Spółki oświetleniowe, takie jak, LUG, LENA, oraz inne o podobnym profilu, podstawowy problem mają z płynnością. Fundamentalna analiza jest utrudniona z powodów różnych / zadłużenie spółek, niejasna struktura właścicielska i inne/, ale analiza techniczna /mająca nikłe znaczenie w niepłynnych spółkach/ powoli pokazuje, szczególnie MACD tygodniowy, oraz dzienny całkiem ciekawy obraz.
Bełkot to chyba masz OBSERWATOR w głowie i to niezbyt poukładane. Wyrażanie takich słów pod adresem drugiej osoby,świadczy to tylko o Twojej kulturze osobistej. Zalecam podjęcie nauki w kursach wieczorowych, w celu uzupełnienia wykształcenia lub do lekarza rodzinnego w celu zbadania stanu umysłu.
Kolego krosno2020 daj już proszę Sobie spokój z próbami przekonania do spółki wszystkich mających odmienne zdanie. Takie sygnały jak tu są generowane to nie jest problem wyrysować w chwili obecnej niewielkim pakietem akcji i gotówki oraz dobrym algorytmem. Jakoś nie potrafisz przytoczyć rzetelnych argumentów w odpowiedzi na post Obserwatora jak i mój wcześniejszy a piszesz jakieś infantylne rzeczy i wszelkimi sposobami próbujesz przekonać do spółki.Powtarzam...jeśli jesteś takim inteligentnym inwestorem jakim się mienisz to opisz kilka racjonalnych powodów popartych rzetelnymi argumentami bo jakoś do chwili obecnej ich nie widać co może świadczyć tylko o Tobie i dać dużo do myślenia innym.
Wymieniłem kolego NARCOS z Tobą kilka zdań na temat spółki i uważałem temat za zakończony. Faktycznie jedno obrażające słowo, forumowicza OBSERWATOR jest merytoryczne, świadczące o wielkiej mądrości. W Twoim przypadku zapominasz o słowach, które wypisujesz na forum. W lipcu 2019r. z jednej strony żałujesz, że nie sprzedałeś po 12 zł. a z drugiej strony namawiasz do sprzedaży, wieszcząc poziom spadku do 2 zł. Ponadto, jakby przy okazji zachęcasz do LUXON LED. Forumowicz OBSERWATOR i Ty jedną łyżką jecie, tylko nie wiadomo z jakiej miski. Moje wpisy wyrażnie podkreślają, że zakup czy sprzedaż należy do indywidualnych decyzji i nikogo do niczego nie zachęcam. Jednocześnie podkreślam, że forum służy do wymiany spostrzeżeń, a nie do lobbowania spółek. W przypadku mojego wpisu na temat MACD nie zachęcało do kupna / wyjaśniłem, że nie dotyczy to spółek o niskiej płynności/ spółki, tylko było spostrzeżeniem ogólnym. Co do mnie inwestora długoterminowego, nie ma znaczenia kto i w jakim celu wypisuje swoje uwagi, gdyż mam własny rozum. W moim portfelu jest wiele spółek i nie martwię się tak jak Ty, o trzyletni horyzont inwestycyjny i płaczę. Podczas wieloletniego inwestowania kupuję lub sprzedaję niewielkie pakiety w celu przyjemności inwestowania na GPW , a duże ilości akcji posiadam i nie chwalę się na forum jaki to jestem KOZAK i posiadam wiele KILO danej spółki.
Jak Jesteś taki wszechwiedzący to napisz coś mądrego, chyba że masz trudności z wysławianiem się. Widać, że i Ty masz trudności z językiem polskim w mowie i piśmie.
"W Twoim przypadku zapominasz o słowach, które wypisujesz na forum. W lipcu 2019r. z jednej strony żałujesz, że nie sprzedałeś po 12 zł. a z drugiej strony namawiasz do sprzedaży, wieszcząc poziom spadku do 2 zł. Ponadto, jakby przy okazji zachęcasz do LUXON LED."
Pokaż gdzie na forum pisałem że sprzedałem za 12 i i gdzie piszę żeby sprzedać. Co więcej nie zachęcam a piszę kogo widzę podczas codziennej pracy na inwestycjach. Naucz się czytać ze zrozumieniem i przestań pajacować na forum.
Napisałeś, że żałujesz że nie sprzedałeś po 12 zł. /twój wpis 2019.07.27/, a o LUXON LED pisałeś wielokrotnie. Zarzucanie mnie pajacowanie, to proponuję popatrz w lustro i ciekawi mnie kogo zobaczysz. .
Twoja głupota nie zna granic, a pewnie popatrzenie w lustro mocno zabolało. Braki w wychowaniu nie kupuje się na GPW, a i w pakiecie można by było dokupić trochę rozumu. Przeszkadza Tobie i Twojemu Pracodawcy, że inni forumowicze wpisują swoje uwagi na forum. Nawet Moderator Twoich wpisów nie umieszcza, gdyż uważa za wulgarne i pozbawione prawdomówności. Powołujesz się na codzienną pracę na inwestycjach, to dopiero teraz zrozumiałem, że w soboty i niedziele nie pracuje się na rusztowaniach i można pisać bzdury na forum.
Obrał błędną strategię działania i odzyskiwanie pozycji potrwa długo tym bardziej, że ilość inwestycji zmniejsza się, a konkurencja stale rośnie. Dobrą inwestycją byłaby tu spółka, która opuściła tydzień temu GPW, ona osiągnęła rekordowy przychód i zysk, ale dywidendą będą się cieszyli Norwegowie.
Jeżeli Norwegowie widzą przyszłość w spółkach oświetleniowych, to nie widzę sensu polemiki z ich zdaniem. Na pewno inni inwestorzy też to zauważą / LENA już zauważona /, że inwestycje wkrótce nastąpią w projekty oświetleniowe w wyniku podwyżek cen prądu. Jest to jedyna droga np. dla samorządów.
Norwegowie dostrzegli póki co przyszłość w tylko jednej spółce oświetleniowej i nie był to Lug, który jak już wspomniałam przez błędną strategię notuje minusy na własnym rynku, który rósł. Dodam jeszcze, że moim zdanie Wasze nadzieje na duże przychody Iuga z oświetlenia ulicznego Smart są nieco naiwne. Schreder i Philips dawno już to mają i rządzą w tym segmencie i innym jest/będzie bardzo ciężko rywalizować.
Norwegowie zobaczyli przyszłość/potencjał póki co tylko w jednej spółce i nie jest to Lug. W oświetleniu ulicznym Smart daję im małe szanse bo w tym segmencie królują schreder i Philips, które mają to od wielu lat, wchodzenie w to teraz to musztarda po kolacji, nawet nie podwieczorku. Moim zdaniem jak pisałam Lug jeszcze długo pocierpi, a jak długo to zależy od koniunktury i tego czy odejdą od obecnej strategii działania, które jest w znacznej mierze bez sensu (video wyniki w kraju).