Gdzieś zniknął cały ciekawy i jeden z w miarę merytorycznych wątków o CDProjekt w którym ktoś pytał o to kto normalny bierze szorty na tej spółce.
Podtrzymują moją strategię: wejście na pozycję szort przy 290zł, w przypadku przebicia ceny 293zł zamykam pozycję, w przypadku przebicia ceny 285zł powiększam pozycję.
Możecie pisać jaką macie strategię na CDP i dlaczego - warto porozmawiać merytorycznie.
ja mam szorty średnio 285 ze stopem na 300. Już wielcy powychodzili w okolicach ~290 i cały czas uciekają. Już niedługo będzie wąskie gardło i może być ciężko podobierać. Za duży hype jest na tą spółkę co strasznie mnie cieszy.
Dnia 2020-01-15 o godz. 14:08 ~Dolon napisał(a): > Jakie sa instrumenty na do grania na spadki CDR dostepne na GPW poza certyfikatami ing i rcb? Nie licze żadnych forexów cfd itd.
Ja korzystam z ING Turbo, innych nie próbowałem, ale też jestem ciekawy, czy coś polecacie. I jakie sa plusy i minusy innych.
INGTurbo = dźwignia x4,4, no i nie ma ryzyka straty większej niż wpłacony kapitał, można go prosto zakupić w dowolnym domu maklerskim wklejając nazwe sertyfikatu.
Po premierze dopiero będą dobierane longi. Kto dziś kupuje ma nie równo pod kopułą. Już śmialiśmy się przy 150zł. Praktycznie czysty hazard to był, a dziś to już inwalidztwo umysłowe. Jak ktoś ma od 50zł i nie sprzedaje, bo chce jeździć na walne i nie chce zarobić tylko jest fanatykiem spółki to ok. Firma oczywiście ma ogromny potencjał. Jednak kupno dziś to jak kupno Amazona w 2000 po 75USD.
Naprawdę zniknął?
Dziwne rzeczy dzieją się na tym forum.
Widziałem post nagana, w którym napisał coś , co było strzałem w kolano. Godzinę później też zniknął.
Oczywiście post, a nie nagan:)
Otwieraj nikt ci nie broni tylko mniej świadomość że ta seria będzie wygasać pod koniec marca.W trakcie zmasowanego marketingu CP 2077, dodatkowo CDR wtedy przedstawia wyniki za q4 wraz z rocznymi gdzie będą podbite sprzedażą wiedźmina dzięki serialowi a jak wiemy analitycy lubią tu robić konsensusy jeszcze prezesi na konferencji się chwalą a gwint wychodzi na androida więc jak myślisz że kurs wtedy będzie niżej znacznie niż dziś to wchodź nawet na kredyt tak jak Teslę rok temu grali shoorta a wystraczyły jedne wyniki na + i z 200 zrobili 550 $
Dnia 2020-01-15 o godz. 15:22 ~Audiosystem napisał(a): > Byleby ci nie piekła jak ich gdy kurs im rial rosół z 140 na 220 zł guru spadku :)
Niepotrzebne są te złośliwe komentarze ;)
Wejście w pozycje wiąże się po pierwsze z ryzykiem, po drugie ze strategią wyjścia. Wystarczy teraz przesówać stop losa na kolejne poziomy i nic nie będzie piekło ;)
Ja szorciarzem nie jestem, wiec z ciekawości tylko zapytam. Nie ma łatwiejszych społek do na shorty, gdzie można zarobić lepiej? Takie banki czy choćby jedna znana firma obównicza której nazwy nie wymienię:)? Statystyka i historia jest tu przeciwko shortujacym więc wydaje mi się to po prostu nie rozsądne, ale skoro tak dużo osób to robi to zakładam że w tym szaleństwie jest metoda
Dnia 2020-01-15 o godz. 15:32 ~Mat napisał(a): > Ja szorciarzem nie jestem, wiec z ciekawości tylko zapytam. Nie ma łatwiejszych społek do na shorty, gdzie można zarobić lepiej? Takie banki czy choćby jedna znana firma obównicza której nazwy nie wymienię:)? Statystyka i historia jest tu przeciwko shortujacym więc wydaje mi się to po prostu nie rozsądne, ale skoro tak dużo osób to robi to zakładam że w tym szaleństwie jest metoda
Jakie spółki na GPW są bardziej przewartościowane niż CDP? C/WK x28 na szczycie w piątek?. To musi walnąć, kwestia czasu...
E tam, nie musi. Cyberpunk ochłodzi wskaźniki bardzo, ale do Cybera 4 miesiące więc może być tu gruba jazda w dół jak już się zdarzało na tym walorze. Papier zaleszczony, jak ktoś wywoła panikę to frajerzy będą się zabijać by sprzedać ze stratą I tu jest szansa na nażarcie się na krótkich.
