• Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~Ricard216 [79.124.93.*]
    Czyżby zetelna informacja przerodzila się w manipulacje.... Może powinna byc zaserwowana później lub wcale jak to w większości przypadków. 9 % po 30.50 i pewnie około 5 % po 28.5...
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~Pier [217.146.13.*]
    nie rozumiem o czym piszesz w Transakcjach pakietowych sprzedali napewno funduszom po 30.5 a ja dzis skupowałem po 28 więc jestem pewny jutro zarobku min 5% do tych 30.50 a za tydzień powróci kurs na 33 przekonacie się ta cena w pakietach to miało byc dyskonto 10% do ostatnich notowań a to że dzis przewalali między sobą to tylko po to by wyrwac wam akcje taniej
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~qwerty [109.196.85.*]
    Że dyskonto to wiadomo, fundy musiały dostać dobrą cenę aby chcieć kupić. Ale pozostają dwa pytania, dlaczego fundy kupiły 9% po 30,5 a nie brały po 28? No i dlaczego włąściciele sprzedają, nie widzą przyszłości?
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~Gość [89.64.9.*]
    Skąd fundy miały brać jak na zamknięciu wczoraj było np 33?
    No i powiedz ty mi jeszcze, ilu leszczy musiałoby wywalić papier, żeby uzbierali 9%?

Nie żeby fundy nie mogły zarobić i na ewentualnym spadku, no ale jednak póki co rozsądniej chyba zakładać, że Play był wart dla nich minimum te 30,50.

Dlaczego dzisiaj fundy nie brały? Skoro według nich 30,5 zł to okazja to powinni dzisiaj zbierać wszystko poniżej tej ceny. 9% brali od właścicieli, od ulicy mogli brać dopóki jest taniej niż kupili, czyli 30,5 zł. Na pewno znaleźli by pieniądze na kilka milionów dodatkowych akcji w tak niskiej cenie.
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~kel [212.160.85.*]
    Fundy kupiły dziś po 30.5 zł akcji Play za 770 mln złotych
    Popatrz na średni obrót na giełdzie WIG 20 następnie Play
    Dziś była Panika i najwyższy obrót na PLAY ale Tylko 175 mln zł
    A FUNDY KUPIŁY ZA 770 mln złotych !!!!
    Nie wiem jak będzie ale może jednak warto wejść w PLAY
    Nie wiem naprawdę nie wiem czy bezie płacz czy zgrzytanie zębami może tych co sprzedali i pójdzie do góry a może tych co nie sprzedali??? Nie wiem
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~Ricard216 [79.124.93.*]
    O tym właśnie piszę.... Wzięli łącznie 15 % po 30. I nie te same fundy zobaczycie po udzialach za dwa dni. Pakietowki są tak rozbite że nikt nie będzie musiał się ujawniać a reszta na dogrywkach dobrana. Nie mogli dać niższej ceny na regulowanych pakietowkach niż 30,50 ale chętni byli na 30.....i w tym cały trik.... Kiedy ujawnić informacje. Przed.. W czasie czy po sesji. W trakcie nie zdążą zebrać ile trzeba. Po nik nie da poniżej 30.50. Pozostaje tylko jedno.... Też bym tak zagrał bo zgodnie z obowiązującym prawem. Najważniejsze pytanie jest jednak po co im ta kasa... Na inwestycje brakuje? Lub co gorsza to początek całkowitego wychodzenia tych dwóch funduszy że spółki...
    Przecież jest lock-up na pozostałe akcje...
    Na 6 miesięcy a w międzyczasie bardziej rozwodniony i anonimowy akcjonariat....
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~h4 [31.60.76.*]
    informacja byla ze sprzedają, ale juz mieli kupca. pewnie branżowego jakiegoś lub funda. dziś poszedł cały pakiecik tych 9% a ja dalej nie rozumiem dlaczego tak na giełdzie dziś spadło. panika i realizacja zysków, bo Play ostatnio dużo odrobił wiec tez nie ma sie co dziwić jak ktoś kupił po 15 to ma 100% zysku. Właściciele sprzedali pakiet 9% bo pewnie zbierają siano na jakiś projekt inw, 5G czy cos. Ktoś ktoś chciał kupić te 9% moze jakiś ING czy moze ten trzeci akcjonariusz Investec. Sie okaze - bedą musieli sie niebawem ujawnić. Jakby chcieli kupić z rynku musieli by zapłacić dużo wiecej podciągająć kurs, a moze juz to zrobili bo kurs szedł jak burza. Jest panika ale nie ma obawy. Ogólnie mysle ze to dobra wiadomość. Sprzedali 9% ale we dwóch wiec każdy po 4,5%. to nie jest pozbywanie sie spółki. 26mln sztuk to 9%. Dzisiejsza sesja to 6mln. czyli jakies 2,5%. To też ktoś kupił. czyli mamy dziś przemielone 12%akcji po 30pln, +50% u wiekszościowych co daje 62% które nie powinny byś sprzedane poniżej 30. Do tego dołożyłbym 30mln sztuk (11%) kupionych >30 w ciągu 3 miesiecy. wiec zostaje malo tanich akcji. Potencjał spadku oceniam na niski. Dodatkowo dywidenda juz za 8 miesięcy, mysle ze za '19 bedzie zysk na akcje ok 4pln, z czego wyplaca 2pln co daje ok 7% w 8 miesięcy wiec jakies 11% na rok. Mam nadzieje ze sie spełni, przydała sie ta korekta techniczna, jutro dokupuje, myślę ze do dobra inwestycja.
    A ja rozumiem. 15 lepiej od 9 wygląda.

