• Pytanie do wyników Autor: ~Paluch [185.53.134.*]
    Na szybko la mnie wyniki wyglądają słabo, jednak odnosząc je do wyceny całkiem dobrze => spadek marży na sprzedaży o ~ 10 punktów % w stosunku do półrocza '18. Po odjęciu darmowych certyfikatów spadek zysku o 500 mln.

Pytanka:
    1. W nocie 7.2 wyjaśnia ten spadek wartość sprzedanych towarów i materiałów - zakładam że różnicę do 2018 robią certyfikaty CO2
    Ktoś potwierdzi że chodzi tu o certyfikaty CO2 ? i gdzie info o tym znaleźć ?
    2. gdzie są rekompensaty za zamrożenie cen energii ? w przychodach 18,2 vs 12,2 ? => stąd ten wzrost na przychodach czy tak wolumen podskoczył ? osobnej linii na rekompensaty nigdzie nie widzę więc zakładam że sa tu.
    Wtedy 4 mld z przychodów pokrywałyby CO2 z kosztów (pkt 1) i mniej więcej mielibyśmy tę samą sytuację co na tauronie => neutralny wpływ zamrożenia cen.
    Dobrze tu kombinuje ?

mimo wszystko na duży plus dałbym to że jeżeeli 1 i 2 są ok to wyeliminowany jest wpływ zamrożenia cen energii + 1,3 extra certyfikaty.
    Oczywiście było o tym wiadomo już wcześniej a kurs i tak spada czego do końca nie kumam i tłumacze sobie że na bananowej wszystko można

Dzięki za sensowne odpowiedzi a zwłaszcza za pomoc w rozwianiu wątpliwości po szybkiej analizie sprawozdania - może ktoś poświęcił więcej czasu lub kuma to lepiej

• Re: Pytanie do wyników Autor: ~Paluch [5.173.168.*]
    No tak na co ja liczylem myslac ze ktos mi odpowie .....
    Gdybym napisal bedzie zapier.... na polnoc bierzta do wora albo wywalajcie PKC fatlane wyniki to by dopiero sie otworzyla merytoryczna dyskusja

Pozdrawiam - bedzie jazda jjjjjj
  • Re: Pytanie do wyników Autor: ~Franek_Chicago [71.239.59.*]
    Będzie jazda na zakrętach , slalom gigant . ...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.152.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
PGE -2,19% 10,26 2026-06-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.