Wywiad z Henrym Cahilem. Pokazał krótki fragment odcinka na motywach opowiadania Kwestia Ceny. Widoczny jest Jeż z Erlenwaldu: https://youtu.be/oO-5dtlOyBM?t=383
Ciekawe czy za Jeża odpowiada PI. Co o tym myślicie...?
są efekty specjalne realizowane na planie filmowym, świetnym przykładam tego jak to się robi był kultowy film F/X i są tzw komputerowe efekty specjalne VFX i tutaj bawi się platige, poza tym robi tzw postprodukcję ten jeż wygląda mi na te pierwsze, choć tak naprawdę nie wiem....
Według mnie są to sceny sprzed postprodukcji. Zauważcie że nie ma żadnych widocznych cięć, zero krwi i trochę widać niedopracowanie graficzne.
Zresztą w wielu wywiadach była mowa, że oni chcą mocno ograniczyć CGI na rzecz efektów prawdziwych efektów wizualnych. Bagiński sam wspominał, że jak Cavil walczył z potworem to chciał mieć przed sobą jego wizerunek
gumowy smok zapewne tak, ale w czasie kręcenia sceny, a jak już cavill się nawalczył, to walkę kontynuowali spece od efektów specjalnych z platige i 3 pozostałych firm i pewnie gumowy potwór zamienił się w takiego...że strach oglądać go nawet w telewizorze vfx rządzi!