• Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~wujoT [78.11.79.*]
    Poczytajcie tylko na forach:
    Hutmena
    Impexmetalu
    Indykpolu
    no i teraz na JHM DEVELOPMENT i Mirbud
    wszędzie się reklamuje jako "obrońca" wyciskanych, a tak de facto to mały człeczek, który dowartościowuje się wzniosłymi sloganami. No cóż, dzwon jest głośny tylko dzięki temu, że jest w środku pusty.
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~Kolar [149.156.209.*]
    a ja myślę, że ma rację. Z takim cwaniactwem trzeba walczyć.
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~ferdek [5.173.88.*]
    Próbujesz nas trollu zniechęcić i podzielić. Widocznie Mirgos boi się procesu
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~Tomik [83.26.245.*]
    ktoś mnie tu obraża.
    człowieku, wiesz, że te wasze przymusowe wykupy wykonczyły całą giełde !?
    wytłumacz mi czy to jest uczciwe. sprzedajesz akcje po 10 zł, odkupujesz po 3 zł. A spółka w międzyczasie sie rozwija. dla mnie to już druga taka spółka. jak to nazwiesz?
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~Marek [94.40.99.*]
    człowieku to jest giełda i cene tu ustala rynek, powinieneś to wiedzieć zanim zainwestowałeś swoje pieniądze, pokaż gdzie zostało złamane prawo tu obowiązujące, zamiast wylewać swoje żale na forum..
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~17_grudnia [31.0.120.*]
    Dnia 2019-12-18 o godz. 15:05 ~Marek napisał(a):
    > człowieku to jest giełda i cene tu ustala rynek, powinieneś to wiedzieć zanim zainwestowałeś swoje pieniądze, pokaż gdzie zostało złamane prawo tu obowiązujące, zamiast wylewać swoje żale na forum..

Niewypłacanie dywidendy jest złamaniem prawa akcjonariusza do udziału w zyskach spółki.
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~da-mo [83.26.190.*]
    Dnia 2019-12-18 o godz. 15:23 ~17_grudnia napisał(a):
    > Niewypłacanie dywidendy jest złamaniem prawa akcjonariusza do udziału w zyskach spółki.

No to człowieku błysnąłeś wiedzą.
    Zgodnie z art. 347 k.s.h., akcjonariusze mają prawo do udziału w zysku wykazanym w sprawozdaniu finansowym, zbadanym przez biegłego rewidenta, który został przeznaczony przez walne zgromadzenie do wypłaty akcjonariuszom.
    Warunkiem realizacji prawa do dywidendy jest zatem, po pierwsze, wykazanie zysku przez spółkę w sprawozdaniu finansowym zbadanym przez biegłego rewidenta, a po drugie, podjęcie przez walne zgromadzenie uchwały o przeznaczeniu zysku do wypłaty akcjonariuszom, co może, ale nie musi nastąpić, walne zgromadzenie może bowiem np. przeznaczyć cały zysk na podwyższenie kapitału zapasowego. Spełnienie tych dwóch przesłanek warunkuje przekształcenie się prawa do dywidendy w roszczenie o wypłatę dywidendy.
    Gdybyś miał rację, to dwie trzecie spółek łamałoby prawo.

• Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~17_grudnia [31.0.126.*]
    Prawo akcjonariusza do udziału w zysku należy do trzech podstawowych jego praw z tytułu posiadania akcji. Wyrok SN z 16.04.2004 r. (I CK 537/03).
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~da-mo [83.26.190.*]
    Dnia 2019-12-18 o godz. 18:40 ~17_grudnia napisał(a):
    > Prawo akcjonariusza do udziału w zysku należy do trzech podstawowych jego praw z tytułu posiadania akcji. Wyrok SN z 16.04.2004 r. (I CK 537/03).

Prawo do udziału w zysku tak, ale tylko wtedy, gdy walne przeznaczy zysk do podziału. A jak wyłączy zysk od podziału to akcjonariusz nie ma żadnego prawa, poza prawem złożenie wniosku do sądu i sąd uchyli uchwałę o wyłączeniu zysku od podziału.
  • Re: Tomik to pieniacz giełdowy !!! Autor: ~17_grudnia [31.0.126.*]
    W prawdziwej demokracji obowiązuje podstawowa zasada, rządy większości-ochrona mniejszości, To co zaprezentował tu Mirbud ,wykorzystując swoją pozycję, przeczy tej zasadzie.
[x]
JHMDEV 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.