• Wskazniki AF Autor: ~Inwestorrr [188.146.32.*]
    Witam,
    W analizie fundamentalnej mamy masę wskaźników płynności zadłużenia itd. Zastanawia mnie czy mnie jako analitykowi są potrzebne wzory w pamięci czy Wy wrzucacie je z internetu?
    Czekam na Wasze opinie i życzę sukcesów w inwestowaniu.

Pozdrawiam
  • Re: Wskazniki AF Autor: ~ja [83.10.114.*]
    Witam.
    Czy fakt, że tych wskaźników jest bez liku, nic Ci nie mówi? Z czysto logicznego punktu widzenia: albo te wskaźniki są skuteczne, ale wówczas wszystkie pokazują to samo, albo są nieskuteczne. Zatem jeżeli są skuteczne, to wystarczyłby jeden, po co to multum? Ze wskaźnikami (czy to AT czy AF) jest ten problem, że wszystkie odnoszą się do przeszłości, bo na niej bazują (!), natomiast żaden nie mówi wiele o PRZYSZŁOŚCI (no bo niby jak, skoro jest w dużej mierze nieprzewidywalna). Oczywiście może się zdarzyć i czasem się zdarza, że bazując na jakimś wskaźniku lub ich kombinacji odniesiesz chwilowy sukces, ale ponieważ dzieje się to na zasadzie czystego przypadku, ten sukces jest nie do utrzymania w długiej perspektywie czasowej.
    Jedyna recepta na długofalowy sukces na giełdzie to rzetelna wiedza ekonomiczna i dostęp do wiadomości poufnych przed innymi uczestnikami rynku. Oczywiście oba te warunki są zazwyczaj nieosiągalne dla przeciętnego uczestnika rynku.
    Pozdrawiam.