No tak, ale C/WK, C/Z jakie jest kazdy widzi parafrazując klasyka. Ale te wskaźniki zawsze uzywa sie w kontekście. Rozumiem że short jest bardziej na "wyczucie", intuicję, przekonanie. To są rzeczy również ważne w biznesie, ale jednak niemieżalne, pomijając policzalny zysk lub stratę rzecz jasna:)
Moja decyzja o pozycji szort na podstawie: 1) fundamentów (c/z, c/wkl, 2) osiągnięcia historycznego maksimum, po którym powinna nastąpić korekta, 3) sygnałów sprzedaży najpierw na wykresie 30-minut owym, potem 1-godzinnym, następnie 4-godzinnym, jutrzejsza sesja powinna dać sygnał sprzedaży na wykresie dziennym co przyspieszy spadki.
Korekta się należała, zobaczymy jak daleko sięgnie. Zysk na razie wirtualny, bo cały czas jesteśmy na krótkiej pozycji i nie wiadomo w którą stronę i jak daleko pójdzie rynek. Przesuwam SL z 293zł na 287zł.
Wybijemy dołem?? 3 miesiące do premiery CP 2077 w międzyczasie wyniki za q4 gdzie jak wiemy analitycy dają ładne konsensusy bo lubią CDR i konferencja roczna gdzie prezesi lubią się chwalić. Fajnie to jaki kurs guru spadkowy widzisz w kwietniu 200,150 a może 80 zł lub niżej :) Hype będzie narastał , kampania za dziesiątki milionów $ będzie w toku a CDR kurs poleci na groszówki spektakl pt sen spadkowego spekulanta. Tylko nie jeden spekulant skończył w koszmarze bo już Marshall, DNB i inni próbowali grać na spadek i gdzie teraz są liczą miliony czy uzupełniają depozyt
Przecież napisałem, że nie wiem i że nie jestem jasnowidzem. Nikt nie wie jaki będzie kurs, a każdy kto tak twierdzi jest w błędzie. Rozważam po prostu różne scenariusze :)
Dnia 2020-01-15 o godz. 22:16 ~Audiosystem napisał(a): > Wybijemy dołem?? 3 miesiące do premiery CP 2077 w międzyczasie wyniki za q4 gdzie jak wiemy analitycy dają ładne konsensusy bo lubią CDR i konferencja roczna gdzie prezesi lubią się chwalić. Fajnie to jaki kurs guru spadkowy widzisz w kwietniu 200,150 a może 80 zł lub niżej :) Hype będzie narastał , kampania za dziesiątki milionów $ będzie w toku a CDR kurs poleci na groszówki spektakl pt sen spadkowego spekulanta. Tylko nie jeden spekulant skończył w koszmarze bo już Marshall, DNB i inni próbowali grać na spadek i gdzie teraz są liczą miliony czy uzupełniają depozyt
To mówisz, że nie wybijemy dołem? ;) Opóźnienie premiery, to nie taka rzadka sytuacja, szkoda tylko, że CDP pompował wcześniej tak mocno datę premiery. Ból będzie tym większy...
Dnia 2020-01-16 o godz. 15:25 ~Short napisał(a): > Będzie panika?
Może być, dużo urosło, to może dużo spaść. Pierwsi łapacze spadających noży pojawią się około 270zł, jeżeli przbijemy ten poziom, to następny przystanek 250zł i myślę, że to jest dobra sytuacja wyjścowa do dalszej gry. Tam jutro kurs może się zatrzymać, a przez weekend wszyscy będą myśleć co dalej ;)
Dnia 2020-01-16 o godz. 21:22 passenger napisał(a): > Dnia 2020-01-16 o godz. 15:25 ~Short napisał(a): > > Będzie panika? > > Może być, dużo urosło, to może dużo spaść. Pierwsi łapacze spadających noży pojawią się około 270zł, jeżeli przbijemy ten poziom, to następny przystanek 250zł i myślę, że to jest dobra sytuacja wyjścowa do dalszej gry. Tam jutro kurs może się zatrzymać, a przez weekend wszyscy będą myśleć co dalej ;)
No chyba, że będzie pnika i te dwa wsparcia pękną jak zapałki. W 2018 zjazd na CDP był kilkadziesiąt procent, więc jest to możliwe do powtórzenia. Sadząc po ilości nowych wątków wyprodukowanych na forum od wczorajszego wieczora, to emocje są mocno podgrzane...
W poniedziałek zależnie od tego jak będzie wyglądał handel od rana, ponownie wchodzę w pozycję szort połową kapitału. Zamknięcie pozycji po przebiciu 271zł, dołożenie kapitału po zejściu poniżej 260zł.
Chłopaki, nie rozumiem czemu gracie na krótko, piątkowa sesja pokazałą, że zebrali całą podaż od wystraszonych i wracamy w mojej ocenie na 280 a później nowe rekordy.