Spółka ma mało dostępnych na rynku akcji , dlatego żadnych balonów nie ma co się bać . Jeśli będą dobre wyniki ,mogą być co najwyżej próby zbijania ceny , silne ręce jednak raczej nie będą bawiły się w spekulacje .Za duże ryzyko pozostania bez papierów .
Problem z tą spółką był taki, ze była zapomniana przez drobnych i omijana przez fundusze ze względu na jej rosyjskość. Jak widzę jakie wyceny mają modne spółki to przy nich nasza spólka jest bardzo tania. Ktoś tu ostatnio pisał o geotrans. obecnie ta spółka ma c/z=26, a c/wk = 12 by mieć takie wskaźniki nasza spółka musiałaby kosztować 125 zł za akcję. to tylko do zobrazowania rozchwiania naszej giełdy. osobiście uważam, ze wielu nowych odpadnie przy pierwszej korekcie, bo moje dotychczasowe doświadczenia z tą spółką jest takie, ze jest ona....nudna. no chyba, że nagle jakiś fund uświadomił sobie jej potencjał i odkurza wszystko jak leci. mam nadzieję, ze tak jest. pozdrawiam wszystkich posiadaczy i życzę cierpliwości.
Na Geotrans musisz liczyć przyszłość a jest ona świetlana! Rynek śmieci uregulowany co da potrojenie zysków a sama spółka jest wyceniana w okolicach 50pln.
Na Interaolt również uwarzam że jest tanio jeszcze i porównując ja do innych OZE jest promocja. Zobaczymy kto wchodzi i czy się ujawni bo jest ssanie. Obserwuję spółkę jak mówiłem od 15.
OZE to tylko niewielka część działalności IRL i nie jest to ich główna działalność IRL Litwa to spółka sprzedająca prąd od swojej spółki matki Inter Rao - rosyjskiego potentata energetycznego. Sprzedaje go przez giełdę Nord pool, obsługując kraje bałtyckie i Polskę. Przy czym Litwa jest hubem dla tego przesyłu. IRL Litwa to coś na kształt naszej Energii. To głównie dystrybutor prądu. Jeden z największych, o ile nie największy w regionie. Dzięki tej spółce kraje bałtyckie są najmniej emisyjne w UE, bo.....kupują prąd z Rosji :), a ta nie płaci za certyfikaty CO2. Dlatego też Polska zwiększa wolumeny prądu rosyjskiego, bo nie stać nas na nasz rodzimy prąd obłożony kosztami certyfikatów. https://wysokienapiecie.pl/25377-rekordowy-import-pradu-w-2019-roku-ponad-10-twh-za-2-mld-zl/ to co z Litwy to przez naszą spółkę generalnie przez najbliższe lata nasza spółka jest skazana na stale rosnące zyski i stabilność odbiorów energii - nie ma dla niej większej alternatywy.
Ok dzięki! Ale trochę nie doceniasz biznesu z Farmami. Maja największe farmy wiatrowe w regionie bałtyckim i to jest zapewne piekna kasa z czystej energii. Pozdrawiam
jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, ze w 4q Polska kupiła ok 770 gwh enrgii, a we wcześniejszych 3 kwartałach łącznie 1133 gwh jeżeli tendencja się utrzymuje - a wszystko wskazuje ze tak jest. to mamy rekordową sprzedaż do Polski w 4q. dla porównania w całym 2018 Polska załupiła 330 Gwh, a w 2019 1.9 Twg stąd pewnie te wzrosty 2020 zapowiada się jeszcze lepiej
I tego się trzeba trzymać! Ja widzę dobre czasy dla spółki Rynek Energii sprzyja i duży atut to posiadanie swoich Farm Wiatrowych! Dobrze mówi kolega Wig iż na tle naszych energetyków ta spółka to rarytas!
Dnia 2020-01-20 o godz. 09:10 ~zubrzyk100 napisał(a): > I tego się trzeba trzymać! Ja widzę dobre czasy dla spółki Rynek Energii sprzyja i duży atut to posiadanie swoich Farm Wiatrowych! Dobrze mówi kolega Wig iż na tle naszych energetyków ta spółka to rarytas!
IRL nie bambus(pietruszka)/NIC NIE ROŚNIE DO NIEBA:))
do nieba nie, ale do p/e=10 by mogło ;) poza tym 11 lutego poznamy szacunki sprzedaży energii i wydaje mi się, ze będzie rekord rekordów, biorąc pod uwagę cząstkowe dane jakie się pojawiają.
Dnia 2020-01-20 o godz. 09:16 ~Krzysiek napisał(a): > do nieba nie, ale do p/e=10 by mogło ;) > poza tym 11 lutego poznamy szacunki sprzedaży energii i wydaje mi się, ze będzie rekord rekordów, biorąc pod uwagę cząstkowe dane jakie się pojawiają.
Wszyscy liczą na rekordy sprzedaży(zysków też) Aco jeśli WSZYSCY SIE MYLĄ/Jak wiesz na GPW wszyscy, nie mają racji
opieram woje założenia na danych, a nie na chciejstwie sprawdzam wolumeny sprzedanej energii, porównuję do raportów jeżeli w 2018 sprzedano do Polski 330 GWH, a w 2019 1.9 TWG (6 razy więcej niż w 2018) no to jakich wyników mamy się spodziewać?
18 maja inkasuję już piątą, dosyć sowitą dywidendę, i co dalej? Proste - trzymam dalej, obserwuję kurs i w czasie spadków ( konkretnych - nie symbolicznych ) delikatnie dokupuję, aby zainkasować kolejną dywidendę, wypłacaną od systematycznie rosnącej ilości akcji.
Spotykamy się na forum za rok - pamiętajcie, pieniądz lubi ciszę!
Pozdrawiam forumowiczów.
Jeśli chodzi o inwestycje w farmy wiatrowe, czyli budowa nowych lub przejęcie już istniejących to pisałem w tej sprawie do IRL czy mają coś w planach i dostałem odpowiedź, że jak będzie taka sytuacja to poinformują o tym w komunikacie, więc jest jeden wniosek że jak na razie nie zanosi się na to chociaż kilka lat temu mówili że mają w planach rozwinąć farmę wiatrową z 30MW do 100MW, ale kiedy i czy w ogóle to nastąpi czas pokaże