Wyniki za 3Q dno, spadki na wszystkich poziomach, generalnie narracja była taka ze 2 półrocze jest lepsze niż 1 a tu najgorszy kwartał jak do tej pory. Tak jak pisałem kilka miesięcy temu, jedna cyfra w tym roku jest możliwa. Teraz czekam na bzdety troli wynajętych przez te dwa tuzy z Tychów.
Przeanalizuj raport dokładnie. No chyba, że potrafisz tylko porównać rubrykę zysk netto... Wtedy zalecam zajęcie się czymś innym niż giełda. Ja np. widzę, duży skok gotówki w kasie i zmniejszające się zobowiązania. Oczywiście tak jak w raporcie porównuje r/r.
Starcofony się nie sprzedają, przecież to rynek malejący. Oczywiste że Spółka będzie dołować. Meizu ich jeszcze pociągnie w dół. Zero pomysłu na biznes. No chyba że hotel Wilusza, co kupil za wyłudzone pieniądze za akcja, które prywatnie sprzedał podając fałszywe prognozy w Prospekcie, nie podając ryzyk (Nokia i inne). KNF i tyle!
Akurat poruszasz element, który nie jest tak istotny w przypadku tej spółki. Na koniec roku miala pełny „magazyn”. Widać ze wyciągu roku go uplynnili i wyglada to po prostu tak, ze na bardzo słabych marżach. Stad wziął się wzrost gotówki i spadek zobowiązań. Jeśli cieszy cię to co jest tu i teraz, to się ciesz, ale ja jednak patrzyłbym w szerszej perspektywie. Fakt jest taki, ze sprzedaż spada i jest realizowana na coraz niższych marżach mimo ze panowie twierdzili, ze wydają strasznie dużo na promocje i rozwój oferty. Niech już sam każdy sobie odpowie co to oznacza.
Jak to sprzedaż spada? Przecież masz wyższe przychody ze sprzedaży o 9mln. niż rok temu. Mniejszy zysk jak spojrzysz w raport wynikał z wyższych nakładów na usługi obce i na wyższe płace (witamy w państwie PIS). Nie wiem co sie pod pojeciem usługi obce kryje w tym przypadku? Ale może to ten sławetny marketing.
MAXIKING, PO CO , CO KWARTAŁ MARNUJESZ CZAS NA TĄ SPÓŁKĘ? WYPOWIEDZIAŁEŚ SIE , ŻE JEST SŁABA I DAJ SOBIE SPOKÓJ. CO TO ZA MISJA PRZEKONYWAĆ WSZYSTKICH O TYM?
Poza tym piszę samą prawdę, nikogo nie obrzucam g..., nie naciągam rzeczywistości. W mojej ocenie tak powinno wyglądać forum - rzetelna dyskusja, no ale takie wpisy jak twój nic nie wnoszą.
No właśnie to zrobiłem a ty porównujesz wyniki narastająco i podniecasz się sprzedażą wypracowaną w 1H pomijając zupełnie 3Q. Myśle, ze masz szanse na rentę.
A teraz zacytuj mnie trolu, gdzie cokolwiek napisałem o kursie akcji. Jak dla mnie moze spadać. Dokupię z chęcią nawet po mniej niz 10 zł. Ponad 6zł na akcję gotówki w kasie. Papierowe zyski na spółkach mnie nie interesują, tylko przyrost sałaty.
Przede wszystko brak ci konsekwencji. W weekend pouczałeś mnie jaki to świetny raport i żebym się nauczył czytać albo żebym zajął się czymś inny, a nie giełdą. Dziś jak kursem zajął się już widłowy, piszesz, ze to w sumie dobrze ze spada, bo dokupisz. Jak już się całkowicie wypróżnisz, to tak jak pisałem, skieruj się do zusu po zapomoge.
To co moze swiadczyc na niekorzysc zarzadu to brak jakiejkolwiek wzmianki w raporcie za 3kwartał o przyczynach nizszego zysku - zdecydowanie nizszego niz w poprzednich kwartałach obojetnie jak porownujemy. To troche martwi bo jednak tegoroczny spadek zysku w sumie jest uderzajacy i brak takiego komentarza sprawia wrazenie nierzetelnego raportu jako calosci. Chyba ze cos pominąłem czytając?
I znowu trolu daj mój cytat z wypowiedzi, że raport jest świetny. Podważyłem tylko twoje nieprawdziwe sfofmułowania, że w każdej pozycji jest gorszy niż wcześniej. To z twojego kontekstu wypowiedzi można wnioskować, że raport jest tragiczny. A raport w mojej opinii jest ani dobry ani słaby. Są tendencje nie za dobre jak podwyższenie kosztów pracowniczych, co w połączeniu z brakiem wzrostu marży na produktach daje mniejszy zysk i tyle tajemnicy. Nie ma w tym nic tragicznego tylko normalna sprawa w każdej firmie zatrudniającej pracowników w tym kraju. Jest za to duży zapas gotówki.
minęło kilka dni od publikacji, nie chciałem się wypowiadać bo mnie tu od troli wyzywają, tylko poobserwować co się dzieje. Zgadzam się z przedmówcą ze niepokoi brak komentarza w raporcie, co więcej w jakichś publikacjach prasowych pan prezes wręcz jest zadowolony z wyników (cytat) co jest wg mnie jakimś absurdem, temat wyników za sam 3Q jest pominięty. To wyglada tak, ze to jest już jakaś trwała tendencja a nie jednorazowy spadek, bo w ogóle o tym nigdzie nie ma słowa. No i rynek chyba tak to ocenia patrząc na kurs...