Aa ,a jaki masz dylemat? Z tego co piszesz wynika że siedzisz na papierze od kilku lat, Jeśli to prawda ,to liczysz zyski i masz w tyle co jakiś spekulant (obojętnie czy Kowalski czy JP Morgan)chce robić z kursem. Kurs można ustawić na dowolnym poziomie. Co z tego że np. CDR jest notowany po 250 zł gdy wyceniasz go na max 50 a IRL jest po 12 gdy wyceniasz na min. 50zł.W pierwszym wypadku nie kupisz ,a w drugim nie sprzedasz, Ja trzymam kapitał m.in. w papierach IRL a nie w złotówkach na lokatach 1%+ czy obligacjach 5 letnich na 1.7%,bo wolę na15 czy może 30 % (wygląda że tyle będzie przy tej cenie).:)
Polityka to oczywiście najbardziej nieprzewidywalny aspekt i największa niewiadoma związana ze spółką . Kilka lat temu IRL poszukiwała pracowników w całym kraju ,miałem wówczas nadzieję ,że szybko u nas wejdzie w rynek detaliczny i mocniej się zakorzeni ,przy okazji bardziej dywersyfikując obszar działania. Przeglądam fora litewskie ponieważ im teoretycznie łatwiej jest na bieżąco śledzić przepływy ,ale jak widać na przykładzie , przynajmniej tego forum , tam to już zupełna amatorszczyzna. A tak było by miło , gdyby można kupić akcje i zapomnieć o nich od dywidendy do dywidendy.
Dnia 2019-09-11 o godz. 20:49 ~Aa napisał(a): > Polityka to oczywiście najbardziej nieprzewidywalny aspekt i największa niewiadoma związana ze spółką . > Kilka lat temu IRL poszukiwała pracowników w całym kraju ,miałem wówczas nadzieję ,że szybko u nas wejdzie w rynek detaliczny i mocniej się zakorzeni ,przy okazji bardziej dywersyfikując obszar działania. Przeglądam fora litewskie ponieważ im teoretycznie łatwiej jest na bieżąco śledzić przepływy ,ale jak widać na przykładzie , przynajmniej tego forum , tam to już zupełna amatorszczyzna. > A tak było by miło , gdyby można kupić akcje i zapomnieć o nich od dywidendy do dywidendy. > > > >
Ja wstaję rano , piję kawę i wiem że spółka dołożyła kolejny grosz jak co dzień na dywidendę. Jedyny dylemat mam ile z tej dywidendy reinwestować w IRL a ile w inne papiery.:)
Ja reinwestuję wszystko z dywidendy IRL w spółkę ,dzieki temu mogłem wycofać zainwestowane pierwotnie w spółke pieniądze ,czyli teoretycznie niczym nie ryzykuję ,nie moge powiedzieć jednak ,żebym miał z tego tytułu wiekszy komfort psychiczny.
Dnia 2019-09-12 o godz. 10:22 ~Aa napisał(a): > Ja reinwestuję wszystko z dywidendy IRL w spółkę ,dzieki temu mogłem wycofać zainwestowane pierwotnie w spółke pieniądze ,czyli teoretycznie niczym nie ryzykuję ,nie moge powiedzieć jednak ,żebym miał z tego tytułu wiekszy komfort psychiczny. >
Komfort psychiczny przy inwestycjach to można mieć , gdy nie ma co inwestować. Jest mnóstwo cwaniaków którzy chcieliby Ci go zapewnić:) P.S. Dzisiaj nasza spółka zarobi pewnie z 2 albo i 3gr bo zamiast zapenić 1/3 importu na Litwę dostarczają pewnie wszystko. Ze Szwecji zwyczajowe 600 mwh nie płynie. Oby to nie była kilkumiesięczna przerwa jak w ubiegłym roku która zdestabilizowała rynek, bo będzie tylko 2.5 zł.dywidendy.:(