W październiku lub listopadzie pisałem "Ja obstawiam dywidendę w przedziale 1,77-1,82 co powinno wypchnąć kurs PLAY na poziom około 33,5-34,5" i jak widać niewiele się pomyliłem, gdyby odjąć rajd na ostatnie 2 dni grudnia to trafiłem w punkt.
Wyniki za Q4 i cały 2019 będą pod koniec marca (o ile dobrze pamiętam), ale jak mojej prognozy nie zmieniam.
Zapowiedzi podwyżek cen (tylko dla pre-paid) to trochę mało by istotnie wpłynęły na kurs akcji a już na pewno nie na dywidendę - jeśli już to na tą za 2020 czyli w 2021.
Nie spodziewam się powrotu na poziomy powyżej 35 - raczej bujanie w pasie 33,5-34,5 z lekkimi odchyłkami od tego
do inwestor. zastanawia mnie ten grudniowy rajd w końcówce, akcje doszly do ponad 35.70. tu nie bylo zadnego impulsu, byc moze chec zakupy w 2019, bo innej przyczyny nie widze
niestety zal, ujemna dywidenda?! facet pewnie nie wie co to dywidenda. zobaczymy jak bedzie reagowal kurs do maja. zastanawiam sie co robic, kiedy ewentualnie zwiekszyc zaangazowanie, mam srednia 27,78.
Jak rozliczacie Państwo dywidendę z tego typu spółek?
Skoro zagraniczna (Luksemburg) to pobiorą za granicą 15% od dywidendy, jak wyrównać naszej skarbówce do 19%.
Czy wpłatę (na jakie konto i w jakim temacie) należy wpłacać do US i kiedy?
Należy to zawrzeć w rozliczeniu rocznym i określić 19% oraz odliczyć 15% już opłaconych?
Ale kit wstawiają! Musisz odprowadzić podatek do US w wysokości 4%! Tak zabrali Ci 15% ale w Polsce jest 19% więc różnicę (4%) musisz tu oddać. Oczywiście 4% od całej dywidendy - proste! Trzeba troszeczkę poszperać w necie i wszystkiego się dowiesz - także o umowach miedzy państwami dotyczących uniknięcia podwójnego opodatkowania.
~ehhh tak też czytałem, że muszę dopłacić 4%, gdyby pobrany był podatek >= 19% nie musiałbym dopłacać. Muszę też wpisać w PIT-38 wartość tych 19% oraz jako koszt uzyskania 15% (max 19%), więc wyjdzie "niedopłata". Pytanie, do kiedy mam wpłacić do US te 4%, czy przy rozliczeniu PIT-38, czy jakiś termin od przelewu na konto dywidendy.