W dniu wczorajszym tj. 16.01.2020. dokonałem zlecenia sprzedaży akcji CD Project Red. Akcje jednak nie zostały sprzedane i niestety nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego. Dodam że jestem początkującą osobą jeśli chodzi o rynek akcji, dlatego prosiłbym o wyrozumiałość.
Poniżej opisuję dokładnie swój przypadek.
Wczoraj tj. 16.01 postanowiłem dokonać sprzedaży akcji spółki CD Projekt Red. Cena akjcji wynosiła na zamknięciu 282,30 zł. Ustawiłem więc limit ceny sprzedaży na poziomie 282,20 z terminem ważności na 17.01.2020. Dodam że używam konta maklerskiego ING.
Nie potrafię zrozumieć dlaczego zlecenie nie zostało wykonane skoro cena sprzedaży akcji została ustalona na niższym poziomie (o 10 gr. za sztukę) niż wówczas wycena akcji na giełdzie.
Dnia 2020-01-17 o godz. 15:55 xsarion napisał(a): > Witam serdecznie, > > W dniu wczorajszym tj. 16.01.2020. dokonałem zlecenia sprzedaży akcji CD Project Red. Akcje jednak nie zostały sprzedane i niestety nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego. Dodam że jestem początkującą osobą jeśli chodzi o rynek akcji, dlatego prosiłbym o wyrozumiałość. > > Poniżej opisuję dokładnie swój przypadek. > > Wczoraj tj. 16.01 postanowiłem dokonać sprzedaży akcji spółki CD Projekt Red. Cena akjcji wynosiła na zamknięciu 282,30 zł. Ustawiłem więc limit ceny sprzedaży na poziomie 282,20 z terminem ważności na 17.01.2020. Dodam że używam konta maklerskiego ING. > > > Nie potrafię zrozumieć dlaczego zlecenie nie zostało wykonane skoro cena sprzedaży akcji została ustalona na niższym poziomie (o 10 gr. za sztukę) niż wówczas wycena akcji na giełdzie. > > Dziękuje z góry za pomoc.
Na wypadek, jeśli to nie jest prowokacja, odpowiadam. Trzeba było wystawić akcje na zamknięcie (przed godz. 17) z limitem sprzedaży PKC. Wówczas sprzedałbyś na zamknięciu po cenie rynkowej (czyli 282,30 lub niższej, jeśli Twoje zlecenie miałoby wpływ na ustalenie kursu). Jeśli, jak wynika z Twojej relacji, wystawiłeś zlecenie po cenie 282,20 w fazie dogrywki, to po prostu zostało odrzucone, bo wówczas limit musi być równie cenie z fiksingu (282,30). Oczywiście mogłeś wczoraj wystawić na sprzedaż akcje po kursie zamknięcia między 17:00 a 17:05, ale przecież wówczas też nie było żadnej gwarancji, że zlecenie zostanie wykonane. Jeśli np. wystąpiła (znaczna) nadwyżka podaży, to zlecenie też nie zostałoby wykonane. Z kolei dzisiaj, nawet gdybyś przed otwarciem sesji wystawił po cenie 282, 20, to w ciągu całej sesji i tak nie zostałoby wykonane, z oczywistego powodu. Jeśli ktoś chce mieć gwarancję sprzedaży, to w określonym momencie po prostu wystawia zlecenie Po Każdej Cenie. W przeciwnym wypadku takiej gwarancji nie ma i zależy to od gry podaży i popytu, warunkującej kurs.
Po pierwsze dziękuję za odpowiedż i gwarantuję że to nie jest żadna prowokacja.
Chciałbym jeszcze jednak dopytać co do tego jak powinno dokładnie wyglądać zlecenie sprzedaży dla poniższego przykładu.
Na zamknięciu dnia cena akcji zostaje ustalona na poziomie 282,30 zł. O godzinie 20 zostaje podana oficjalna wiadomość na temat przesunięcia premiery gry spółki, która jest praktycznie oczywistym bodźcem na negatywny wynik akcji w następnym dniu.
Jak powinno dokładnie wyglądać zlecenie sprzedaży akcji po cenie z zamknięcia dnia, a więc po cenie 282,30zł?
