Ja do tych liczb bym się nie przyzwyczajał. prognozowanie sprzedaży leku za 9 lat jest co najmniej dyskusyjne. Dla mnie ważniejsze jest to jest teraz i w najbliższych 6 miesiącach. Po konferencji obraz jaki sie ryzuje to: 1. Minimalizacja ryzyka przegrania sprawy z GW. 2. Valzek wraca do sprzedazy. 3. Salmex Francja wchodzi na dniach do sprzedazy. 4. Duże zainteresowanie Esketaminą i bardzo prawdopodobna umowa na ok 250 mln USD w ciągu 6 m-cy. Można powiedzieć, że złe informacje spółka ma za sobą, a dobre przed sobą. Czekamy na przyszły tydzień JS
Nie, nie ma "za sobą", bo złe wyniki to nie jest przyczyna wstrzymania sprzedaży Valzeku, tylko rosnących kosztów, w tym wynagrodzeń i te koszty będą rosły stale.
JS dobrze to wypunktowałeś. Ale też perspektywy na longterm są bardzo istotne, dlatego te prognozy są ważne. Nie możemy wykluczyć, że będą jeszcze lepsze.
W mojej opinii umowa i prognozy powyżej są realne z wysokim prawdopodobieństwem. Najważniejsze, że nie jest to nowa cząsteczka, dla której badanie kliniczne jest bardzo ryzykowne. Przed Celonem badania kliniczne przeszła Eesketamina J&J (Spravato) i udało się zarejestrować. Dlatego to jest bardzo ważny argument minimalizujący ryzyko niepowodzenia Esketaminy Celonu i przez to łakomy kąsek dla Big Pharmy.