Murapol sprzedał już połowę mieszkań (27/54) trzeciego etapu. Tempo naprawdę szybkie, biorąc pod uwagę, że jeszcze nie rozpoczęto żadnych prac budowlanych. Pierwszy etap całkowicie wyprzedany. Drugi etap - zostały 4 mieszkania. Dla mnie oznacza to, że powinni przyśpieszyć kupno działki pod IV etap (obecnie planowano na 2022), bo wkrótce nie będą mieli czym handlować.
Z PFR niestety nic nie wiadomo. W styczniu była zmiana prezesa więc pewnie proces decyzyjny się jeszcze wydłuży.
City Point w Tychach zyskał kliku nowych najemców. Zobaczymy, jak będzie wyglądać wycena.
Robi się naprawdę ciekawie. W ciągu tygodnia Murapol sprzedał 1 mieszkanie z II etapu i 5 z III-ego. Został: 3 (II) + 22(III). W takim tempie za miesiąc nie będą mieli czym handlować. Obstawiam przyśpieszenie sprzedaży działek dla Murapolu. Czas pokaże.
Człowieku, nie kompromituj się. Co ci z tego przyjdzie ile oni sprzedadzą? Po co o tym piszesz i naganiasz biednych ludzi na to, że to jest normalna spółka. To nie jest normalna spółka, to czy ten biznes się kreci, czy nie nie ma nic wspólnego z kursem akcji spółki, a o kurs akcji chodzi tym co to czytają.
Dla Murapolu to nie ma znaczenia. Dla Alty ma i to jest oczywiste. Rozumiem, że uważasz, że prezes działa na szkodę akcjonariuszy i generuje wartość jedynie na włansy pożytek. Najlepsze co możesz zrobić w takiej sytuacji to złożyć zawiadomienie w prokuraturze, inaczej sam się narażasz na konsekwencje prawne.
Widze, że u ciebie ciężko ze zrozumieniem tekstu. Ja gdybym miał jakiekolwiek podejrzenia, że prezes robi coś niezgodnie z prawem to już dawno bym to zgłosił. On nie działa na szkodę spółki, on poprostu tak nią zarządza by broń Boże nie straciła płynności po to by mieć cash na nie małe i nie zasłużone pensje ale nie po to by budować jej wartość i rozwijać biznes. On poprostu powoli rok po roku po cichu zwija biznes. Poza Siewierzem spółka nic innego nie robi i z tego co widać nie ma zamiaru już robić więc sam sobie odpowiedz do czego to może doprowadzić.
Najważniejsze w tej chwili jest uruchomienie gotówki dla akcjonariuszy - dywidenda, skup akcji. Jeśli będzie wolna gotówka zostanie przekazana akcjonariuszom, tutaj nie mam żadnej wątpliwości. Dlatego kluczowe jest tempo rozwoju Siewierza. Osobiście przy obecnej wycenie wolę, żeby skupili się na tym temacie a nie przeznaczali gotówki na nowe projekty.
Oj chłopie, życzę ci naprawdę żebyś tego doczekał ale pamiętasz ile razy prezes ogłaszał skup akcji? Ja pamiętam, było to co najmniej dwa razy. I nie mówię tu o pustych słowach, w których według mnie jest mistrzem tylko o uchwałach które przyjmowali na WZA. Ile skupił? Nic. Ile w tym czasie sprzedał? Pamiętam, że sprzedawał. Ile razy obiecywał dywidendę? Kilka razy. Ile było dywidend? Chyba raz 0,05 zł. W tej chwili kapitalizacja to niecałe 30mln zł. Jeżeli chciałby coś zrobić dla akcjonariuszy to pomimo braku gotówki wygospodarowałby 2-3 mln żeby skupić to co chce sprzedać ten niecierpliwy skoro te akcje są niby teraz za bezcen. Ale tego nie robi. Dlaczego? Ja mam swoje zdanie ty odpowiedz sobie sam. Tak czy owak powodzenia.
Uchwalany był nie skup a upoważnienie Zarządu do przeprowadzenia skupu. Nie było kasy, nie było skupu ani dywidendy. Proste,
Spółka w ostatnich latach spłaciła spory kredyt w BZ WBK. W tej chwili do spłaty został kredyt w mBanku pod City Point w Tychach, ale po ostatnich umowach, powinien się spłacać przychodami z wynajmu, więc nie będzie obciązać Alty. Zostaje pożyczka, chyba 3 mln od osoby powiązaniej i tyle. Majątek znacznie przewyższa wartość rynkową. Wg mnie kasa popłynie do akcjonariuszy po finalizacji trzech transakcji, które są raczej pewne: III i IV etap dla Murapolu i druga rata za Gdańsk. Kluczowyt jest moment drugiej sprzedaży dla Murapolu. O tym właśnie piszę w tym poście. Tempo sprzedaży daje duże szanse na szybszą transakcje.
