Ulga podatkowa IP Box została wprowadzona 1 stycznia 2019 roku. Podmioty, które będą ubiegać się o przyznanie preferencyjnego opodatkowania będą mogły z niego skorzystać w zeznaniu podatkowym za 2019 rok. Zmiana podatkowa ma się przyczynić do rozwoju działalności innowacyjnej polskich firm.
Na początku roku wprowadzono Innovation Box zwany również jako IP Box. To ulga podatkowa z której w głównej mierze mogą skorzystać spółki gamingowe oraz biotechnologiczne notowane na GPW.
Dnia 2019-10-30 o godz. 17:15 ~Avox napisał(a): > Zgadnijcie o ile wzrasta wycena CLN po zastowaniu stawki CIT z IP BOX i czy Ipopema o tym pamiętała
"Firmy prowadzące działalność badawczo-rozwojową będą mogły obniżyć podatek dochodowy od dochodu z tzw. „kwalifikowanych” praw własności intelektualnej do 5% z 19%. "
Nie potraficie odpowiedziec na najprostsze pytanie,zreszta w kwestiach,ktore staracie sie wylansowac jako blyskotliwie dostrzezone cenotworcze brylanty.A tu Panie paciorki ze szkla co najwzej.
Im wiecej tej paplaniny z inwestygacja tym mniej ktokolwiek bedzie was traktowal serio i tym bardziej bedzie bolalo.Ile dzis zarobiliscie?ahh zapomnialem long term
O tym czy skorzystają z możliwości obniżenia podatku CIT przekonamy się jak złożą roczny CIT. Mam nadzieję żw mają fachowych ksiegowych i doradców podatkowych to dobrze pokierują. Szkoda, że podczas ostatniej telekonferencji nikt nie zadał pytanie. Ale to jeszcze nowość.
Wysłałem zapytanie o to do Celonu i OncoArendi. Celon mi nie odpowiedział. W OncoArendi zamierzają z tego korzystać. Więc Celon dla projektów innowacyjnych też powinien starać się o korzystanie z tej ulgi.. Z Salmexem będzie już trochę trudniej, chociaż tam też jest prawo autorskie w postaci inhalatora. Tobik może niech maila wyśle, jego może nie zignorują :)
Czy ktoś może sprawdzał jak wygląda sytuacja finansowa spółki ? Mam tutaj na myśli czy spółka nie ma opóźnień z wypłatą wynagrodzeń nie tylko pracownikom ale i dostawcom ??