Przeglądałem raport i kompletnie nie wiem skąd dzisiaj takie spadki. Jedyne co zauważyłem, to że mają 4 pracowników więcej niż rok temu a na płace wydają 20% więcej (przy niemal 290 pracownikach). Reszta wygląda dla mnie bardzo dobrze. Firma ma kupę gotówki, może szykują się do skupu akcji?
skup już był - za drobne i nikt prawie nie skorzystał. Teraz nie będzie dywidendy bo planują akwizycje - tak podali w komunikacie. Słabo słabo z tą wyceną.
No tak, był w październiku komunikat. Akwizycja oraz skup akcji. To dlatego mają tyle gotówki:
" Raport bieżący nr 17 / 2019 Data sporządzenia: 2019-10-11 Skrócona nazwa emitenta PGS SOFTWARE S.A.
Temat Informacja poufna Podstawa prawna Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
Treść raportu:
Zarząd Emitenta informuje że, w przeciwieństwie do ubiegłych lat, nie zamierza występować do Rady Nadzorczej z wnioskiem o wypłatę zaliczki na poczet dywidendy. W związku z planami akwizycyjnymi oraz programem skupu akcji Spółka będzie akumulować środki na te cele."
Bardzo dobre wyniki. Z samej działalności dużo lepiej niż w 3Q2018 ale jak się patrzy tylko na wynik końcowy to jest jak jest. Mam nadzieje, że wrócą do dywidendy.
Nawet jeśli nie znajdą nic do akwyzycji i się wycofają z niej, to przecież kasa, którą mieli na nią przeznaczyć, nie rozpłynie się w powietrzu - pewnie ją wypłacą w dywidendzie tak, czy inaczej.
Cytat:"Analitycy obniżyli prognozę przychodów PGS Software na 2019 r. do 142,9 mln zł (147,3 mln zł wcześniej), ale podnieśli szacunki zysku netto do 23,5 mln zł (21,7 mln zł wcześniej) i EBIT do 28,7 mln zł (26,5 mln zł wcześniej). W 2020 r. analitycy prognozują, że PGS osiągnie 160,4 mln zł przychodów, 22,6 mln zł zysku netto oraz 27,6 mln zł EBIT."