Sam zobacz kiedy były dywidendy. Jakie takie przed emisją w 2007, potem to już ochłapy po 0,05 zł. Przez 10 lat spółka nie dała akcjonariuszom grosza i to bardzo dobrze pokazuje jak traktuje ludzi co dali ponad 100 mln. zł na ich puste obietnice. Wcześniej były publikowane prognozy zysków, hucznie ogłaszane plany itd. Teraz nie ma prognoz, zysków tylko z roku na rok topnieją aktywa, które są przeznaczane na bieżącą działalność spółki czyt. pensje zarządu. Założę się, że nie sprzedadzą kilku działek na raz po to by nie odnotować jakiegoś zysku. Do czego to prowadzi, do tego że będą wyprzedawać co rok po jednej, dwie działki by sfinansować swoje pensje i tak to będzie wyglądać przez kolejne 20 lat. Potem pewnie skończą działalność. Nie chcę nawet myśleć po ile będą wtedy akcje, wiem jedno prezes i reszta będą bardzo bogaci, a akcjonariusze.......... raczej nie, o ile dożyją patrząc jak topnieją ich pieniądze z roku na rok. Ale jak pisałem wcześniej, życzę ci by prezes dał ci zarobić. Notabene pogadaj sobie z nim jak chcesz na facebooku. Odpisuje. Sam zamieniłem z nim kilka słów.
Total wg mnie nie. Jeśli już to Investors TFI. Gdyby tak było, to niedługo albo się zatrzyma albo będzie musiał ogłosić zejście poniżej 5% głosów. Każdy ma swoje powody. Jak dla mnie dla osób, które nie mają albo mają mało akcji, kupno po obecnej cenie to rzadka okazja.
Nie podaje takich informacji. Mogę tylko powiedzieć, że dla mnie istotnie dużym. W portfelu mam tylko jedną spółkę o większym udziale, a nie należę do zwoleników mocnej dywersyfikacji :)
Zgodnie z przypuszczeniem, w zwiąku z bardzo dobrym tempem sprzedaży, Murapol przyśpiesza ofertę nowych mieszkań. Do oferty właśnie wprowadzane są nowe 5 budynki, czyli etap IV. Przypomnę, że umowa zakładała transakcje pod ten etap dopiero w 2022! Dwie transakcje z Murapolem (III i IV) etap + zamknięcie sprzedaży projektu w Gdańsku (planowana na maj 2020) da wpływ na poziomie conajmniej 12 mln! Z pewnością istotna część tej kwoty zostanie w końcu przekazana akcjonariuszom w formie wykupu akcji i dywidendy. Co więcej wydaje się, że budowa i zasiedlenie oferowanych 7 budynków rozrusza w końcu sprzedaż terenów inwestycyjnych, chociażby pod park handlowy. Alta będzie teraz korzystać z doskonałej koniunktury w branży nieruchomościowej.
Sorry ale widać gdzie jest prawda, kolejny komunikat pokazuje gdzie idzie kasa. Mówisz o skupie akcji, a prezio ma to gdzieś realizuje program motywacyjny i dorzuca kolejne 18k akcji na rynek. Wiem, to już było dawno ogłaszane ale czy nie myślisz, że w obecnej sytuacji ludzka przyzwoitość nakazywałby choćby coś wspomnieć o coraz lepszym tempie sprzedaży w wyżej wymienionym komunikacie? Gdyby miał za grosz dobrej woli to dwoma zadniami mógłby choć trochę uspokoić akcjonariuszy, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Ale jak widać motywacja jest najważniejsza!!!
Nowa oferta Murapolu dotyczy jednak III etapu. Zmyliło mnie rozbicie sprzedaży w ramach etapu na dwie fazy. W tej sytuacji do spółki w pierwszym półroczu powinno wpłynąć około: 5.4 mln (III etap Murapol) - 2.9 mln (zadarki Murapol) + 4.6 mln (Gdańsk) = 7.1 mln. Nie uwzględniam kwesti kosztowo/podatkowych, ale tak czy inaczej oczekiwałbym przynajmniej 2.5 mln na transfer do akcjonariuszy, co przy obecnej wycenie rynkowej daje 10% zwrotu. Kolejne lata nie powinny być gorsze.
Zastanawiają te spadki, biorąc pod uwagę, że Murapol wystawił na sprzedaż kolejne mieszkania: - w etapie III jest w tej chwili 158 mieszkań (jeśli dobrze zanotowałem początkowo było wystawionych 54), z tego 125 wolnych (czyli 33 sprzedane). Tempo sprzedaży niecałe 3 dni na jedno mieszkanie. Dla mieszkań z wcześniejszego etapu tempo sprzedaży wynosiło około 5 dni na jedno mieszkanie - w etapie IV 61 mieszkań, wszystkie wolne