Marża na handlu energią elektryczną kupowaną w Rosji i sprzedawaną w EU .Spòłka zależna od spòłki matki.Nie ma majątku ,a wartość wyceniana jest na /poprzez wartość wyemitowanych akcji .Skoro dotychczas 100% zysku wypłacali to nie mają majątku nie inwestowali ,a to co mieli jako farma wiatrowa już się zamortyzowało, wartość księgowa zero .Jak nie zainwestują zysku w nowe to będzie bańka.Pieniądze na wypłatę dywidendy na wykazany zysk pożyczają i później w ciągu roku spłacają.
Czytalem już na tym forum rozne brednie ,ale kolega autostrada bije wszelkie rekordy Powinien wisieć w SEVR pod Paryzem w gablocie jako wzor brakow edukacyjnych
Czytalem już na tym forum rozne brednie ,ale kolega autostrada bije wszelkie rekordy Powinien wisieć w SEVR pod Paryzem w gablocie jako wzor brakow edukacyjnych
Nie słyszałem o bańce spekulacyjnej mającej dobre przepływy i zrównoważony dochód oraz minimalne obciążenie długiem . Biznes IRL polega na handlu ,czyli kupnie i sprzedaży z zyskiem.
Allibaba czy Allegro również nie posiadają majątku trwałego ,ponieważ nic nie produkują .
Dnia 2020-02-08 o godz. 12:19 ~Aa napisał(a): > Nie słyszałem o bańce spekulacyjnej mającej dobre przepływy i zrównoważony dochód oraz minimalne obciążenie długiem . Biznes IRL polega na handlu ,czyli kupnie i sprzedaży z zyskiem. > > Allibaba czy Allegro również nie posiadają majątku trwałego ,ponieważ nic nie produkują .
IRL posiada farmy wiatrowe; więc produkuje energię elektryczną/Brednie które sie tutaj -NIEKIEDY - WYPISUJE -POMIJAM MILCZENIEM-które to milczenie jest złotem:)))
O farmach wiatrowych już nawet nie wspominałem ,cały czas o tym piszemy .Ze dostępnych informacji wynika , że w czwartym kwartale chyba nawet nie najgorzej wiało .
15 wiatrakow o mocy 30 MGW to według kolegi autostrada zerowa wartość Gratuluje To prawda ze wiatr to ok 15-20 % dochodu spolki ale kupuje tani rosyjski prad gdzie nie ma certyfikatow a sprzedaje na obszar gdzie sa certyfikaty i to coraz droższe W efekcie nie mogę sobie wyobrazić sytuacji poza jakims kataklizmem politycznym ze spolka ograniczy dochody Nic takiego nie nastapi a zyski spolki będą rosly i dywidenda tez Wszystko wskazuje na to ze za 2019 dywidenda maze być rekordoa i przkroczy 3,86 czyli dotychczasowy rekord
Dla uzupełnienia Polska zaimportowala w 2019 1,9 TWh energii z Litwy podczas gdy Litwa wyprodukowala w sumie 4 TWh Znaczy to ze spolka Interaolt stala się energetycznym hubem który zarabia na pośrednictwie w handlu energia miedzy Szwecja, Polska Bialorusia, krajomi bałtyckimi i Rosja Kupuje tam gdzie taniej ,sprzedaje tam gdzie drożej w danym momencie Jest w tym praktycznie monopolista Ponieważ zapotrzebowanie na energie rosnie i będzie roslo tylko od kompetencji pracowników IRL zależy ile zarobimy na dywidendzie i kursie Dotychczasowe doświadczenie wskazuje ze posiadacze tych akcji będą mieli z czego się cieszyc