• Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Gallileo [188.146.193.*]
    Na wstępie powiem, że nie mam Elementalu, ale z ciekawości staram się obserować spółki na których robią wezwania i zaciekawiła mnie tu sytuacja.
    Elemental robi wezwanie na akcje i skupuje, a potem planuje emisje kolejnych akcji... o co w tym chodzi? Na czym polega ta gra? Gdzie tu jest sens?
    Z góry dziękuję za wyaśnienie
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~bolo [31.182.215.*]
    Prosta piłka - Jarski chce przejąc całkowicie władze nad spółką (patrz na innych którzy wycofują swoje spółki z giełdy) robią delisting i spółki już nie są notowane na rynku - ten trend jest szczególnie mocny w obecnym okresie gdzie jak wiadomo polski rynek jest nisko wyceniany wiec to zagranie jest oparte na tym żeby wziąć jak najwiecej akcji z rynku przy obecnych poziomach.

Robisz skup akcji z jednej strony zwiększasz pakiet akcji z drugiej strony robisz emisje z prawem poboru i liczysz że dużo ulicy / instytucji nie wykorzysta swojego prawa poboru a przez to Twoje slupy mogą je kupić co powoduje rozwodnienie akcjonariatu i w ostatecznym rozrachunku zwiększasz swój % udział w spółce.

O to toczy się gra
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Gallileo [188.147.47.*]
    Ok dzięki za wyjaśnienie, no ale chyba taki myk to można łatwo obalic przed sądem (jeśli się oczywiście zaskarży emisję na walnym) bo jak zarząd wytłumaczy że potrzebuje gotówki skoro w tym samym momencie przeznacza kasę na skup akcji...?
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Antonov [79.184.59.*]
    Na skup akcji idą środki z kredytu z mBanku, to już jest "zaklepane".
    Środki z emisji mają iść na akwizycje w Ameryce i w Azji. Podejrzewam że akwizycja w Azji to "Prime Minerals" które ma być przemianowane na "Elemental Asia" w którym to Jarscy mają 60%+ udziałów. Jeśli tak będzie, to w przypadku połączenia obu spółek ogólna waga głosów Jarskiego w grupie EMT się zwiększy.
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    ok rozumiem, dzięki za wyjasnienie
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Maxymuss [5.172.255.*]
    Opowieści z mchu i paproci, akurat fundusze za grosze sprzedadzą jarskiemu akcje:))) nikt nie sprzeda po 1.5 za chwile będzie po 1.75 emisje były po 2 zeta 3 zeta 4 zeta :) trzymać skupować nie płakać
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~kakado [37.248.153.*]
    a bedzie płacz jak skupia to co chca po 1,50 z redukcja sprzedazy.
    jak zauwazyliscie w 1 skupie chcieli 25 mln. skupili kilka. teraz chca 11mln z cena dziesiat % wyzsza. skąd róznica
    duzy skup byl przy 0,8-1,2. ja oddałem w tej cenie.
    a emisje maga zrobic. po nominale. równo dla wszystkich akcjonariuszy posiadajacych akcje.
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Maxymuss [5.172.255.*]
    Jak oddałeś to już po nominale nie kupisz, można sprzedawać po 1.54 a redukcja będzie po 1.5 no fajnie :)
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~buła [5.173.234.*]
    Po 1.54 to skupują słupy pawełka takie maxymussy.
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Miro [80.50.114.*]
    Po to żeby sprzedać po 1,5??? Czy jakaś inna chora teoria ??
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~Buła [212.160.172.*]
    nie ściemniaj po 1,15 chcieli skupic 15% czyli 25.569.909 a "udało sie" 5.331.086 ok 3% teraz chcą skupić 20.238.824 - dokładnie różnica dwóch wcześniejszych liczb ... wiec nie wiem o jakich 11 mln piszesz.

Pozdr.
    Buła (Buła jest tylko jedna :))
  • Re: Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę... Autor: ~buła [5.173.234.*]
    Kupujcie jak najwięcej biznes na 1,5% rentowności a branie kredytów na 3-4 to istna rewelacja .Ja wejdę raczej przy dolnych widłach skupy 0,80 groszy tam gdzie zbierały słupy pawełka od Avivy
[x]
ELEMENTAL 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.