gory mialem nagrana prace. Nawet nie wiecie, jak sie ciesze!!!
swieta prawda....ja juz nie gram...od pewnego czasu trzymam spolki i co najsmieszniejsze jestem wiecej do przodu niz wczesniej.....pomyslec tylko ze niktore spolki ktore mialem 4lata temu wzrosly o ponad 1000 i wiecej procent a ja sie cieszylem z szybkich 30-40 :-( choc kasy mialem dosc aby nie musiec sprzedawac
No to do 2012 r
zostawilem sobie teraz tylko 10% na Gre i ewentualny DT zeby mi sie nie nudzilo
pozdrawiam i co ktoremu gratuluje
tak sobie teraz mysle, czy by w cos nie wejsc... kusi mnie, bo ta kasa mnie oszolomila.... doslownie... mam wiele mysli... nie wiem co zrobic.. moze wlasny biznes, a moze jeszcze w cos ulokowac i poczekac?? A moze rentierem zostac? Gryze sie strasznie... a moj kolega, ktory mi kiedys polecil StalP. "o dziwo", strasznie zazdrosny sie zrobil i juz mi z tekstem wyjezdza, niby w zartach, ze powinienem po polowie sie podzielic.... chyba przesadza, no nie? Oczywiscie mu cos odpale, ale nie tyle. Kusi mnie jeszcze zagrac na gieldzie, ale chytry 2 razy traci... wiec... chyba dam pokoj. Pozdrawiam grajacych i trzymajcych cierpliwie na gieldzie. Ja swoje 5 minut mialem dzis!!
nie wiesz nic o giełdzie, 4 lata nie zaglądałeś, mogło być pp w tym czasie nie jedno, a ty to miałes w d..., ani razu nie zajrzałeś a teraz zastanawiasz się czy być rentierem, to chyba coś jednak wiesz o tej giełdzie, a właściwie to już po dobranocce
do "jj" - nawet nie wiem co to jest pp... ale co to jest rentier to chyba kazdy wie, a przynajmniej ja wiem. Wplacam na lokate (10%) 2 miliony i zyje sobie z tego i to wcale niezle. Nawet ten podatek Belki mnie nie razi.
Do zaskoczony a ja do dzisiaj mam 32.000 uniwersalu jak by była jakaś droższa spółka to byś o niej pisał idź i zameldój to babci w liście .tak kasa po dziadku i teraz wróciłeś i przez 4 lata nie wiedziałeś co się dzieje z kasą to jedź tam z powrotem a za kolejne 4 lata wyciągnij kolejnego krulika z kapelusza bez komentarza
a co nie ma drozszej spolki?? Popatrz jeszcze raz .....widac ze zazdrosny jestes...kup zakop i wroc a zobaczysz jak bedzie;-)
ja tak mam sanwila od 0,34
mostal zab za 1,80 i inne ale nie bede wypisywal bo i tak nikt nie uwierzy...acha nie zapisalem sie na akcje mostka bo za granica jestem;-) ale tez nie zaluje jestem fajnie do przodu
na 15k akcjach
Po pierwsze: nie zapłacisz podatku bo to papiery kupione przed wprowadzeniem podatku belki (chyba że się mylę to mnie poprawcie).
Po drugie: to wcale nie jest taka straszna kasa! Uważaj bo łatwo przyszło, łatwo poszło!!! Bardzo przemyśl co zrobisz z kasą i to zanim zaczniesz kupować samochody i na dupy będziesz wydawać.
Po trzecie: uważaj na "przyjaciół" bo znajdzie się ich nagle bardzo wielu!!! I nie chwal się za bardzo i nie rzucaj w oczy! Ja im mam więcej pieniędzy tym bardziej przyjaciół selekcjonuje!
Po czwarte: GRATULACJE!!!
PS. Zgadzam się z jednym z przedmówców! Cierpliwość to jest recepta na giełdę! Odkąd trzymam i nie sprzedaję to zarabiam! I jak kolega mam kika tysiaków na grę żeby się nie nudzić!
POZDRAWIAM i wszystkim życzę takich niespodzianek za kilka lat!
20.12.2003 Inwestor kupuje 100 akcji spółki XYZ po 10 PLN i płaci prowizję 5 PLN
01.02.2004 Inwestor kupuje 50 akcji spółki XYZ po 12 PLN i płaci prowizję 5 PLN
07.05.2006 Inwestor sprzedaje 100 akcji spółki XYZ po 11 PLN i płaci prowizje 5 PLN
06.10.2006 Inwestor sprzedaje 50 akcji spółki XYZ po 15 PLN i płaci prowizję 5 PLN.
Dochód do opodatkowania:
Zysk z akcji kupionych przed 24.12.2003 roku nie jest opodatkowany. Dochód jest obliczany jedynie od 50 akcji kupionych po 12 PLN i sprzedanych po 15 PLN Od powyższego, odejmowana jest także zapłacona prowizja czyli dochód wyniesie:
(50*15-5)-(50*12+5)="140" PLN.
Należny podatek:
140*19%=26,6 PLN
Jeżeli inwestor nie wykonywał innych operacji, na koniec roku będzie zobowiązany odprowadzić 26,6 PLN z tytułu należnego podatku od zysków giełdowych.
Frajerze co pewien czas sółka wypuszcza dodatkowa emisje akcji,jesli sie na niua nie zapiszesz to przepadaja ci akcje tew ktore masz,wiec nie opowiadaj bajek kmiocie 11!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O rany!! A skąd Ty taką wiedzę posiadasz ??? Jak spólka wypuszcza nową emisję akscji to pp jest prawem akcjonariusza ale nie obowiązkiem ! Zapisujesz sie jak chcesz. A skąd Ci do głowy przyszło , ze nie zapisanie się spowoduje utratę posiadanych akcji ??? Ręce opadają , co za wesołe forum...
Że co?
Wszystkie akcje, które hipotetycznie miał od zakupu za te 20000 zł, o ile nie sprzedał, ma je do dziś. Nic nie przepada. Przepada jedynie kasa za nową emisję, której nie wykorzystał, ale fakt jest faktem, że tamte akcje kosztują obecnie 1230 zł, więc zastanów się co piszesz "inwestorze" i przestań drogie dziecko ubliżać ludziom, bo kiedyś ktoś Ci na schodach nogę podstawi, czego Ci oczywiście nie życzę.
od tego czasu jak wyjechales bylo kilka pp, to teraz wyobraz sobie ze drugie tyle co zarobiles to straciles albo "mniej zarobiles".
ps nie inwetuj tego na hura w gielde bo szybko stracisz...
a jezeli chcesz zainwestowac w jakis biznes to to dobry pomysl..
Kolego na stp nie bylo emisji z pp w tym czasie, jedyne operacje:
Data Zdarzenie Nominalnie Dzielnik
Czw, 27 Lip 2006 Dywidenda 1.79% 5.00 1.01818182
Czw, 14 Lip 2005 Dywidenda 6.09% 4.50 1.06484150
jaki podatek? jak nie robił żadnych operacji na koncie przez 4 lata, to nie miał żadnych przychodów ani zysku.
a poza tym to nie wiem czego mu gratulujecie..tego że przez 4 lata nie interesował się co dzieje się z jego pieniędzmi? przecież to żadna jego zasługa że tyle zarobił..ktoś mu doradził żeby kupił stalprodukt, on zapomniał o akcjach. także zadna jego zasługa w tym. głupi ma szczęście i tyle..ale nie powiem..fajnie mieć taką sumkę na koncie