Już chyba wiadomo kto to dołował ostatnio. Według stanu na 31.12.2018 TFI Pekao miało około 157k czyli 0,77%, wg stanu na 30.06.2019 mają już tylko około 99k tj 0,5%. Znajac życie jak wejdzie PPK to będą znowu kupować dwa razy drożej. Przypominam że mają po 3,80
a skąd ta pewność że będą kupować z pieniędzy PPK Pko TFI?, skąd w ogóle pewność ze ktokolwiek z programu PPK będzie kupował akcje tak mało wiarygodnej spółki jak Wikana? wg mnie nikt nie kupi ani jednej akcji, przecież na rynku jest ponad 400 spółek i na pewno jest w czym wybierać i większość tanio,
skąd Ci się wzieła cena 1,53? to zapewne cena średnia jeśli wykorzystali by wszystkie pieniądze które przeznaczyli na skup,
a może się okazać ze będą tylko odbierać akcję do ceny 1,5 od frajerów którzy im oddadzą do maja 2020 bo taki jest termin skupu
O PPK napisałem z czystą ironią biorąc pod uwagę ich wcześniejsze ruchy. Skoro B. za pewne wykorzystując swoje znajomości (wielu ludzi z różnych funduszy przewinęło się przez radę) udało się namówić na emisję miliona akcji po 3,80 jak spółka stała nad przepaścią to może i teraz mu się uda. Piszę to głównie jako uszczypliwość a nie przypuszczamy scenariusz. Co do skupu to żeby skupować z rynku musiałby być na Wikanie obrót bo tego wymagają przepisy, dlatego też będą skupować w zasadzie poza rynkiem co zreszta potwierdził prezes na Walnym. W takiej sytuacji w zasadzie wyboru nie ma i cena będzie wspólna dla wszystkich, a skoro ustalili taką wartość środków i ilość akcji wychodzi taka średnia na akcje i myślę że będzie to cena zbliżona do wspomnianej przeze mnie.
skupowanie akcji poza rynkiem? przecież to jakiś bełkot, na rynku zrobić w konia inwestorów można tylko raz, skoro dali się namówić TFI na emisję to drugi raz już się nikt nie nabierze, zapewne uda mu się coś tam skupić po cenie obecnej, ale tego co nadrukował już nikomu nie wciśnie
Dlaczego belkot? Nie rozumiem. Skupować akcje można i na rynku i poza rynkiem na zasadzie wezwania. Jak wspomniałem skup z rynku ma swoje ograniczenia prawne (nie można kupić więcej niż 20% dziennego obrotu). To przy obecnej sytuacji ile by skupili? Ponadto skup z rynku jest malowygodny i kosztowny. Przy skupie poza rynkiem kto ma chęć zapisuje swoje akcje i po sprawie.
ale wracajc do meritum...ciekawe ile jeszcze zostało funduszowi, na koniec czerwca mieli 99 tysiecy, od lipca do dzis obrot to 122 tysiace, z czego pewnie wiekszosc oddali oni, wydaje się wiec ze to moze byc naprawde koncowka
No tak, wszystko co napisałeś to powszechnie znana prawda. Niestety nie wnosi nic nowego do obrazu spółki i tłumaczy też zachowanie rynku, a o to w tym wątku nam przede wszystkim chodzi. Rozumiem rozgoryczenie nabitych w butelkę, ale w moim przekonaniu nie ma sensu o tym pisać po raz n-ty. Lepiej zastanowić się czy warto zająć pozycję i jaki jest potencjał wzrostu dla nowych inw . Z wykresu widać, że kurs spółki w ostatnim czasie ma boczniaka ,lecz o .tym wszyscy wiemy Czy da się tu zarobić? Ot takie gadanie i pozostało oczekiwanie co ;;grubasy zrobią.