Byłbym wdzieczny za opinie osób inwestujących w fundusze poprzez mBank. Chce zamienić Arka Akcje na jakiś fundusz(e) mBanku. Jeszzce nie wiem jak bedzie wygladał mój portfel, ale najpierw chciałbym poznac opinie osób już inwestujących przez ten Bank.
Będę bardzo wdzieczny za opinie.
ja mam przez mbank aig akcji i bph dyn,
szybko i sprawnie bez oplat, zakup czy konwersja to dla Ciebie 2minuty bez ruszania sie z domu , mozesz rano dac zlecenie , duuuza wygoda polecam
Bardzo dziekuję za dotychczasowe dwie opinie. Ale jak to jest z konwersjami. Jestem teraz z Arka Akcji i jeżeli coś jewst nie tak, to mogę konwertowac do Ochrony Kapitału i przeczekać kiepski czas. A jak jest w mBanku ?
Poza tym na czym polega ten mBank, jaki mechanizm oferuje. Przecież moge bezpośrednio inwestować w fundusze, które są w ofercie mBanku a nie przez mBank (na pierwszy rzut oka wyglada on na pośrednika).
Jestem klientem mBanku od ok. 6 lat (oczywiście SI nie był uruchomiony od początku istnienia mBanku) i żadnych złych doświadczeń. Szybkość, wygoda, brak opłat. Nie ma lepszej oferty na rynku. Mogliby mieć ewentualnie więcej funduszy, ale i tak wybór jest przyzwoity.
No dobra ale przy zmianie funduszu trzeba bedzie zaplacic podatek tak ?? a jezeli otwozymy sobie konto w AEGON to za konwersje nic nie placimy i ponoc za niektore fundusze w mbanku trzeba placic ?? tak slyszalem ale nie wiem czy to prawda np za Legg mensona akcji jezeli jest w ofercie bo arki tam chyba nie ma.pozdrawiam
Tak bezpłatnie ale cos za cos!!!!. Operacje zakupu a co gorsza sprzedaży funduszy to czasami trzeba czekać tygodniami.Jestem w mbamku siedzie duzo w funduszach ale szukam czegoś szybszego.Rachunek maklerski e -makler dział prawie dobrze , gdy jest duzy ruch na giełdzie to potrafi sie zaciąc na kilka minut. Nigzie nie jest idealnie, tu jest wygodnie ale wolno.
tylko nie aegon! co prawda w AEGONIE mozesz "skakac" pomiedzy funduszami bez podatku jednak na poczatku robisz oplate za wejscie a potem jesli chcesz wyjsc to analogicznie do ilosci lat w Aegonie tj. w 1 roku - 8%, w 2 - 7% itd
Natomiast w mBanku na poczatku tworzysz portfel powiedzmy z samych f. akcyjnych w przypadku korekty czy cos uciekasz do gotówkowych bez podatku, jednak warunkiem jest ze to bedzie ten sam fundusz np AIG akcji - AIG pieniezny
Czy warto? Oczywiście że tak! Bez prowizji, bez wychodzenia z domu, żadnych limitów, mozna nawet co tydzień sobie konwertowac:P. Jest juz parasol AIG - można odroczyc sobie podatek ;) I robisz z kasą to co chcesz, nie wiszą nad toba żadne prowizje i inne głupoty.
