• skup Autor: ~aa [89.79.211.*]
    Ludzie, czy nie widzicie, free float jest w tej firmie minimalne, że taką cenę , przy takich obrotach, to ustala jakiś animator, który pozwala skupować akcje własne przy minimalnej cenie. Przecież w zasadzie obrót dziennny świadczy o tym , że akcje w kolejnych dniach są wykupowane przez firmę? Przecież firma jest stabilna i ciągle się rozwija to przecież nie można tego nie zauważyć, a wy zamiast skupować , sprzedajecie bo słuchacie się jakich analityków, którzy straszą wszystkich leszczy.
  • Re: skup Autor: ~pawel [78.10.32.*]
    A tu dna nie widać...
  • Re: skup Autor: ~zibi [37.47.41.*]
    Naszła mnie taka refleksja i chciałbym się dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie. CDRL ma duże zadłużenie z uwagi chociażby na tak liczne przejęcia i wobec braku gotówki po co skupuje własne akcje skoro free float jest taki symboliczny. Ponadto ktoś cały czas dołuje akcje i opłaca mu się nawet po cenie najniższej od 3 lat i nie pozwala na wzrosty. Czy nie odnosicie wrażenia, że ktoś specjalnie chce by cena akcji w dłuższym okresie była niska by ogłosić wezwanie na akcje i potem wyjść ze spółką z giełdy, jak będzie już mocniejszym międzynarodowym koncernem ?
  • Re: skup Autor: ~aa [89.79.211.*]
    Jak może mieć brak gotówki, jeżeli ma taki przychód, że zostaje jeszcze na dywidendę, poza tym czy wartość akcji decyduje czy firma będzie istniała czy nie. ?

• Re: skup Autor: ~pawel [78.10.32.*]
    A może jest jakiś trup w szafie? Może ktoś o tym wie i sypie akcjami powoli, bo np. po wynikach rocznych kurs będzie po 10zł?

• Re: skup Autor: ~Kuba [95.40.203.*]
    Już się wszyscy przestraszyli, wiec chyba tylko wyniki rusza kurs. Trzeba przyznać ze bardzo wygodnie się złożyło ze kurs jest tak nisko gdy robią skup akcji. A sam prezes twierdzi, ze to „promocja”
  • Już ciężko czytać te posty panikarzy Autor: ~Endrju [81.133.175.*]
    Rzadko coś piszę, ale post o potencjalnym spadku na 10 zł sprawił, że nie wytrzymałem. Ludzie, czy wy wszyscy na giełdzie jesteście od pół roku i kupiliście na szczycie, że tak jęczycie?

Moim zdaniem nic się ze spółką nie dzieje. Spadki zysku były oczywiste, dlatego ja sprzedałem w kwietniu na szczycie. Większość spółek handlowych ma słaby I kwartał. A Buslik musiał mieć słabe pierwsze półrocze - czego wy oczekiwaliście po sklepie z ZABAWKAMI? To nie jest Cocodrillo w którym dzieci zimą i wiosną też nowych ubranek potrzebują (choć CDRL ma też słabe I kwartały). Oczywistym jest, że gro zakupów przypada na okres przedświąteczny i wtedy Buslik nadrabia poprzednie okresy. Zanim sprzedałem akcje to przejrzałem sobie sprawozdania jakichś dwóch amerykańskich sieci z zabawkami, i one też miały wyniki na dużych minusach w pierwszych dwóch kwartałach. Wow, ale zaskoczenie...
    Nikt nic nie kłamał w czasie akwizycji, w mediach jak byk było napisane, ze Buslik ma ok. 2 mln dolarów EBITDA. Czyli pewnie ze 2-3 mln złotych zysku netto rocznie, Jeżeli wraz z okresem świątecznym można było oczekiwać 2-3 mln zysku., chyba było oczywiste, że I kwartał będzie na dużych minusach? Kto o zdrowych zmysłach oczekiwałby czegoś innego?

II kwartał Buslik zakończył już tylko na lekkim minusie (poodejmowałem różnice w wynikach netto w jednostkowych i skonsolidowanych sprawozdaniach finansowych), więc zaczyna być OK. Obserwuje spółkę od 4 lat i wiem, że prezesom można ufać, to poważni ludzie, którzy chcą rozwijać spółkę, nie jacyś hoisztaplerzy. Jeżeli oni mówią, że zysk netto będzie nieznacznie mniejszy niż w 2018 roku, to ja im wierzę. Poprzedni właściciel Buslika zachował pakiet 25% akcji i rozwija z nimi firmę, to najlepiej świadczy o tym, że właściciele wiedzą co robią.

Jeżeli ktoś nie wierzy, że sprzedałem na górce i wieszczyłem spadki przed wynikami za I kwartał, to zapraszam do wątku poniżej. Natomiast teraz przewiduje niezły zysk za 2019 rok i wzrost kursu.

https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=6824409&strona=1

• Re: Już ciężko czytać te posty panikarzy Autor: ~zibi [37.47.35.*]
    Nareszcie sensowny wpis. Dzięki
  • Re: Już ciężko czytać te posty panikarzy Autor: ~tomekk [78.10.32.*]
    Do Endrju,

Czyli wzrosty kursy będą dopiero po wynikach za 3q. Te wyniki będą potwierdzeniem, że wypowiedzi prezesów są prawdziwe. Do tego czasu pewnie kiszonka.
  • Re: Już ciężko czytać te posty panikarzy Autor: ~Luks [91.202.100.*]
    Wytłumaczcie mi dlaczego sprzedajecie akcje za połowę ceny sprzed pół roku? Firma ma solidne podstawy finansowe, rozwija się, jest solidna marka, sprzedaż rośnie, 500+ działa, PPK zaraz wjadą z kapitałem, za kwartał-dwa optymalizacje się skończą i będzie znowu pod 30zł. Nie naganiam ale chętnie bym się dowiedział czym się kierują sprzedający na dołku.
    To nie Kania ani inny Chemos ;)
[x]
CDRL -4,57% 9,40 2025-10-24 15:23:04
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.