Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że będzie to wyglądało tak; 1. Dziś odcięcie pp - od jutrzejszej sesji już nie będzie przysługiwało pp 2. Następnie zarząd przedstawi daty notowań pp oraz zapisów (tych dat jeszcze nie ma, ale z komunikatu wynika, że będą podane w krótkim czasie po odcięciu pp)
Zapisy odbywają się normalnie przez biura maklerskie te w których każdy posiada rachunek. Przeważnie jest zakładka w rachunkach i robi się to elektronicznie (jak coś zawsze każdy może zadzwonić do swojego biura maklerskiego i z pewnością wyjaśnią)
W przypadku Efektu na jedno pp (na każdą akcję przysługuje jedno pp i to zostanie zarejestrowane automatycznie na rachunku bodaj od jutra) będą przysługiwać dwie akcje po 1 zł i taką kwotę trzeba mieć na rachunku razy ilość akcji obejmowanych.
Poza zapisem, który polega na kilku kliknięciach w rachunku nic tutaj nie trzeba robić. Wystarczy czekać na komunikaty.
ps jeżeli wiedziałeś jak i co to powyższe wyjaśnienie również dla innych akcjonariuszy
*w przypadku efektu na jedno pp przysługują dwie akcje po 1 zł (natomiast pp każdy otrzyma w ilości takiej ile ma akcji => czyli jedna akcja to jedno pp które uprawnia do zapisu na dwie nowe akcje po 1 zł
trzeba zdawać sobie sprawę ze emisja możne nie dojść do skutku zrobione jest do zbicia akcji lub nie wszyscy dostaną bo trzeba będzie spełnić jakieś wymyślone wymagania trzeba bacznie obserwować spółkę
Emisja z pp jest najbardziej sprawiedliwą emisją jaką zna rynek. W przypadku z pp jest to o tyle prostsze, że w pierwszym momencie akcjonariusze nabywają PDA (prawo do akcji) i na GPW ten instrument też jest notowany (jest to o tyle istotne, ze do czasu rejestracji akcji co jest najdłużej trwającym procesem akcjonariusz, który zapisał się na akcje z pp po krótkim okresie będzie mógł handlować PDA- Pda jest przeważnie notowane z bardzo podobnym kursem co akcje.
Odniosę się jeszcze do drugiej części Twojego wpisu napisałeś lub nie wszyscy dostaną bo trzeba będzie spełnić jakieś wymyślone wymagania trzeba bacznie obserwować spółkę koniec cytatu
Nie ma takiej możliwości, bo przypisanie pp odbywa się automatycznie. (każdy kto dziś zostawi akcje na rachunku od jutra automatycznie dostanie pp i będzie je widział na rachunku) Co najwyżej bywa tak na każdej spółce, że do 5% akcji jest uśpionych i to jest taki ekstra zysk dla akcjonariuszy, którzy mają pp (ale to jest coś dodatkowego), którzy mogą oprócz zapisu z własnych pp zrobić zapis dodatkowy licząc, że ktoś nie obejmie akcji, ale w tym przypadku gdy emisja jest po 1 zł z pewnością będą to minimalne ilości
Cieniak zarząd poda terminy, ale to będzie sporo czasu. Rozciągnie się to pewnie na co najmniej kilka dni może nawet kilkanaście licząc od dat rozpoczęcia zapisu. (póki co jeszcze nie są podane terminy)
Najpierw jeszcze notowania pp które też są instrumentem o wartości, która wynika z odcięcia pp (odcięcie od jutra i akcje będą notowane ze znacznie niższym kursem niż dziś, ale będzie to równoważyć prawo poboru do zapisu na dwie akcje po 1 zł i stąd wynika wartość pp0
Cieniak wystarczy Bankier. Czasem bywam w miejscach gdzie spotykają się inwestorzy jak ostatnio forum inwestycji w Warszawie i ew. jak się zgra możemy pogadać.. Okoń to już jest Twoja indywidualna strategia. W mojej ocenie redukcja będzie tutaj przeogromna a z racji, że jest w akcjonariacie tutaj sporo spółdzielni to gdyby taka przegapiła emisję zarząd takowej zostałby wyrzucony zaraz na drugi dzień.
...ale jak najbardziej warto robić zapisy dodatkowe. Bo nawet przy redukcji 99% na każde 100 akcji dostaniesz 1 szt.
To już zależy od rynku. Dla przykładu ja mam zakup po 11.9 i jeżeli doliczę sobie 1+1= 13.9/3=4.63 - ale, że nie wiem jak zachowa się kurs rozłożyłem sobie zakupy akcji po to by ew. reagować już po okresie notowania pda. (nie mam tutaj na myśli uśredniania a bardziej podchodzę do tego jako całościowa strategia, bo celem jest trzymanie min. ok. roku lub gdy kurs osiągnie moje cele) W moim scenariuszu bazowy po okresie przereagowania akcjonariuszy zakładam, że rynek zacznie zauważać niedowartościowanie Efektu (Efekt to najtańsze nieruchomości w Krakowie)
Co ciekawe po 7 latach (choć mało kto myśli tutaj w takim horyzoncie, al ppk mogą tak myśleć) zostanie spłacony kredyt za hotele i kwota ponad 6 mln z wynajmu hoteli będzie już zyskiem (niezależnie od tego w każdym roku kwota kredytu będzie maleć z harmonogramu wynika, że o 17 mln w najbliższych 3 latach)
Zarząd musi poprawić komunikację i to jest dla mnie najważniejszy cel krótkoterminowy.
W scenariuszu bazowym nie. Sama umowa najmu może niektórym akcjonariuszom się nie podobać, ale opierając się faktach fizycznie pod względem własności tych nieruchomości nie nastąpiła żadna zmiana i nie ma od strony prawnej (o zabezpieczeniu bankow nie wspominając) takiego zagrożenia.
W scenariuszu bazowym zakładam, że część akcjonariuszy przereagowała i ich reakcje dziś nie mają potwierdzenia w faktach stąd będzie postępowała zmiana sentymentu (rynek zacznie zauważać, że pod względem własności nic się nie zmieniło, hotele warte 100? mln nadal należą do Efektu i zauważenie wartości min. 150 nieruchomości w spółce wycenianej na 20 mln i co istotne rentownej z C/Z=5
A czy nie jest tak, że aby przeprowadzić emisję konieczne jest przedstawienie prospektu emisyjnego?
W KNFie nie widzę złożonego wniosku o prospekt, a cały proces może tam trwać długo.
Ktoś się orientuje?
W ostatnim roku ruch pasażerski na lotnisku Balice wzrósł do ponad 8 mln w związku z tym wzrosło prawdopodobieństwo tego, że któryś samolot wyląduje na jednym z hoteli należących do Efektu. Mniej więcej w takiej kategorii ryzyk dla efektu są dla mnie tego typu wpisy jak powyższy.
Jednak niezależnie od tego z tych dyskusji wyłania się jeden ważny wniosek. Zarząd musi poprawić komunikację, bo ewidentnie widać, że są duże braki po stronie spółki w tej kwestii.