Przypominam że po tych wszystkich splotach i resplitach cudach wiankach cena 20 zł to cena po jakiej z prawami poboru brał zarząd tak więc będzie tutaj ciekawie no i proponuje doliczyć do ceny ok 2.5% za każdy rok zamrożonych pieniędzy...
Tyle, że kupujących to nic nie obchodzi. Raczej należ wziąć pod uwagę wartość majątku spółki. Np. budynku z działką (wg moich szacunków minimum 60 mln zł), wartość rozpoczętych przedsięwzięć (dom opieki), działający szpital ze wszystkimi zezwoleniami i wyposażeniem, udział w rynku medycznym + premia. Myślę, że 100 mln to mało. Potrzebna tylko rentowność.
Masz rację xxxxyyy - brakuje tylko rentowności. Ale wydaje mi się, że obiecane przez rząd większe nakłady na służbę zdrowia + nadchodząca zapaść w publicznej służbie zdrowia + zmiana właściciela Swissmedu mogą być ożywcze dla tego gniota, a dla nas akcjonariuszy zbawienne.
Rentowność pewnie wkrótce poprawią. Ale to raczej teraz jest nieistotne. Pamiętajmy o planowanej transakcji nabycia pakietu przez LUXMED. Zakładam, że postąpią podobnie jak przy PSM, tzn., że będą dążyć do osiągnięcia 90% w akcjonariacie i przymusowym wykupie akcji. Jeśli się nie uda to wezwanie. Pewnie będą chcieli zdjąć. Istotna jest umówiona cena z głównym akcjonariuszem, a ona jest nieznana.
napisałem wcześniej,że kurs po wybiciu z konsolidacji może dotrzeć do 6 zł widząc jednak ostatnie poczynania kupującego, to nie wiem do ilu zmierza fundamentalnie nie ma co w ogóle patrzeć
Przy dotychczasowym tempie bez problemu. Tylko jak długo się ono utrzyma? Czy może przyspieszy? Dzienne procentowe zmiany nie są duże. Kupujący trochę się pilnują, ale chyba konkurują ze sobą.
Dnia 2019-11-15 o godz. 21:16 ~xxxxyyy napisał(a): > Przy dotychczasowym tempie bez problemu. Tylko jak długo się ono utrzyma? Czy może przyspieszy? Dzienne procentowe zmiany nie są duże. Kupujący trochę się pilnują, ale chyba konkurują ze sobą.
widziałem jednego dużego kupującego, ale teraz dołączyli się inni inwestorzy widząc co się dzieje możliwe, że wzrosty przyspieszą co będzie zwiastowało jakąś korektę (przynajmiej płaską)
Dnia 2019-10-17 o godz. 09:37 fidesfides napisał(a): > ktoś po cichu zaczął skupować akcje od rana -)
możliwe , ale nie sądzę myślę, że transakcja, którą zapowiadano poniżej jest blisko i ktoś zna cenę
Lux Med, lider rynku prywatnej opieki medycznej, ma prawo pierwokupu Swissmedu Centrum Zdrowia. Wesprze też gdański szpital spółki. Silny partner potrafi rozgrzać inwestorów. Podczas wtorkowej sesji giełdowej akcje SwissMedu Centrum Zdrowia poszły w górę o ponad 30 proc., do najwyższego poziomu od dwóch lat. Przyczyną były komunikaty spółki o negocjacjach i porozumieniu z największą na polskim rynku prywatnej opieki medycznej grupą Lux Med.
Dnia 2019-11-16 o godz. 11:50 ~egon napisał(a): > tak ta cena jest już pewnie ustalona dlatego tak jadą. > pytanie teraz czy jest ona przed 10 czy ponad 10 zł
Wg mnie mało. Kapitalizacja powinna wynosić ca 100 mln zł (jak wyliczałem już wcześniej), czyli cena akcji ponad 16 zł. Mam nadzieję, że będzie jeszcze premia i Pan Hangartner zechce wyjść z inwestycji z lekkim zyskiem.