0.71 eurocenta + amortyzacja koncesji, przebili jeden eurocent to co pisałem. Słabe marże mają na energii do Polski chyba , ale w końcu inwestują w ten rynek.4kw. w połowie jest świetny, ale jeszcze półtora miesiąca .Z Kaliningradu idzie więcej , widać że skończyli remonty. Tak czy inaczej notowania na na GPW są bez sensu.
juz widac od jakiegos czasu ktos pilnuje kursy w newralgicznych momentach aby kurs nie poszedł do góry i wyatawia od do 10 kilkudziesieciu tysiecy na sprzedaz
Mi to raczej wyglada tak, ze ktos z duzymi pakietami chce wyjsc i robi to po prostu w okolicach raportow bo tylko wtedy popyt jest w stanie to wchłonąć.
Odnoszę wrażenie ,że ktoś blokuje żeby kupić taniej , sprzedając równocześnie drożej. Gdyby było inaczej ,nie próbowałby wystraszyć co bardziej nerwowych akcjonariuszy i sprzedawał po podbiciu , mniejszymi pakietami.
Jestem innego zdania, bo jeżeli jest tak jak piszesz, to robi to bardzo nieudolnie. Pakiet np. 30.000 sztuk to nieco ponad 400.000 złotych. Wbrew pozorom to nie jest żaden duży inwestor. Pierwszy lepszy długoterminowy inwestor dywidendowy może mieć taki kapitał w walorze. Gdyby "gruby" chciał wyskoczyć z takich 30.000 akcji, to mógłby je sprzedawać po 1000 - 2000 sztuk, kreując wrażenie większego zainteresowania spółką i za każdym razem sprzedając na poziomach wyższych o kilkadziesiąt groszy. Moim skromnym zdaniem ktoś takim pakietem przy tak niewielkiej płynności pilnuje kursu, nie pozwalając mu na odskoczenie.
Przy okazji: Niektórzy oczekiwali zysku na poziomie 4,5-5 miliona, tutaj nieco poniżej 4 i już lament, że "słabe wyniki." Na innych spółkach gdy konsensus zakłada stratę na poziomie 5 milionów złotych, a wyniki finansowe pokazują stratę na poziomie 4 milionów, na walorze jest zielono i tacy inwestorzy piszą, że północ, że rewelacyjne wyniki. pomimo że ich spółka jest niedochodowa. A tutaj? Nawet gdyby na INTER RAO zyski miały spaść o 50 procent i dywidenda zamiast ubiegłorocznych 51 centów wyniosłaby tylko 20 centów, to i tak byłaby to dywidenda na poziomie 6 procent, co plasowałoby spółkę wśród najlepszych dywidend na rynku. Patrzcie trzeźwo i zarabiajcie pieniądze, bo ta spółka taką możliwość Wam daje.