Fundusze Arki dotychczas uchodziły za dobre. Od 1,5 roku inwestuję w mbanku. Nie pobierają żadnych opłat przy wchodzeniu do funduszu, ani przy wypłatach. Jest dosyć szeroki i ciekawy wachlarz funduszy, ale fundusze Arki nie są tam dostępne, choć klienci by sobie życzyli. Podobno z powodu tych opłat Arka nie jest zainteresowana współpracą z mbankiem. Można konwertować bez podatku Belki w ramach funduszy parasolowych tego samego towarzystwa. W mbanku na razie są tylko dwa takie towarzystwa. Rzeczywiście wszystko odbywa się sprawnie, bez wychodzenia z domu. W każdej chwili można podejrzeć swój stan inwestycji. Warunkiem jest posiadanie ekonta w mbanku. Niektórzy klienci jak wszędzie narzekają. Nie podobają im się opóźnienia w wycenach jednostek oraz terminy realizacji zakupów i sprzedaży jednostek. Myślę jednak, że to głónie zależy regulaminów poszczególnych funduszy. Brak opłat manipulacyjnych i wygoda sprawia, że warto się tą ofertą zainteresować. Ja jestem zadowolona. Jest też forum na którym można coś przedyskutować i dowiedzieć się Pozdrowienia Marysia
Ja także szczerze polecam zakup jednostek uczestnictwa funduszów inwestycyjnych poprzez mBank co się dowcipnie nazywa SUPERMARKETEM INWESTYCYJNYM - sama trenuję to z nimi od 2003 roku. Przede wszystkim tak jak pisali poprzednicy - zero opłat przy "wejściu" i "wyjściu" co jest super co nawet wydawać się może dziwne, gdyż wpłacając money bezpośrednio do funduszu się płaci różne opłaty (widocznie mBank dobrze negocjuje)!!! Sprawdziłam na własnej skórze odkupując i konwertując jednostki - żadnych innych niespodziewanych kosztów oprócz podatku Belki (jeśli to nie "parasolka"). Oczywiście jeżeli robi się to przez net, bo przez telefon są koszty. Jeżeli ktoś narzeka na długie terminy nabycia i odkupienia jednostek, bo generalnie wynika z jego niewiedzy (na stronie mBanku jest tabelka). Pewną wadą jest to że wycena jednostek, ktore widzisz na swoim rachunku po zalogowaniu pojawia się nieco później (0,5-1 dzień rooboczy) niż faktyczne wyceny danych funduszów (niecierpliwiec może jest sobie sam sprawdzić na odpowiedniej stronie w necie).
Podobnie działa Multibank (który jest przecież bratem przyrodnim mBanku i dzieckiem BRE) - dziś założyłam sobie u nich rachunek maklerski i także dodatkowo TFI, ale jeszcze nie mam doświadczeń praktycznych.
Wybór funduszy w obu jest naprawdę spory, chyba że ktoś nie może żyć bez ARKI to ma pecha.
Zarówno w mBank i Multibank trzeba mieć konto podstawowe, które w mBanku jest za darmo,a w Multi kosztuje (od 2 do 8 zł/m-c),ale za po przelewy gratis.
Też na własnej skórze przekonałem sie ze nie warto robić tych samych transakcjii np. Banku np Bph i SFI mBanku-oczywiście wycofuje sie z tego typu transakcji z Banku np. BPH i wszystkie środki przeznaczone do inwestowania przenoszę do mBanku-pzdr
ja też uciekam z arki tonie na dno 36,5 % w skali roku .przenoszę się do mbanku mam tam część kapitału w akcyjnych AIG , PZU MISS i DWS top 50 i jestem zadowolony .dużo więcej zarobiłem niż w tej zasranej arce. czym więcej ją reklamują tym więcej spada.
Czyli w funduszach mBanku można dokonywać bezpłatnie konwersji tylko w ramach danego funduszu a przy konwerscji z jednego funduszu do całkiem innego są już opłaty ? Bo nigdzie tego nie mogę doczytać na stronie mBanku.
Sorki ,za glupie pytanie ,ale zaineresowalem sie funduszami od niedawna , mam zamiar w nie wskoczyc , ale o co chodzi z ta konwesja?
Dzieki za odpowiedz.
Wiec jaki jest mechanizm mBanku ? na czym zarabiają ? Skoro opłat za wejście, konwersję i wyjście nie biorą ? Coś mi się tutaj nie podoba. Nikt nikomu nic za darmo nie da.