Czy ustalenie zlecenia sprzedaży z limitem ceny na 282,30 zł i terminem ważności na następny dzień nie gwaratuje sprzedaży?
Dnia 2020-01-20 o godz. 17:48 xsarion napisał(a): > Po pierwsze dziękuję za odpowiedż i gwarantuję że to nie jest żadna prowokacja. > > Chciałbym jeszcze jednak dopytać co do tego jak powinno dokładnie wyglądać zlecenie sprzedaży dla poniższego przykładu. > > Na zamknięciu dnia cena akcji zostaje ustalona na poziomie 282,30 zł. O godzinie 20 zostaje podana oficjalna wiadomość na temat przesunięcia premiery gry spółki, która jest praktycznie oczywistym bodźcem na negatywny wynik akcji w następnym dniu. > > Jak powinno dokładnie wyglądać zlecenie sprzedaży akcji po cenie z zamknięcia dnia, a więc po cenie 282,30zł? > > > Czy ustalenie zlecenia sprzedaży z limitem ceny na 282,30 zł i terminem ważności na następny dzień nie gwaratuje sprzedaży? >
Spuśćmy zasłonę milczenia na to, czy robisz sobie jaja, czy nie :) Negatywna informacja, która spłynie na rynek w czasie zamknięcia handlu, może spowodować (i najczęściej powoduje) dużą ujemną lukę otwarcia. Oczywiście wystawienie zlecenia sprzedaży z limitem 282,30 i terminem ważności na następny dzień nie gwarantuje sprzedaży. Jeśli następnego dnia na rynku nie będzie ofert przeciwstawnych (czyli kupna) z limitem co najmniej 282,30, to do sprzedaży oczywiście nie dojdzie. Możesz tylko czekać, aż kurs wzrośnie do jakiegoś satysfakcjonującego Cię poziomu i wtedy sprzedać (zleceniem PKC), albo np. wystawić zlecenie z limitem 282,30 i terminem ważności WDA, czekać i modlić się, aby kurs kiedykolwiek w przyszłości znowu zawitał na te poziomy. Jeśli bogowie będą łaskawi, to sprzedasz, jeśli nie, to nie.
Też jestem nowy i jeżeli dobrze rozumiem - to w przypadku wystawienia oferty z limitem na następny dzień to tak jakbyś wysłał kogoś na bazarek z pakietem Twoich akcji, ustawił się na bazarku z ceną 282.30, ale obok inni mieli ceny 282, a że było więcej sprzedających niż kupujących - to kupowali po cenie 282 a nie 282.30. Aczkolwiek ja też dopiero się uczę, w sumie do tej pory tylko kupuję i dokupuję a nie sprzedaję więc... :P
Dokładnie tak. I tak możesz sobie stać na tym bazarku do końca świata i jeden dzień dłużej. Cena czyli kurs może spaść w tym czasie ile sobie tam chce np. do 100 zł. Będziesz budził tylko uśmiech politowania lub stanowił obiekt drwin czemu żądasz 282 zł za coś co u innych można kupić za 100...
Jeśli wystawiasz zlecenie sprzędaży z limitem ceny, to jeszcze nie oznacza, że ktoś to kupi. Jeśli chcesz mieć gwarancję, że sprzedasz to wystaw PKC (po każdej cenie). Możesz też spróbować na następny dzień wystawić PCRO (po cenie rynkowego otwarcia), ale w tych przypadkach nie wiesz po jakiej cenie sprzedasz.
Do obecnego momentu dokonałem tylko jeden raz sprzedaży akcji i to po cenie z zamknięcia dnia. Stąd wystąpiło moje zdziwienie przy wyżej opisywanym przykładzie.
Może powinienem przemyśleć jeszcze raz sens przebywania na giełdzie.
Ja też jestem laikiem w temacie ale odsyłam do linku poniże (może nie było chętnych na kupno)j:
https://www.timsa.pl/brak-mozliwosci-sprzedazy-akcji-na-gpw-trzy-sytuacje-w-ktorych-moze-sie-to-zdarzyc/