Względem 2018 wypada słabiej, niemniej wciąż wyniki są porównywalne do tych z 2017 (sam Q3 wypada lepiej, ale Q1+Q2+Q3 wypadają gorzej, głównie przez niewliczone zwolnienie z podatku i przestoje związane z remontem w Q2). Ja to widzę w ten sposób, że w 2018 wyniki były 'niespodziewanie dobre', a teraz to są co najmniej 'przeciętne', ale raczej nie 'słabe'.
Wiesz, tylko w liście od zarządu już nie ma pół słowa o zwrocie podatku dochodowego. Wnioskuję, że przegrali temat, a i my czekamy pół roku na jakieś informacje i duuupa
W raporcie , w rozdziale "8.1.6: wyniki netto" jest kilka słów o tym zwrocie z podatków. Moje wrażenie jest takie, że 'coś' z tego firma powinna zobaczyć, ale nie wiadomo ile. Jednocześnie fragmenty tego rozdziału sugerują, żeby na przyszłość nie traktować tego jak normę, bo zwolnienie zależy to od nakładów na inwestycje (które w przyszłości mogą być niewystarczające, żeby ulgę wykorzystać). Ale to jest tylko moje wrażenie, także polecam przeczytać ten fragment i wyrobić sobie własną opinię. Nawet jeśli potraktuję te pieniądze jako nieistniejące, wynik wciąż jest w okolicach 4 zł na akcję. A gdyby nie fatalny Q2, wynik z 2019 byłby lepszy niż z 2017, nawet bez wliczania zwolnienia z podatku - jedyne pytanie jakie można sobie zadać to to, czy słaby Q2 to był wynik przestoju / remontu, czy jakiegoś głębszego problemu, który wróci w przyszłości.
Dnia 2019-11-15 o godz. 00:16 ~autor napisał(a): > W raporcie , w rozdziale "8.1.6: wyniki netto" jest kilka słów o tym zwrocie z podatków. Moje wrażenie jest takie, że 'coś' z tego firma powinna zobaczyć, ale nie wiadomo ile. Jednocześnie fragmenty tego rozdziału sugerują, żeby na przyszłość nie traktować tego jak normę, bo zwolnienie zależy to od nakładów na inwestycje (które w przyszłości mogą być niewystarczające, żeby ulgę wykorzystać). Ale to jest tylko moje wrażenie, także polecam przeczytać ten fragment i wyrobić sobie własną opinię. > Nawet jeśli potraktuję te pieniądze jako nieistniejące, wynik wciąż jest w okolicach 4 zł na akcję. A gdyby nie fatalny Q2, wynik z 2019 byłby lepszy niż z 2017, nawet bez wliczania zwolnienia z podatku - jedyne pytanie jakie można sobie zadać to to, czy słaby Q2 to był wynik przestoju / remontu, czy jakiegoś głębszego problemu, który wróci w przyszłości. >
Co do fatalnego 2 q to proponuje wrócić do lektury, ja nie mam czasu i chęci się tu dzielić i dyskutować, powiem tylko, że nie dostrzegłem tam jakiegoś dramatu, a wręcz przeciwnie …ukryte przyszłe fajerwerki...niejaki łopatolog boruta zna się na spółce jak nik inny, kapelusza chyli tu i tam …z nim dyskutujcie, a jak nie to mu kase oddajcie niech zarządza nią...bo maklerzyną jest i w dobrą spółkę inwestuje mimo wszystko. jak się spółka nie podoba dla mnie super, bo kupuje dzieki takim borutom i kasiom w dobrej cenie....10% przy dzisiejszej cenie i obecnie już przy 19% podatku...na akcje...jest jeszcze kilka takich perełek ale :) każdy robi co uważa... Kolega wyżej ma racje, nie traktował bym podatku jako potencjalny bonus(może na ten rok, ale 2020 rząd co rozdaje miliardy nie odpuści tam gdzie nie musi), „odpis” raczej odwracalny w tym roku…ale na przyszłość nie…. Stad podejrzewam taka wersja raportowania….mamy to przynajmniej oczyszczone,
A jak do tego popatrzę na Niemcy, które dla rokity są dość istotnym odbiorcą(samochody…poprawcie mnie jeśli się mylę)...cóż ocena jest jedna..całkiem nieźle dają radę….. przepływy(+--) nadal fajne co ważne. Aaa biorąc pod uwagę fakty presji płacowej, która dotknęła każdego …jest bardzo okay.
