już teraz są zlecenia w arkuszu warte kilkadziesiąt tys akcji, czyli tyle co przemieliło się w miesiąc, jak puszczą będzie w 1 dzień. to że do tej pory była mała płynność nic nie znaczy, jakie to typowe dla analityka at powiedzieć coś takiego. w końcu analiza at polega na przeglądzie historii wykresu i stawianiu prognoz na przyszłość; w rzeczywistości jest to tylko ilustracja ceny w czasie. płynność tak samo - obserwujesz jej przeszłość i zapis historyczny. niekoniecznie ma to wpływ na przyszłość. każda spółka wychodzi w końcu z marazmu. swoją drogą na każdej spółce znajdzie się ktoś kto wróży spadki albo wzrosty. może i dobrze, dzięki temu odpadają osoby które dają się wystraszyć byle czym. dla mnie figene najlepsze ma dopiero przed sobą a już rok 2019 w raporcie zapowiada się ciekawie, plus dywidenda obiecana przez prezesa.
oczywiście to nie znaczy że trzeba od razu kupować pkc akcje za 1,20 ale stawiać koszyk warto w przedziale ktory każdy inwestor uważa za atrakcyjny. a każda spółka ma atrakcyjną cenę w pewnym przedziale, nie licząc bankrutów. więc i na figene mam koszyk a co do gościa który wystawił 16 tys akcji po 0,49 to zazdroszczę temu co je kupi bo samo tko jest 2 x wyżej...
A kiedy uwolnią kurs. I jeszcze pytanie nowicjusza, czy jak jest uwalniany kurs to zawsze na początku sesji, czy w dowolnym momencie w ciagu dnia. A może wcześniej jest jakiś komunikat?
To może być w dowolnym momencie jedyne stałe momenty w czasie sesji to fixingi o 11 i 15 ale one nie dotyczą Figene. Poza tym od 9-17 dzieje się na giełdzie co chce. A kurs wisi bo po pierwsze jest młyn i ludzie zamiast ustawić zlecenie na kilka dni to ustawiają codziennie rano na nowo, a po drugie tak jak wspomniano zamiast pkc lepiej jest ustawić koszyk
Kolejna spółka balon , kapitalizacja 700 mln !!!!!! , a w bilansie poza wartości firmy "goodwill" na 193 mln nie ma niczego , jakies udziały w spółkach wycenione na 15 mln , przychody w setkach tys pln a nie w milionach ,
Sztuczny zysk bo jak przejeli spolke to przejeli tez wierzytelność o wartości nominalnej 4mln za 0 zl i wycinki sobie to na 4 mln !!!!
Niezłe cacko finansowe , 700 mln ppzry braku jakichkolwiek podstaw , to tylko new connect potrafi
tak, tylko że na giełdzie balon to spółka z c/wk na poziomie 50, a tutaj mamy c/wk=2,25. cdprojekt cwk= 28. balon nie balon ja chcę kupić akcje w pewnym przedziale i zlecenia mam ustawione. fakt, przeoczyłem ją wcześniej ale ma podstawy do wzrostu
wartości księgowa wydmuchana w kosmos poprzez goodwill - wycenę inwestycji . goodwill moze tez byc badwillem :-) . gdyby odjąć te prawie 200 mln z goodwill to tutaj jest P/BV jakies 30-40 ?
co stoi za podstawami do wzrostu ? z raportów tego nie widac , brak wyników i wydmucha kosmos wycena goodwillu - raczej wynika ze zmuszenia obligatariuszy do zamiany weksli na akcje bo spółka pewnie nie miała na spłata - moje przypuszczenia bo tyle tylko mozna wyczytać raportów
Ktoś bliżej nieokreślony piszący pod różnymi nickami z tego samego ip latał jak kot z pęcherzem po wszystkich forach i pewnie sam w tym samym czasie podbił kurs o te kilkadziesiąt %. Przy takiej płynności i cenie za akcję są się to paroma groszami zrobić. No to się ludzie zlecieli i mamy samospełniającą się wróżbę. Niejeden na haku wyląduje.