Witam Mialbym pytanie dotyczace jak sie rozliczacie z fiskusem jesli dokonalibyscie kilkukrotnie sprzedazy akcji - powiedzmy TPE. Sprawa polega na tym ze DeGiro ( oplaty bardzo niskie 1pln + 0.08 % od wartosci akcji ) nie wysle mi rocznego rozliczenia wiec musialbym wszystko sobie notowac ?? Jesli chcialbym sprzedawac i kupowac nawet z 1 groszowym zyskiem to jak to pozniej wyliczyc - juz nie mowiac ze bym gral na wielu walorach. Najprostszym sposobem dla mnie byloby aby obracac stala kwota przez rowny rok i zrobic dopiero podsumowanie roczne. + / -
Na koniec roku będziesz miał raport wygenerowany przez degiro który pokaże ci obroty sprzedaż kupno także spokojnie, ja prowadzę też swojego excela i wszystko się zgadza. Od 3lat już używam degiro i nie ma problemu
Jaka to korzyść z tego jak jest problem z rozliczeniem ? Może lepiej w banku a na koniec dostaje PIT 8 i po problemie . Mogę spokojnie spać , prowizja od obrotu 0,19% .
Ja korzystam z ich rocznego zestawienia. Zakładam że robią je zgodnie z polskimi przepisami. Nie sprawdzałem tego, ale oni tak twierdzą. Tylko ze nie przesyłają tego w formie pitu, bo nie muszą.
De Giro i podobne platformy liczą na zasadzie fi-fo, najpierw sprzedają Ci akcje które kupiłeś najwcześniej - uważaj na to przy wyliczeniach. Każda platforma transakcyjna ma zakładkę "finanse historia" do wydrukowania.