Zastanawia mnie tylko kwestia prąd, bo tego przyznam nie rozmieniłem….ale ja tu jestem dla dywidendny na długie lata plus bardzo pozytywnie oceniam zarząd. Transparentni są co lubię i doceniam!!!
Moja ocena daleka pewnie od merytorki à domorosły inwestor z mgr ekonomii, coś tam wiem…ale czasu nie mam:D siędze tutaj sporo czasu i bezpiecznie się nadal czuje mimo że straszą maklerzy z lewa i z prawa.
Prof. Wiatr zapewne więcej się może wypowiedzieć, bo ma znacznie większą wiedzę.
Pozdrawiam, Glapa....leszcz nad leszcze:) ale przynajmniej nie boruta:D hahaha:D
Dnia 2019-11-14 o godz. 22:16 nth napisał(a): >link
hmm...dzięki kolego! ciekaw jestem jutrzejszej sesji na pcc:) szczególnie, że ostatnio taki kontrolowany zrzut -8% widziałem(dziś - 5%), a dziś patrze i z wielkim zadowoleniem na jedną z moich inwestycji. Dobra wylądowałem czas spać dobrej nocy i końca roku, bo zapewne jak to na PCC wiele się tu dziać nie będzie:)
Jeszcze wrócą do dobrych kursów, muszą tylko otrząsnąć się z większego podatku. Od poczatku nie rozumiałem tej paniki, bo spółka ma większe przychody i cały czas działa na zysku.
"W dniu 17 lipca 2019 r. WSA we Wrocławiu uchylił interpretację indywidualną organu podatkowego, uznając za prawidłowe stanowisko PCC Rokita dotyczące momentu rozpoczęcia korzystania z zezwolenia. Zgodnie z informacją uzyskaną od doradcy podatkowego Spółki, wyrok WSA we Wrocławiu jest prawomocny, organ podatkowy nie zgłosił kasacji a akta sprawy zostały odesłane przez Sąd do organu podatkowego. Pomimo pozytywnego dla PCC Rokita wyroku, Spółka oczekuje na wydanie przez organ podatkowy nowej interpretacji. Zgodnie z przepisami powinno to nastąpić w terminie 3miesięcy od dnia doręczenia organowi podatkowemu akt postępowania. Niemniej jednak, z uwagi na fakt, iż dla ochrony wynikającej z interpretacji indywidualnej niezbędne jest jej otrzymanie, do czasu otrzymania zmienionej interpretacji PCC Rokita postanowiła kalkulować podatek dochodowy od osób prawnych na zasadach ogólnych. Dodatkową przesłanką nakazującą Spółce daleko idącą ostrożność, są niejasne stanowiska organów podatkowych... Ponadto podstawowym warunkiem skorzystania ze zwolnienia strefowego jest terminowe wydatkowanie określonych w zezwoleniu nakładów inwestycyjnych. W rocznym sprawozdaniu finansowym Spółka ponownie przeanalizuje w/w kwestie i o ile będzie to uzasadnione, dokona stosownej korekty w rozliczeniach podatkowych roku bieżącego. Ostateczna wielkość przyznanej pomocy publicznej będzie uzależniona od powyższej analizy, wielkości nakładów oraz zrealizowania warunków strefowych." Wyniki już w marcu przyszłego roku do tego czasu kurs będzie pewnie oscylował w przedziale 45-55 zł.
Cała GPW ma problem z inwestorami, zbyt wielu drobnych zostało skutecznie wyleszczonych na perełkach typu Ursus więc nie ma się co dziwić. Dodatkowo kryptowaluty zabrały inwestorów.