.
    oczywiście ze lepiej, nawet chciałbym zeby po tyle bylo jutro. 15pln to C/Z jakieś 3,8. Marzenie.
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~Transek [37.109.33.*]
    Odbierali poniżej 20 chyba.
    I mamy teraz na rynku 9 % nowych akcji które nie są objęte lockupem. Nie mylić. 50 % w posiadaniu dwuch głównych akcjonariuszy jest objęte lockupem... To znaczy przez najbliższe pół roku nie mogą ich pakietowac.....wyglada na to że play chce być krok do przodu lub jest już krok do tyłu... Choć drugie Telekomy też rykoszetem dostały.
    Na dogrywkach leciały plakietki od 30tys do 280tys.
    też dzisiaj kupiłem i spodziewam się jutro odreagowania, ale jednak dziwna aż tak mocna dzisiejsza wyprzedaż. Pytanie kto tak mocno dzisiaj wywalał, fundy? Przecież fund mógł sprzedać tym fundom które kupiły po 30,5, na pewno by brały taniej. Ulica? Ulica by takie obroty zrobiła? Wątpie. Według mnie to sztuczne przewalanie z wora do wora aby odebrać akcje spanikowanej ulicy.
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: libra314 [37.30.48.*]
    90% dzisiejszego obrotu szła z ukrytego. Ustawka na maxa. Jaki mają plan grubasy okaże się jutro.
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: man68 [185.78.73.*]
    Pierwsza transakcja poszła dopiero o 9:01:10 Na kogoś czekaliśmy? :)
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~Pier [217.146.13.*]
    i to jest pytanie do KNF u dlaczego nie otwierali sesji równo o 9 tej tylko czekali właśnie na kogo
    Do KNF pytanie to jest takie.... Spółka dbając o interesy inwestorów informacje powinna podać po zakończeniu sesji dnia poprzedzającego dzień transakcji. Chyba że ktoś złożył podpis o 9.01i9sekund....dlatego pierwszy muj post o manipulacji w białych rękawiczkach i zgodnych z prawem.
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: libra314 [37.30.48.*]
    Spadło bez powodu a dzisiejszy obrót imponujący, więc coś jest na rzeczy. My możemy się tylko podłączyć albo nie. Przy pakietach rzędu 280k na fixie my jesteśmy niestety płotkami. Pakietówki poszły tylko ciekawe kto je zebrał. Pakietówki plus dzisiejszy obrót daje do myślenia. Zobaczymy jak to rozegrają. Jedyna pewna rzecz to to, że ulica nie ma tu kompletnie nic do gadania.
    nie śledziłem z rana, ale czy to nie chdzilo o widły?
  • Re: Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębami. Autor: ~Otco [31.182.209.*]
    Tych, którzy nie kupili, lub w panice sprzedali.
[x]
PLAY -0,36% 38,52 2020-12-18 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.